Jobber tre uker uten lønn

En BI-undersøkelse viser at finansansatte jobber tre uker gratis hvert år. Hvor mange timer går med til å sjekke og besvare e-post på din fritid? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
En BI-undersøkelse viser at finansansatte jobber tre uker gratis hvert år. Hvor mange timer går med til å sjekke og besvare e-post på din fritid? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Timene løper fort når du jobber gratis på fritiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse utført av Handelshøyskolen BI for Finansforbundet viser at medlemmene i snitt jobber tre uker gratis hvert år. Omfanget av skjult arbeid ser ut til å øke i takt med lengre utdannelse og høyere lønn. Unge menn tar i størst grad med seg jobben hjem.

Daglig leder av HR-Norge, Even Bolstad, mener det er skapt et kunstig motsetningsforhold mellom arbeid og fritid. Er det egentlig så problematisk at vi tar med oss jobben hjem?

– Arbeid står ikke i veien for et godt liv, det er en forutsetning og viktig ingrediens, skriver Bolstad i bloggen sin.

Økende trend: Lurer penger fra håpefulle jobbsøkere

Skyldes både motivasjon og usikkerhet

I undersøkelsen er skjult arbeid definert som arbeid utenfor normal arbeidstid/hjemmefra som ikke registreres og som det ikke kompenseres for, i form av for eksempel avspasering og/eller overtidsbetaling. Eksempler på dette kan være det å besvare jobbtelefoner eller arbeidsrelatert e-post utenfor arbeidstiden.

Skjult arbeid er knyttet til både positive og negative faktorer i arbeidsforholdet. For noen handler det rett og slett om arbeidsglede og en indre motivasjon om å holde seg oppdatert og levere gode resultater. Med det skjulte arbeidet er også knyttet til opplevd arbeidspress og en usikkerhet rundt egen jobb.

På tide med ny jobb? Slik takler du tøffe intervjurunder

Ikke bare finansbransjen

Undersøkelsen fra BI ser spesifikt på forekomsten av skjult arbeid blant Finansforbundets medlemmer. Men det er slett ikke bare finansfolket som tar med seg jobben hjem.

Leder i HP Norge, Anita Krohn Traaseth, har tidligere fortalt at hun jobber om lag 70 timer i uka. For Krohn Traaseth handler det ikke om antall timer, men om å finne en balanse som fungerer for henne og familien.

Arbeid utenom normal arbeidstid forekommer i bransjer med stor grad av frihet. Vi kaller det gjerne kompetanse- eller kunnskapsarbeidsplasser, og de ansatte blir målt på resultatene de leverer mer enn timene de jobber.

– Ofte er man allerede kompensert for ekstra arbeid gjennom høyere fastlønn i slike stillinger. Så man kan spørre seg hvor reellt det er at man arbeider gratis, uttaler Bolstad til DinSide.

Slik når du toppen: Tre ledere deler sine beste råd

Farlig fleksibilitet

Moderne arbeidsverktøy gjør at vi kan jobbe hvor vi vil og når vi vil. Denne fleksibiliteten gir mange det rommet de trenger for å få hverdagen til å gå opp. Går man litt tidlig fra jobb for å hente i barnehagen, er det enkelt å jobbe inn en time på kvelden.

– Med den digitale teknikken som smarttelefoner, iPad og bærbare PC-er følger også en forventning om at arbeidstakeren er tilgjengelig. Grensen mellom arbeid og fritid viskes ut, har seniorforsker Asbjørn Grimsmo i Arbeidsforskningsinstituttet tidligere uttalt til Drammens Tidende.

Dersom arbeidstakerne ikke har klare avtaler på hva som skal leveres, kan imidlertid fleksibiliteten bli et dyrekjøpt gode for den ansatte.

– Da er det fort gjort å jobbe ekstra for å være sikker på at det er godt nok. Det kan gå ut over helsa og familielivet, advarer Grimsmo.

BI-rapporten peker også på sammenhengen mellom skjult arbeid og negative konsekvenser som utbrenthet, jobb/familie-konflikt og ønske om å slutte i jobben. Her påpeker Bolstad at det også hviler et stort ansvar på den ansatte selv:

– De fleste behøver eksempelvis ikke å ha push-mail på mobil på kveld og i helger. Det handler om å finne avknappen; ikke bare på mobil og PC, men også mentalt, avslutter han.

Les også: Googlesøket som kan koste deg jobben

Personvernpolicy