Meny

V og KrF fornøyd med første forhandlingsdag

Budsjettforhandlinger startet i Stortinget mandag morgen. Fra venstre Gjermund Hagesæter (Frp), Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger i løpet av mandagen møttes forhandlerne fra de to regjeringspartiene og de to støttepartiene. – Nyttig og forutsigbart, lød oppsummeringen.

Partene fikk lagt fram sine posisjoner i to timelange møter før de gikk hver til sitt for å søke råd hos sine partifeller. Mandag kveld holdt partiene fortsatt kortene tett til brystet, men de kunne avsløre at dagen hadde vært i tråd med forventningene.

– Vi har hatt to gode møter i dag. Det har vært en forutsigbar, men nyttig dag. Nå har vi fått mer klarhet i hvilke posisjoner vi har, sier Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

Familie og miljø

Terje Breivik (V) er også fornøyd med dagen, men vil ikke garantere at de er i mål med forhandlingene innen torsdag morgen.

– Det er for tidlig å si. Det er torsdagen som er vårt felles mål, men vi kan eventuelt strekke det en dag ekstra, sier han.

Verken Syversen eller Breivik ønsker å gå inn på hva som har vært innholdet på møtene og viser til at «ingenting er klart før alt er klart». KrF har tidligere antydet at de ønsker å beholde skatteklasse 2 for ektepar, økt kontantstøtte for ettåringene, økt engangsstønad ved fødsel og adopsjon og lavere barnehagesatser for familier med lav inntekt og å sikre støtte til yngre pleietrengende.

Venstres Terje Breivik har på sin side med seg partiets alternative budsjett. Han blinker ut miljø, klima, kollektiv- og jernbanesatsing og fattigdomssatsing som viktige områder, men er forsiktig med å spå hvor de hardeste kampene vil stå.

Jekker ned støttepartiene

Begge partier ønsker et mer miljøfremmende skattesystem og vil gi elleve måneders studiestøtte, som Høyre/Frp-regjeringen fjernet fra de rødgrønnes opprinnelige budsjettforslag.

I forkant av møtene hadde regjeringspartiene Høyre og Frp gjort sitt for å dempe forventningene hos KrF og Venstre.

– Avstanden er stor, og forventningene svært høye – kanskje urealistisk høye på enkelte områder, sa finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter i Frp idet forhandlingene tok til mandag morgen.

Mandag kveld kunne han fortelle om en hektisk dag, dialog og tøffe krav.

– Vi er i ferd med å danne oss et totalbilde. Noen krav er greie å innfri, andre er betydelige og større enn forventet. Det er tøffe krav, og noen av dem vil kunne smerte Frp spesielt. Likevel er jeg optimist og har troen på at vi skal klare å komme i havn med forhandlingene. Vi har gjort en del i dag og er på vei i riktig retning, sa han.

Holder fast ved profilen

Regjeringen er etter samarbeidserklæringen etter valget forpliktet til å forhandle med de to partiene før de eventuelt søker støtte hos andre opposisjonspartier.

Hagesæter viser til at regjeringspartiene allerede har tatt hensyn til erklæringen i budsjettforslaget som ble lagt fram fredag. Han understreker at det viktige for regjeringspartiene er at de opprettholder profilen på budsjettet.

– Dette er et budsjett for vekst og velferd både på kort og lang sikt, og det er viktig at man ikke rokker ved at dette er et trendskifte og at man opprettholder denne nye kursendringen som regjeringen har lagt opp til i budsjettet, sier Hagesæter.

Partene møtes til en ny runde rundt forhandlingsbordet tirsdag formiddag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus