Meny

Hvor mye billigere er netthandel fra utlandet?

FRA ENGLAND TIL NORGE: Amazon.co.uk sender gjerne varer til Norge. De ordner det til og med så du betaler moms og avgifter med én gang, på noen varer. Men det lønner seg ikke alltid. Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi sjekker Amazon.co.uk mot norske nettbutikker, både under og over 200-kronersgrensen.

DinSide skriver opp og ned om netthandel fra utlandet og 200-kronersgrensen, men hva koster det i praksis å handle på utenlandske nettbutikker?

Les også: Fersk pristest – disse norske nettbutikkene er billigst

En favoritt blant mange over hele verden er Amazon. I Norge kan du handle fra ulike Amazon-butikker, men i denne testen bruker vi britiske Amazon.co.uk da leveringstiden kan bli raskere.

Vi har inkludert den reelle frakten i prisene. Og for å sammenlikne bruker vi de største norske nettbutikkene for den aktuelle kategorien. Dette er altså ikke en fullstendig pristest, men gir et bilde av hvorvidt det kan være noe å spare på å handle fra utlandet.

Og uten å avsløre alt: Det varierer.

Film

Mange av oss liker fortsatt å kjøpe film på fysisk format. Vi har sjekket priser på både enkeltfilmer og samlebokser, både på DVD og Bluray. Vi har også holdt oss under 200-kronersgrensen, for det viser seg at du får mye for en 200-lapp på Amazon.

Saken fortsetter under bildet(Klikk på grafikken for større versjon)(Klikk på grafikken for større versjon)

 • Her kommer Amazon bedre ut enn Platekompaniet på samtlige produkter.
 • Det er ikke alltid store summer, for eksempel bare en femtilapp på Pacific Rim. På andre titler er det større forskjell, som de 224 kronene du sparer på å kjøpe hele Twilight-sagaen fra England.
 • Husk at du risikerer å miste norsk tekst på filmer man kjøper utenlands.
 • Kan det lønne seg å kjøpe film fra Amazon? Ja!

Les også: Derfor hever ikke den nye regjeringen 200-kronersgrensen

Bøker

Som vi har fortalt deg tidligere kan du importere bøker momsfritt. Her har altså ikke 200-kronersgrensen noe å si, så det er bare å slå seg løs. Men du må selvfølgelig belage deg på å lese engelsk, så vi har sammenliknet prisen på kun engelske utgaver.

Saken fortsetter under bildet(Klikk på grafikken for større versjon)(Klikk på grafikken for større versjon)

Les også: Bransjen foreslår å fjerne hele 200-kronersgrensen
 • Selv om du slipper moms blir forskjellene her små. Den største forskjellen vi fant var på alle de syv bøkene i Game of Thrones-serien (A Song of Ice and Fire) på 143 kroner.
 • Ark.no er faktisk billigst på én av dem: Lonely Planet Eastern USA. Ark.no har 30 prosent på engelske bøker om dagen, som bidrar til dette, og gjør prisforskjellen generelt lavere.
 • Kan det lønne seg å kjøpe bøker fra Amazon? Ja!

CD-er

Spotify er vel og bra, men for mange er det fortsatt viktig å ha en CD-plate i hånden. Tidligere var Play.com en favoritt blant nordmenn, men denne har endret totalt markedsmodell, og Amazon seiler opp som et alternativ. Og det fine i denne kategorien er at det skal mye til for å tråkke over 200-kronersgrensen.

Saken fortsetter under bildet(Klikk på tabellen for større versjon)(Klikk på tabellen for større versjon)

 • Denne kategorien har størst ulikheter i hva som er billigst. Amazon vant på tre av fem produkter, mens CDON.com vant på to av dem.
 • Du kan spare en hundrelapp på å kjøpe fra England, mens du også kan tape en femtilapp på den nye plata til Robbie Williams.
 • Kan det lønne seg å kjøpe CD-er fra Amazon? Ja, men ikke alltid.

Elektronikk over 200-kronersgrensen

Amazon.co.uk har en funksjon som er perfekt for oss nordmenn: Om du må betale avgifter som moms på varen, regner nettstedet ut hva dette vil bli og legger det til prisen. På den måten skal du unngå uventede regninger fra transportøren, som tollsjokket fra Tollpost vi nylig omtalte.

Les den utrolige historien: Kjøpte vare for 348 kroner, måtte betale 983 kroner ekstra

Viser det seg at det blir billigere å fortolle varen enn Amazon trodde, skal du få penger tilbake. Hva som skjer om det blir dyrere enn de trodde sier de ingenting om, så vi får tro du uansett ikke skal betale mer enn du får beskjed om i nettbutikken.

Dessverre har vi ikke fått funksjonen til å fungere på alt, for eksempel ikke spill. Men den fungerer på elektronikk.

Saken fortsetter under bildet(Klikk på tabellen for større versjon)(Klikk på tabellen for større versjon)

 • I bare ett tilfelle var det billigere å kjøpe produktet fra Amazon.co.uk i stedet for fra Komplett.no. Alle varene totalt ble over 1.000 kroner dyrere å kjøpe fra England enn Norge.
 • I de aller fleste tilfeller er avgiftene grunnen til dette. For eksempel tas det 1.581 kroner for å selge deg et Nikon D5300-speilreflekskamera. 200-kronersgrensen gjør med andre ord jobben sin: Den gjør så det ofte ikke blir billigere å gjøre større kjøp fra utlandet.
 • Svært mange produkter i denne kategorien kan heller ikke sendes fra Amazon.co.uk til Norge. De vi testet kan selvfølgelig det.
 • Kan det lønne seg å kjøpe elektronikk fra Amazon? Sjeldent.

Ja, nei, tja

NORSK POLITIKK: Her ser du 200-kronersgrensen i aksjon. Amazon.co.uk regner ut hva de trenger for å legge ut for moms og fortolling.NORSK POLITIKK: Her ser du 200-kronersgrensen i aksjon. Amazon.co.uk regner ut hva de trenger for å legge ut for moms og fortolling.

Konklusjonen blir at, joda: Det kan lønne seg å handle fra utlandet, på butikker som Amazon.co.uk. Men altså nesten utelukkende der vareverdien er under 200 kroner, og uansett ikke alltid.

Som alltid er det derfor lurt å sjekke priser, både i utlandet og i Norge, før man kjøper. Husk også at du ikke får norsk beskyttelse om du handler fra butikker som ikke henvender seg direkte til nordmenn, som Amazon. Og for all del: Husk at for å havne under 200-kronersgrensen må kjøpets samlede verdi være over 200 kroner. Bestill derfor én og én vare for seg.

Dessuten må du forberede deg på å klare deg uten norsk tekst på filmer, og ikke et eneste norsk ord i bøker.

Pleier du å handle fra utlandet? Hvor handler du fra, i så fall? Del din erfaring under!

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus