Nordmenn avslører sine Lotto-drømmer

Mange nordmenn tipper Lotto. Men hvor moro planlegger vi egentlig å ha det med millongevinsten? Foto: Per Ervland
Mange nordmenn tipper Lotto. Men hvor moro planlegger vi egentlig å ha det med millongevinsten? Foto: Per Ervland
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er få våte millonærdrømmer blant nordmenn. De fleste vil bruke gevinsten på lån og sparing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange nordmenn spiller Lotto og drømmer om en telefon fra Hamar. Men hvor spenstige er formålene vi ønsker å bruke gevinsten til? En undersøkelse Respons Analyse har gjort for Sparebank 1 viser at verken champagne eller shopping topper prioriteringslisten om gevinsten skulle bli en realitet.

– Det er ingen tvil om at fornuften råder. Selv om mange nok vil unne seg litt ekstra og gjerne en ekstra behagelig ferie, er de trygge valg som dominerer, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Ny sparekonto: Bonus om du lar pengene stå

Slik vil vi bruke pengene

46 prosent av de spurte ville brukt hele eller deler av millionen på å redusere boliglånet. 41 prosent ville brukt deler av milliongevinsten på å reise. På tredjeplass kommer sparing i bank (35 prosent) og på fjerde kommer å gi bort til familie (28 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nedbetaling av gjeld kan være helt riktig for mange, tross alt har norske privatpersoner aldri hatt større gjeldsbyrde enn nå. Vi skylder totalt rundt 2.500 milliarder kroner, i gjennomsnitt nesten en halv million kroner per innbygger, påpeker Gundersen.

Stiger rentene med to-tre prosentpoeng kan faktisk så mange som 500.000 husholdninger få problemer med de månedlige utgiftene.

Prioriter riktig gjeld

Magne Gundersen synes nordmenn har fornuftige millionærdrømmer. Foto: Sparebank 1Magne Gundersen synes nordmenn har fornuftige millionærdrømmer. Foto: Sparebank 1

Det er ikke bare boliggjelden vi vil betale med milliongevinsten. 19 prosent oppgir at de vil nedbetale annen gjeld som billån og private lån mens åtte prosent vil betale ned kredittgjelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du først kvitte deg med gjeld, er det imidlertid viktig å starte i riktig rekkefølge.

– Det er alltid lurt å kvitte seg med den dyreste gjelda først. Kortkreditt har skyhøy rente og bør være det første du betaler ned, råder Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontantuttak i minibanken? Her begynner rentene å løpe fra dag én

Unge vil bruke pengene på bolig

Hvordan man vil bruke pengene varierer med både kjønn og alder. Det er eksempelvis flere kvinner enn menn som vil prioritere ferier.

De yngre aldersgruppene er de som i størst grad vil bruke pengene på bolig, i form av boligsparing, boligkjøp og nedbetaling av boliglån. De eldre har ofte mindre gjeld og det gjenspeiles tydelig i svarene. De vil heller gi bort hele eller deler av gevinsten til familie eller veldedige formål.

Felles for alle, er at det er få tegn til at nordmenn vil sløse bort pengene. Bare syv prosent vil bruke noe av millionen på shopping og kun beskjedne fire prosent har uteliv og fornøyelser på sin prioriteringsliste.

– Unn deg gjerne en skikkelig feiring, men så bør du tenke deg godt om. En god plan er nøkkelen til å få mest ut av pengene. Uten en plan kan selv en million kroner forsvinne på ganske kort tid, advarer Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik er du garantert milliongevinst med Lotto-innsatsen

Slik får du million til å vare

Forbrukerøkonomen har satt opp noen gode råd til nyslåtte millionærer. Her er det dessuten flere tips vi med mer beskjedne sparekontoer kan plukke opp:

  1. Lag en plan. Uten en plan har pengene en tendens til å forsvinne. Selv om du bare bruker litt av gangen, men bruker litt penger hele tiden, så forsvinner millionen raskt. Budsjett er et godt planleggingsverktøy.
  2. Søk råd hos dine nærmeste. Snakk med partner, ektefelle, venn eller rådgiver om hva som passer deg best, i din økonomiske situasjon.
  3. Forsiktig med nye, faste utgifter. En ekstra bil eller et svømmebasseng? Du har råd i dag, men har du råd til alle driftsutgiftene, også når millionen tar slutt?
  4. Pass på dyre vaner. Ingenting er lettere enn å bruke mer penger enn før. Men få ting er verre enn å kutte ned på forbruket. «Når du først har smakt champagne, så har du ikke så lyst på øl lenger».
  5. Bruk pengene smart. Fortsett å jakte på de gode kjøpene og de gode tilbudene. Da rekker pengene enda lenger.
  6. Bygg buffere. Ikke bruk opp alle pengene, men legg noen til side til uforutsette utgifter. Ingen har noensinne angret på å ha noen kroner i bakhånd.

Sparing: Slik får du 400.000 mer med høyere risiko

Millionærfellene du bør unngå

Enten du er nyslått millionær eller har en helt ordinær økonomisk situasjon, er det flere feller du bør unngå. Forbrukerøkonomen råder deg til å unngå følgende:

  1. Ha pengene lett tilgjengelig. Har du pengene på din bruks- eller sparekonto er det veldig lett å bruke litt for mye, litt for ofte. Og da har pengene lett for å forsvinne, litt for fort.
  2. Handle mer på kreditt. Det er kanskje enkelt, men du blir helt sikkert ikke rikere av å dra kortet hele tiden og handle masse på kreditt. Og det er garantert fort gjort å miste oversikten.
  3. Ingen plan for pengene. Uten en plan er det lettere å bruke pengene på ting du ikke trenger og som ikke er viktige.
  4. Høre på dårlige råd. Mange vil gi «gode» råd om hvordan pengene skal brukes og plasseres. Ikke alle har ditt beste i tankene.
  5. Satse på mer flaks. Ikke invester penger i ting du ikke kan noe om. At du har hatt flaks med penger én gang betyr ikke at du har flaks neste gang.

Kontoen alle bør ha: Alltid dekning når regningene forfaller