Meny

Bernanke skremmer verdens børser

MYE MAKT: Sentralbanksjef Ben Bernanke og de andre medlemmene i Federal Reserves pengepolitiske komite vurderer nå å starte nedtrappingen av støttekjøpene litt tidligere enn ventet. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomer tror Fed kan starte nedtrappingen allerede i desember.

Onsdag kveld ble møtereferatet fra Den amerikanske sentralbankens (Federal Reserve) rentemøte i oktober offentliggjort.

Referatet viser at Fed ønsker å å trappe ned sine kvantitative lettelser «de kommende månedene».

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets peker i sin morgenrapport torsdag på at den pengepolitiske komiteen i Fed (FOMC), som bestemmer rentepolitikken i USA, prater ned det lenge kommuniserte målet om å heve renten når ledigheten når 6,5 prosent.

Dette er ikke lenger like klart, mener Juel.

«På rentemøtet ble det også drøftet å senke renten bankene får på overskuddslikviditeten samtidig med at kjøpene av obligasjoner reduseres», skriver Juel.

«Summert opp sitter vi med inntrykk av at FOMC gjerne vil begynne å trappe ned obligasjonskjøpene snart, men samtidig kan komme med andre vedtak/uttalelser som har som mål å overbevise markedet om at en renteøkning ligger langt frem i tid, og at renteoppgangen blir gradvis når den kommer», skriver sjeføkonomen.

«Med fortsatt gode nøkkeltall fremover kan et slikt vedtak komme allerede i desember, men vi holder foreløpig en knapp på januar», skriver Juel.

Viktig driver

Feds støttepakke for den amerikanske økonomien har lenge vært den viktigste driveren i markedene. Siden før sommeren har markedet reagert med skrekk på signaler om når den lenge kommuniserte nedtrappingen skal komme.

Den amerikanske sentralbanken kjøper verdipapirer for 85 milliarder. Hensikten er å pøse ut likviditet i økonomien og samtidig bidra til at rentene som bedrifter og husholdninger er stilt overfor holdes lave.

Tidligere er det spekulert i om Fed vil starte nedtrappingen med et første kutt på 20 milliarder dollar, men det hersker fortsatt usikkerhet rundt hvor hardt Fed vil gå til verks.

Oktobermøte før gode USA-tall

Seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets peker imidlertid på at rentemøtet i oktober ble holdt før positive USA-tall, og at det virker som at Den pengepolitiske komiteen er klar til å starte nedtrappingen dersom bedringen i arbeidsmarkedet fortsetter.

«Dette trenger ikke nødvendigvis bety en nedtrapping på møtet i desember, det kan også bety januar eller mars neste år. Men vi merker oss at rentemøtet ble avholdt før vi fikk den svært positive arbeidsmarkedsrapporten for oktober», skriver Hov i morgenrapporten.

Hov peker videre på at FOMC nå vurderer hvordan og når de kan foreta en nedtrapping uten at det gir utslag i høyere renter, noe som kan dempe veksten i økonomien. Han mener referatet viser at sentralbanken har hatt omfattende diskusjoner om hvordan tydeliggjøre at rentene skal holdes lave.

«Vi tolker disse signalene som at Fed ønsker å fremheve at det er «forward guidance» som er sentralbankens viktigste pengepolitiske instrument, og de stresser derfor at pengepolitikken fortsatt vil være svært ekspansiv, selv med en nedtrapping av de månedlige støttekjøpene», skriver Hov, og fortsetter:

«Dersom de lykkes med å vise at de komiterer seg til lave renter lenge, kan det dempe oppgangen i rentene, selv om en nedtrapping skulle komme tidligere enn ventet.»

Les også:

Ventes sakke seddelpressen i de kommende månedene

Yellen tror ikke Fed skaper en boble

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus