Meny

Astrup: – Fra bra til enda bedre

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikolai Astrup er godt fornøyd, Harald T. Nesvik står fullt og helt bak budsjettet og Redd Barna jubler. Hareide mener budsjettet er endret i riktig retning.

Høyres Nikolai Astrup var fornøyd da han torsdag kunne legge fram et statsbudsjett som han mener har gått fra bra til «enda bedre».

– Vi har hatt samtaler i samme ånd og gode tone som i hele høst. Det betyr ikke at vi er enige om ett og alt, men med dette forliket viser vi velgerne en klar politisk retning, sa Astrup om samarbeidet mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF.

– Forhandlingene viser samtidig at det er stor enighet om de viktigste prioriteringene i tilleggsproposisjonen.

Se utdrag fra pressekonferansen her

2,2 milliarder kroner er flyttet i samtalene mellom de fire partiene, og blant annet er satsingen på samferdsel styrket. Astrup trakk også fram miljø, utdanning, kunnskap og helse som prioriterte områder. Før han inviterte de andre parlamentariske lederne til å skrive under avtalen kostet han også på seg et spark til den avgåtte rødgrønne regjeringen.

Se hele pressekonferansen her

– Jeg ser at noen tror vi kan levere alt på tre uker etter å ha vært i opposisjon i åtte år. De samme har på tre uker lovet å gjøre alt de ikke fikk til i løpet av åtte år.

Bakgrunn: De borgerlige er enige om budsjettet

Nesvik stiller seg bak budsjettet

– Det kommer til å merkes at enigheten er på plass, sier Frps Harald Tom Nesvik om budsjettet som de borgerlige partiene er enige om.

– En del av prosessen er flyttet til Stortinget. Det er i tråd med det Stortinget faktisk skal gjøre og kan gjøre i årene framover, understreket Frps parlamentariske leder under presentasjonen av budsjettenigheten fredag formiddag.

Han trakk fram skattelette, kollektivsatsing og satsing på justissektoren som viktige for Fremskrittspartiet.

– Vi skal sørge for uttransportering av personer med ulovlig opphold i Norge, sier Nesvik.

Han beskriver budsjettarbeidet som en god og ryddig prosess. Samtidig sier Nesvik at arbeidet med budsjettet for 2015 – det første den nye regjeringen står for fram grunnen av – vil starte ganske umiddelbart.

Redd Barna jubler

Redd Barna er svært fornøyd med at budsjettforliket endte med at regjeringen likevel skal bruke 1 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på bistand.

I sitt forslag til statsbudsjett for neste år ville Høyre og Frp-regjeringen redusere bistandsbudsjettet. Men etter forhandlingene med samarbeidspartiene Venstre og KrF er bistandsbudsjettet økt til igjen å utgjøre 1 prosent av brutto nasjonalprodukt.

– Med 1 prosent i bistand er regjeringen nå på lag med sine velgere og den norske befolkningen, sier utviklingspolitisk rådgiver Gunvor Fylkesnes i Redd Barna, og viser til en studie organisasjonen har foretatt hvor 74 prosent av alle nordmenn mener det er riktig å bruke 1 prosent eller mer BNP på bistand.

Riktig retning

KrF-leder Knut Arild Hareide mener budsjettet er endret betydelig i riktig retning når det gjelder den sosiale profilen, miljø og familie.

– Vi har i løpet av fire dager med budsjettforhandlinger fått større gjennomslag i budsjettet enn i løpet av åtte rødgrønne år, sa Hareide.

Han framhevet blant annet at det nå settes av 1 prosent av statsbudsjettet til bistand, selv om dette ikke var en del av Nydalenavtalen, at kontantstøtten heves og at forslaget om å halvere summen til CO2-kompensasjonsordningen for konkurranseutsatt industri er reversert.

Skatteklasse 2 blir delvis gjeninnført, mens når det gjelder studentenes levevilkår, er det gitt et løfte om deres levevilkår skal gjennomgås.

– Det blir ikke økte bevilgninger til studentene nå, men en utredning og gjennomgang med sikte på å gjenreise fulltidsstudenten, sa Hareide.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus