Meny

Kuttviljen i Frp kraftig svekket i regjering

Finansminister Siv Jensen (Frp) legger opp til å kutte langt mindre i byråkratikroner i posisjon enn da hun var i opposisjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp ville kutte 173 millioner «byråkratikroner» i opposisjon, men i posisjon er kuttplanene krympet til 1 million, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen ville Frp i høst kutte 173 millioner kroner i de sju departementene partiet nå styrer. Frp mente da at det var et «betydelig effektiviseringspotensial i offentlig forvaltning».

Partiet ville blant annet skjære vekk 6,8 millioner kroner som var ment til lønnsutgifter ved Statsministerens kontor (SMK), et kutt som utgjorde litt over 12 prosent av bevilgningen. Partiet fjernet også drøyt 11 millioner kroner som direkte rammet daværende statsminister Jens Stoltenberg og hans mannskap.

Les også: Jensen advarer bankene mot å skru opp rentene

– Mer krevende

Nå er det imidlertid nye toner fra Siv Jensens parti. Selv om det i Solberg-regjeringen er to færre statsråder og noen færre statssekretærer enn i den foregående rødgrønne regjeringen, har ikke Jensen foreslått noen kutt på disse postene på årets budsjett. Hun har derimot plusset på 2,7 millioner kroner til økte driftsutgifter ved SMK, skriver Aftenposten.

Sammenligner man kuttforslagene før og etter regjeringsskiftet, er kuttplanene for de sju departementene Frp styrer, nede i 1 million kroner.

– Det er litt mer krevende når man skal gjøre dette i praksis enn det var å gjøre det på papiret, sier partiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til avisen.

Les også: Siv Jensen om boka til Sandberg

– Ikke alt man rekker

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sier det er begrenset hva man kan gjøre på kort tid.

– Det er ingen hemmelighet at vi ønsker effektivisering i offentlig sektor. Men vi kan ikke ta fram motorsag og drive med Rema 1000-kuttisme. Vi kommer tilbake med et mer helhetlig budsjett neste høst, lover han.

Partileder og finansminister Siv Jensen sier man er i gang med å effektivisere og avbyråkratisere på flere områder, men understreker:

– Det er ikke alt man rekker på tre uker.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus