Halv skatt på desemberlønnen

MER LØNN: I desember trekkes det bare halv skatt og vi får mer å rutte med til julegaver. Men henger du etter med skatteinnbetalingen for 2013, bør du kanskje be arbeidsgiver trekke mer i skatt for å unngå baksmell. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
MER LØNN: I desember trekkes det bare halv skatt og vi får mer å rutte med til julegaver. Men henger du etter med skatteinnbetalingen for 2013, bør du kanskje be arbeidsgiver trekke mer i skatt for å unngå baksmell. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Men noen bør takke nei for å unngå baksmell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når vi nærmer oss slutten av året er det mange som venter på desemberlønna med halv skatt. Men hvis du tror at dette er noe gavepakke fra staten, tar du helt feil. Gjennom året skatter du nemlig litt for mye, slik at skatten blir mindre på sommer- og julelønnen.

I desember får du i grunn bare tilbake pengene som staten har holdt igjen av din lønn.

Ny regjering: Slik blir din skatt i 2014

Slik ser regnestykket ut

Det er hele årets inntekt som legges til grunn når skatten beregnes. Deretter fordeles det årlige skattebeløpet på 10,5 måneder.

Dermed utbetales feriepengene som helt trekkfrie og julelønnen med halvt skattetrekk. Det er altså trekket som er halvert, ikke skatten, for den har du allerede betalt.

HER KAN DU PLOTTE INN DINE EGNE TALL

HER KAN DU PLOTTE INN DINE EGNE TALL

Unngå baksmell

Ditt skattetrekk eller tabellkort tar hensyn til normal variasjon i inntekten og bygger på prognoser fra i fjoråret. Dermed kan skattetrekket hittil i år faktisk være feil i forhold til hva du skal betale i skatt for 2013. Hvordan du ligger an kan du sjekke ved å legge inn egne tall i DinSides skattekalkulator.

Lønnsutbetalingen før jul blir siste sjanse til å unngå restskatt for deg som ligger litt etter. Du tar bare kontakt med lønningsansvarlig på jobben din, og ber om ekstra trekk. Hvor mye er helt opp til deg.

Nytt i 2014: Nå trenger du ikke å levere skattekort

Ikke gå i kredittkortfella

Men du bør ikke øke skattetrekket hvis du ender opp med å bruke kredittkort for å betale for julegaver og andre utgifter nå i desember. Restskatten er tross alt et rentefritt lån, såfremt du betaler innen 31. mai neste år

Les også: Kredittkortet som er best i test