Tips til sparing:

Dette bør du spare hver måned

SPAR ÉN MÅNEDSLØNN: Alle opplever uforutsette utgifter. Setter du av litt penger hver måned, slipper du kredittkort. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
SPAR ÉN MÅNEDSLØNN: Alle opplever uforutsette utgifter. Setter du av litt penger hver måned, slipper du kredittkort. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Én månedslønn bør du ha i bakhånd til uforutsette utgifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Din privatøkonomi kan kort sagt settes sammen av to typer kostnader: De kortsiktige og de langsiktige.

I den første gruppen kommer matvarer, klær og fornøyelser. I den andre gruppen kommer blant annet forsikringer og strøm , men også såkalte uforutsette utgifter. Det er særlig det siste som kan være en utfordring, fordi det krever vanligvis at du har penger i bakhånd. Noen løser dette ved bruk av kredittkort, andre klarer å disiplinere seg og sette av månedlige beløp.

- Det er veldig varierende fra person til person, også innen samme alder og generasjon, hvor mye man setter av månedlig, sier professor ved universitetet i Agder, Ellen Katrine Nyhus, til klikk.no.

- Noen setter av faste beløp i måneden, mens andre benytter seg av kredittkort som en buffer.

Noen tusenlapper i måneden

Spørsmålet er imidlertid hvor mye man bør spare for å dekke fremtidige utgifter. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har satt opp et standardbudsjett som viser hvor stort, gjennomsnittlig månedsforbruk en husholdning har. For en familie på fire, bestående av mor og far, ett barn i skolepliktig alder og ett barnehagebarn er de stipulerte månedskostnadene på nesten 19 000 kroner.

SIFO operer ikke med en egen post for sparing i dette budsjettet, men indirekte fremkommer sparing i avskrivning på kapitalvarer.

- Referansebudsjettet er et såkalt langtidsbudsjett og derfor har vi beregnet kostnadene ved å avskrive varer som har en leve/brukstid på mer enn ett år. Det vil si at vi fordeler varens nåværende innkjøpspris på varens leve/brukstid i antall måneder, forklarer forsker ved SIFO, Elling Borgeraas, overfor klikk.

- Når vi for eksempel beregner at et enpersonshushold har 320 kroner i utgifter til husholdningsartikler eller 310 til møbler i måneden, betyr ikke det at en bruker denne summen hver måned, men at en bør legge til side en viss sum i måneden for å kunne møte mer sjeldne og uforutsette utgifter uten å redusere på det øvrige forbruket. Det samme prinsippet gjelder også for andre varer som for eksempel sykkel, vinterstøvler og kåpe.

Med utgangspunktet i budsjettet ovenfor kan det anslås at familien på fire minimum bør sette av rundt 4500 kroner i måneden.

For en mann som bor alene, har bil og er mellom 20 til 50 år, anslår SIFO de månedlige utgiftene til nesten 10 000 kroner. Av disse er drøyt 4000 beregnet å skulle dekke fremtidige utgifter. For en kvinne i den samme livssituasjonen, er de månedlige langtidskostnadene de samme.

En brutto månedslønn i buffer

Et fornuftig utgangspunkt for å tydeliggjøre hva man behøver å sette av månedlig, er en oversikt over husholdningens inntekter og utgifter.

- Når vi gir råd til våre kunder, anbefaler vi dem å sette opp en oversikt over både løpende og periodiske utgifter, sier leder for Gjensidiges pensjons- og investeringssenter, Pia Saxrud, til klikk.no.

Til hjelp for å etablere en slik oversikt tipser Saxrud til å benytte de hjelpemidlene som finnes på nettet.

- De fleste bankene har for eksempel internettløsninger for å sette på et personlig budsjett, utdyper Saxrud.

I tillegg til de anbefalte beløpene fra SIFO, råder Saxrud og hennes kolleger kundene sine til å sette av en buffer for uforutsette utgifter.

- Vi råder til å ha en buffer tilsvarende en brutto månedlig husstandsinntekt.

- Dropp én helg på byen

Basert på erfaringer fra kunderådgivning, opplever Saxrud at det er mange som ikke har satt sparingen sin i system og blant annet heller ikke har en buffer for utforutsette utgifter.

- Utgifter som strøm og veiavgift kommer overraskende, selv om man vet at de kommer. Og dersom man først har kommet på etterskudd med betalingene, kan det bli vanskelig å hente seg inn igjen.

Saxrud erfarer at det i større grad er de unge som ikke har satt inntekter og utgifter inn i et budsjett.

- Vårt råd til unge er at de dropper den ene kvelden på byen og heller setter beløpet i banken. For det kan fort dreie seg om en tusenlapp per måned.

Usikkerhet fremmer sparing

Du vet sikkert selv hvorfor du sparer, og ifølge SSB er det først og fremst for å ha penger i bakhånd som er motivasjonen.

Ønsket om å etterlate seg noe til neste generasjoner er også noe som tillegges sterk vekt av dem SSB har spurt. Men det ene går tilsynelatende ikke på bekostning av det andre: "Sannsynligvis er det ikke snakk om enten eller, men at man i første rekke sparer for å sikre seg mot uforutsette hendelser og hvis alt går bra og man ikke trenger pengene selv, så har man også glede av å etterlate seg sin oppsparte formue", skriver SSB på sine sider.

Det statistikerne videre finner ut er at andelen som sparer i aksjer og andre verdipapirer øker dess eldre man blir.

Ifølge SSB er det også forskjell på kvinner og menns sparing. Flere kvinner har bankinnskudd, mens mennene foretrekker aksjer og andre verdipapirer. Det kommer også frem at enslige sparer mer, "fordi de har mindre å gå på i forhold til uforutsette utgifter og de jobber som regel allerede full tid så det er lite å gå på når det gjelder å øke inntekten", slik SSB utdyper.

Nyhus forklarer husholdningenes økte sparing ved den tiltagende usikkerheten for den økonomiske situasjonen, først og fremst som følge av nedgangstidene i Europa.

- Vi finner at pessimisme påvirker spareraten, og når man derfor opplever tidene som mer usikre, blant annet med hensyn på snakk om boligprisfall og økte renter, så bidrar det til økt sparing.

I sin forskning finner hun imidlertid ikke den samme vektleggingen av hensynet til neste generasjon som SSB.

- I våre undersøkelser finner vi at den enkelte sparer for å legge av penger til dårligere tider, men i mindre grad gjør det for å tilgodese neste generasjon. Ei heller svarer våre respondenter at sparing for å gjøre finansielle investeringer er viktig.

Les også:

Derfor utsetter vi ting

Slik blir du forfremmet

Disse CV-tabbene kan koste deg jobben

Denne saken ble først publisert hos klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Tre skadd da norskregistrert minibuss veltet i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk15:25 Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04 Fløya ydmyket Kaupanger14:54 Knusende seier for Trondheims-Ørn14:50 Columbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42 Fire drept i skyteepisode i New York14:23 Skøytestjerne påkjørt av bil14:21 Strandheim ble helten for Hønefoss BK14:11 Jeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland14:09 Feil på utstyr til norske F-3513:50 Tidligere United-stjerne sier Solskjær-sparking vil være naivt13:45 Mann til sykehus etter vold i Ålen – en mann er pågrepet13:40 Tyrkia trapper opp offensiven i Syria13:18 Fremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst12:54 Ingebrigtsen-brødrene om maratoneventyret: – Helt vilt å ha vært med på12:32 Solberg om da sønnen tok førerkort: – Jeg lå på gulvet i verkstedet11:57 Sara Danius er død11:29 Mann siktet for brannstiftelse i Brønnøysund
Siste nytt
15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenTre skadd da norskregistrert minibuss veltet i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk15:25VerdenTyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04SportFløya ydmyket Kaupanger14:54SportKnusende seier for Trondheims-Ørn14:50Helse og livsstilColumbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42VerdenFire drept i skyteepisode i New York14:23SportSkøytestjerne påkjørt av bil14:21SportStrandheim ble helten for Hønefoss BK14:11NorgeJeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland14:09NorgeFeil på utstyr til norske F-3513:50SportTidligere United-stjerne sier Solskjær-sparking vil være naivt13:45NorgeMann til sykehus etter vold i Ålen – en mann er pågrepet13:40VerdenTyrkia trapper opp offensiven i Syria13:18PolitikkFremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst12:54SportIngebrigtsen-brødrene om maratoneventyret: – Helt vilt å ha vært med på12:32SportSolberg om da sønnen tok førerkort: – Jeg lå på gulvet i verkstedet11:57VerdenSara Danius er død11:29NorgeMann siktet for brannstiftelse i Brønnøysund
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus