Meny

Én million mindre i boliglån

DYRT: Alle vet at det koster med barn. Dermed svekkes låneevnen din samtidig som behov for mer plass gjerne melder seg. Derfor er det en fordel å komme tidlig inn på boligmarkedet Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visste du at ett par uten barn og bil stiller langt sterkere i en budrunde enn en familie på fire?

At barn koster skjorta og vel så det, merker alle som har fått barn. Men vet du egentlig hvor mye det påvirker låneevnen din?

Har du bil og to barn i barnehage får du låne én million mindre. Men det er bare to av faktorene banken vurderer når de mottar lånesøknaden din.

Les også: Bytt bank og spar en halv million

Dette ser de etter

For bankene står kundenes betjeningsevne sentralt. Hvor mye du kan låne til boligkjøp vil alltid være avhengig av hvor mye du har i inntekt og hvor mye du har i lån fra før.

LÅN: Kvitter du deg med bilen, kan du gå lenger i budrunden, forklarer Vidar Korsberg Dalsbø. Foto: DNBLÅN: Kvitter du deg med bilen, kan du gå lenger i budrunden, forklarer Vidar Korsberg Dalsbø. Foto: DNB

Har du kredittkortgjeld, studielån og billån vil dette naturlig nok påvirke hvor mye du kan bruke til boligkjøp.

Bankene ser imidlertid ikke bare på din økonomi i en nåsituasjon. Det gjøres en vurdering av hvor mye økonomien din tåler hvis for eksempel renten skulle stige, eller andre hendelser skulle inntreffe.

– Alle låntakere må legge ved kopi av lønnslipper for de siste to månedene, samt siste års selvangivelse i lånesøknaden. Det gir oss en god totaloversikt over kundens økonomi. I tillegg vil ekstrainntekter og forventet inntektsutvikling eller endring i utgiftssituasjonen kunne legges til grunn, forklarer Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB til DinSide.

Termingebyr: Må betale for å betale lånet

SIFO-tallene legges til grunn

Når bankene skal vurdere hvor mye du kan betale i renter og avdrag, tar de utgangspunkt i tall fra SIFO (Statens institutt for forbruksforskning). Her ser banken på hvor mye penger en husholdning lik din egen vil bruke på poster som mat, klær, transport og barnepass.

– SIFO-modellen er en gjennomsnittsbetraktning og det er derfor viktig å vurdere dette anslaget opp mot kundens faktiske utgiftsnivå. Når man ser på totaløkonomien, vil også besparelser man kan oppnå målt opp mot SIFO-modellen kunne bli tatt med. Et eksempel på dette kan være at man ikke lengre trenger bil fordi man kjøper en bolig som ligger nært jobb, forklarer Dalsbø.

SIFO-tallene legges til grunn ved beregning av låneevne i DNBs lånekalkulator. Kalkulatoren tar ikke hensyn til utleieinntekter, men det kan faktisk muliggjøre boligdrømmen for mange. Nordea oppgir at de legger 75 prosent av utleieinntekten til grunn når de skal beregne hvor mye du kan få i lån.

Barna svir mest

To barn i barnehage reduserer beløpet du kan bruke til nedbetaling av lån med om lag 50.000 kroner i året. Antall barn er også den enkeltfaktoren som i størst grad påvirker låneevnen din i negativ retning. Det er likevel totaløkonomien og betjeningsevnen som er det viktige.

– Når det gjelder barnehage og SFO kan det være ganske store forskjeller på pris og søskenmoderasjon. To barn i barnehage trenger ikke være like dyrt landet over. Derfor er det viktig med en god kundesamtale slik at slike ting blir godt belyst, sier Dalsbø.

Et barnløst par med én million i samlet inntekt, får ifølge DNBs lånekalkulator låne drøyt 4,2 millioner:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus