Meny

Fikk 92 prosent i skatt

AVSPIST: Gründerne i Herkules får beholde kun fire prosent av gevinsten de skapte i omega 3-selskapet Pronova. Resten går til skattefuten. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gründerne i oppkjøpsfondet Herkules tjente over 320 millioner kroner på salget av omega 3-selskapet Pronova. Etter fem års krangling med skattemyndighetene er det kun smuler igjen.

Herkules-gründerne Gert Munthe, Morten Blix og Tore Rynning-Nielsen sitter igjen med skarve 26 millioner kroner etter snuoperasjonen i Pronova, skriver Dagens Næringsliv tirsdag.

Resterende 293,8 millioner kroner er forsvunnet i en fem års krangel med Skatt Øst.

Samlet hadde de tre gründernes selskaper i 2007 finansinntekter på 320 millioner kroner fra den vellykkede snuoperasjonen, der inntektene ble ført som skattefrie poster innenfor fritaksmetoden, slik at gründerne hadde null skatt på dette.

Skatt Øst har siden fremholdt at gründerne skulle betale 47,8 prosent skatt av det de anser som lønnsinntekt, 30 prosent i tilleggsskatt, samt 14 prosent i arbeidsgiveravgift på beløpet. I tillegg er det ilagt 30 prosent tilleggsskatt på arbeidsgiveravgiften.

Gründerne har nå gått til sak mot staten ved Skatt øst fordi de mener at man ikke kan endre deres personlige ligning på den måten.

Det var deres aksjeselskaper som mottok pengene, ikke dem personlig.

Tirsdag starter skattesaken.

Les hele saken i tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, Ipad, eller som e-avis.

Les også:

500 «syke» går på jobb i Posten hver dag

- Finanskrisetilstander i leiemarkedet

Kan sluke ølsuksessen Nøgne Ø

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus