Meny

Bare to av disse er kredittkort

SER DU FORSKJELL? Av disse tre kortene, er det bare MasterCard og American Express som er kredittkort. Det vanlige bankkortet er utstyrt med Visa-funksjonalitet slik at det kan brukes ved netthandel i utlandet, men pengene trekkes direkte fra din konto. (Foto: Tuva Moflag)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ditt vanlige Visa-kort trekkes pengene rett fra konto.

Du har sikkert hørt det før, og kanskje sagt det selv også. "Jeg tok det på Visa-kortet". Mange tror nemlig at de handler med Visa-kortet sitt når de betaler med kort i norske butikker. I åtte av ti tilfeller er det feil. De fleste betalingstransaksjoner i Norge utføres med betalingssystemet BankAxept.

Pass på: Her blir kortet ditt kopiert

Debetkort

BankAxept er norske bankers eget elektroniske betalingssystem, lansert av Bankenes BetalingsSentral (BBS) i 1991. BankAxept har bidratt til at nordmenn er verdensmestere i kortbruk. Selv om det står Visa på forsiden av bankkortet, er ikke Visa involvert når du bruker bankkortet ditt i matbutikken eller i minibanken.

Visa-funksjonaliteten brukes når du handler i utlandet, på nett, eller når butikken må benytte såkalt reserveløsning. Uansett trekkes pengene rett fra din konto.

Ditt vanlige bankkort med BankAxept logo på baksiden, og Visa på forsiden, er altså et debetkort.

Kredittkort

Den viktigste forskjellen på et kredittkort og et debetkort, er at pengene ikke trekkes direkte fra saldoen på kontoen din. I stedet bygger du deg opp en lånesaldo hver gang du bruker kortet. Bruken er rente- og gebyrfri frem til regningen forfaller, men husk at det ofte gjelder egne regler for uttak i minibank.

En av de store fordelene med kredittkort er at du ikke utsetter brukskontoen din for risiko, som for eksempel svindel og feilbelastninger. Et tap vil ikke påvirke lommeboken din direkte. Derfor anbefaler DinSide at du alltid bruker kredittkort når du handler på nettet eller når du er på reise. I Norge får du kredittkort fra Visa, MasterCard, American Express og Diners.

Anbefalingen om bruk av kredittkort fordrer imidlertid at du betaler beløpet i sin helhet ved forfall. Om du må utsette hele eller deler av beløpet, begynner skyhøye renter å løpe.

Les også: Tøm kontoen før svindlerne gjør det

Ikke like for loven

Ifølge Nordea gjelder Finansavtaleloven bare for kjøp på kreditt. Det betyr at loven ikke gir forbrukerne noen særskilt beskyttelse for kjøp med debetkort. Nordea velger likevel å ikke skille på debetkort og kredittkort, og gir deg samme rettigheter enten du har brukt et Visa debetkort eller et MasterCard eller Visa kredittkort ved for eksempel netthandel.

Siden dette ikke er lovregulert, men snarere basert på bankenes egen praksis, er det lurt å sjekke hvilke regler som gjelder i din bank før du bruker debetkortet ditt ved netthandel og bestilling av reiser.

DNB har også tidligere uttalt at de behandler begge kortene likt ved eksempelvis bestilling av reiser: – Vi anbefaler alle til å betale reiseutgifter med kredittkort. Da får du bedre kontroll på økonomien og innebygget reiseforsikring hvis du bestiller mer en 50 prosent av reisen. Kortholdere som har benyttet kredittkort til å kjøpe for eksempel flybilletter, har rett til å få pengene tilbakeført hvis reisen ikke blir avviklet på grunn av konkurs eller andre hendelser.

Dette gjelder både de som bruker MasterCard, men også de som bruker Visa-delen på sine betalingskort, sier Dalsbø.

DinSide anbefaler også bruk av kredittkort, da det er bedre at et eventuelt tap ikke trekkes direkte fra din konto. Det kan dreie seg om alt fra dobbeltbelastninger, manglende levering og altså svindel.Uansett hvilket kort du bruker, er det viktig at du jevnlig sjekker nettbank/kontoutskrift og fakturaen på kredittkortet ditt. Les også: Mat og alkohol på kreditt

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus