Lurer håpefulle jobbsøkere

Blir du bedt om å betale penger i forbindelse med en rekrutteringsprosess er det grunn til å bli skeptisk. Ingen seriøse selskaper vil be deg om penger når du søker jobb. (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
Blir du bedt om å betale penger i forbindelse med en rekrutteringsprosess er det grunn til å bli skeptisk. Ingen seriøse selskaper vil be deg om penger når du søker jobb. (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Svindler til seg penger og personlig informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store internasjonale selskaper som Shell, Aker og Statoil advarer håpefulle jobbsøkere. Det er nemlig flere tilfeller der utenforstående lurer kandidatene til å gi fra seg både personlig informasjon og penger.

Advarselen fra selskapene er entydig: Aldri gi fra deg penger i rekrutteringsprosessen.

Les også: Googlesøket som kan koste deg jobben

Flere oljeselskaper rammet

Det ser ut til at særlig bedrifter i oljerelaterte bransjer har blitt rammet av rekrutteringssvindel. Både BP, Aker Solutions, Statoil, Petroleum Geo-Services, Subsea 7, Schlumberger, Shell og Lundin opplyser på sine nettsider at deres bedriftsnavn har blitt misbrukt av svindlere.

Oljebransjen rekrutterer på tvers av landegrenser og de kriminelle går målrettet til verks mot internasjonale arbeidssøkere. Selve svindelen knytter seg til tjenester med visum og arbeidstillatelse, der fiktive byråer tar betalt for å hjelpe til med papirarbeidet.

«Statoil» har lagt ut følgende advarsel på sine rekrutteringssider:

Vi har blitt gjort oppmerksom på at uautoriserte personer har brukt vårt navn til å innhente honorar og dokumentasjon fra søkere knyttet til stillinger som ikke eksisterer. Vi gjør oppmerksom på at vi i løpet av en rekrutteringsprosess aldri innhenter honorar fra søkere. Vi bruker heller ingen byråer som innhenter honorar.

Les også: Spørsmålet DU må stille på intervju

Ta kontakt med politiet

Selskapene som er rammet ser naturlig nok alvorlig på å bli misbrukt i en slik sammenheng. Svindelen har mange likhetstrekk med annen e-postsvindel. Man bør være obs på kombinasjon av dårlig språk, og e-postadresser som kombinerer bedriftens navn med eksempelvis en en Yahoo, G-mail eller Hotmail-adresse.

Har du blitt utsatt for denne type svindel, er rådet at du kontakter politiet. Mange av selskapene gir også uttrykk for at de ønsker å bli varslet om slike tilfeller.

– Det har vært flere tilfeller hvor Shells merkevare har blitt misbrukt i en slik sammenheng. Denne type svindel er økende på global basis, men foreløpig er vi forskånet for denne økningen i Norge. Først og fremst anbefaler vi de som har blitt utsatt for svindelen om å ta kontakt med politiet og anmelde forholdet. Shell vil aldri be om penger i en rekrutteringsprosess, og vi vil heller ikke gi et jobbtilbud uten at søkeren har vært gjennom en formell rekrutteringsprosess. Da bør varsellampene blinke, advarer Alice Bergfall, kommunikasjonsrådgiver i Shell.

Les også: 100.000 nye jobber – dette skal vi jobbe med i fremtiden

Personvernpolicy