Meny

Slik handler du momsfritt fra utlandet

Kun bøker er fritatt for merverdiavgift ved kjøp fra utlandet. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og dette må du betale for.
Dette betaler du egentlig

Hvor mye du betaler for en vare ved netthandel fra utlandet, avhenger altså av hva du kjøper. Én og samme oppgitte pris for varen i nettbutikken vil dermed gi helt forskjellige totalpriser på grunn av dette.

Eksempler:

Bok, pris inkl frakt 450 kroner:

Du betaler ikke toll og merverdiavgift om du kjøper bøker på nett fra utlandet.

Totalt: 450 kroner

Sko, pris inkl frakt 450 kroner:

Du betaler ikke toll på sko.

25 prosent MVA: 112,50 kroner.

Totalt: 562,50 kroner

Genser, pris inkl frakt 450 kroner:

10,7 prosent toll: 48,15 kroner

25 prosent MVA: 124,54 kroner

Totalt: 622,69 kroner

I samtlige tre tilfeller kan du måtte betale et et fortollingsgebyr til fraktselskapet.

Vil du handle på nett fra utlandet, er det greit å være klar over hvor mye varen koster etter å ha lagt til eventuelle avgifter.

Visste du og at det kun er én varegruppe du ikke betaler moms for, og at du heller ikke betaler merverdiavgift på beløp under 200 kroner - med ett unntak?

Dette kan du kjøpe momsfritt

Det er kun bøker du kan kjøpe momsfritt fra utlandet. Bøker til privat bruk er nemlig fritatt for merverdiavgift, ifølge Toll.no.

Det samme gjelder kjøp av varer hvor sendingen har en verdi på under 200 kroner. Er prisen på det du kjøper under den såkalte 200-kronersgrensen, er kjøpet avgiftsfritt.

Altså skal du verken betale merverdiavgift eller toll på varen, med ett unntak: Ved nettkjøp av alkoholholdige drikkevarer og tobakkvarer fra utlandet. DinSide har tidligere testet nettstedet tastespot.com, her kan du lese hvordan det gikk.

Så gjenstår det å se om regjeringen hever 200-kronersgrensen, slik de skrev i regjeringsplattformen . Det ble derimot ikke gjort da regeringen la frem sitt reviderte statsbudsjett i høst.

Så mye betaler du i merverdiavgift

Bestiller du varer som koster mer enn 200 kroner, må du altså betale merverdiavgift på 25 prosent, unntatt på bøker.

Merverdiavgiften regnes ut av vareverdien pluss eventuell toll og særavgift, frakt, forsikring og eventuelt andre kostnader.

Lurer du på hvor mye en vare vil koste deg totalt, kan du prøve DinSides netthandelskalkulator, som viser hvor mye du må betale totalt medregnet merverdiavgift og eventuell toll.

Toll på disse varene

Hvilke varer du betaler toll for, varierer også. I hovedsak betaler man toll på klær og matvarer. Det er også verdt å merke seg at tollsatsen varierer avhengig av varen, for eksempel typen klesplagg. Blant annet er tollsatsen 10,7 prosent for gensere og bukser, og 5,6 prosent på eksempelvis babyklær og hansker.

Du betaler ikke toll på varegrupper som elektronikk, bøker, sko og kosmetikk.

Husk fortollingsgebyr

Uansett om du betaler toll eller ikke for varen, vil selskapet som frakter varen til Norge fortolle varen for deg. Det vil si at de regner ut og tar betalt for merverdiavgift og eventuell toll eller særavgifter. Dette tar de betalt for gjennom et såkalt fortollingsgebyr, men som kjent har kjært barn mange navn. Gebyret kan også kalles ekspedisjonsgebyr, administrasjonsgebyr eller liknende. Gebyret kommer i tillegg til eventuell frakt.

Dette er altså ikke et gebyr til Tollvesenet, men en betaling til transportøren av varen. Størrelsen på gebyret varierer fra firma til firma.

Hva man skal betale og hvor mye, kommer ikke alltid like godt frem ved bestilling av en vare. DinSide har tidligere fortalt historien til Finn Øivind Fevang, som bestilte en vare til 222 kroner på ebay og måtte betale totalt 896 kroner i gebyr til Tollpost . Til sammenlikning tar Posten et gebyr på 129 kroner for varer som koster under 1.000 kroner, såkalt forenklet fortolling.

Denne saken ble først publisert på dinside.no.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus