Meny

Kilder: – Oljefondet kjøper opp misligholdt gjeld i Kina

Statens pensjonsfond Utland skal planlegge å kjøpe seg opp i kinesiske Cinda, et kontroversielt selskap som kjøper opp misligholdte lån. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet har besluttet å bruke 1 milliard kroner på «dårlig» gjeld i Kina, ifølge asiatiske finansmedier.

Statens pensjonsfond utland («oljefondet») inngår i en gruppe på ti investorer som skal ha tilbudt å kjøpe opp 45 prosent av aksjene i det kinesiske selskapet Cinda Asset Management Corp når det mandag går på børs, ifølge Reuters.

Nyheten omtales i en rekke asiatiske finansmedier i helgen.

Cinda er ett av fire kinesiske selskap som har spesialisert seg på å kjøpe opp misligholdte lån, og selskapet håper å få inn i overkant av 12 milliarder kroner gjennom å børsnotere seg.

Les også: Oljefondet økte med 219 milliarder

Kilder sier til Reuters at investorgruppen totalt vil gå inn med rundt 6 milliarder kroner i selskapet. Oljefondets andel av dette skal være i underkant av 1 milliard kroner.

Børsnoteringen til Cinda har vakt stor interesse blant gjeldsforvaltere, hedgefond og kinesiske forsikringsgiganter.

Bakgrunnen er vurderingen av at nedgangen i den kinesiske økonomien vil føre til en økning i misligholdte lån, noe som vil føre til et økt behov for tjenestene til Cinda og de tre spesialistene.

Allerede i tredje kvartal har volumet av misligholdte lån i kinesiske banker steget fra 24 milliarder kroner til 561 milliarder kroner, noe som er den største kvartalsmessige økningen i volumet av dårlige lån siden fjerde kvartal 2005.

Norges Bank Investment Management, som forvalter Statens pensjonsfond utland, var ikke tilgjengelig for kommentar søndag. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus