Sjeføkonom tror ikke Erna vil bruke mer oljepenger

Sjefsøkonom i DNB markeds Øystein Dørum kommenterer flittig etter presentasjonen av den avtroppende regjeringens statsbudsjett for kommende år i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Sjefsøkonom i DNB markeds Øystein Dørum kommenterer flittig etter presentasjonen av den avtroppende regjeringens statsbudsjett for kommende år i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Bruker Erna Solberg og Siv Jensen 1 til 3 milliarder mer av oljepengene neste år enn Stoltenberg-regjeringen legger opp til, vil de hver eneste dag få høre at de ikke evner å prioritere, spår sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet derfor tror han ikke at den påtroppende blåblå regjeringen vil bruke mer oljepenger neste år enn det Stoltenberg-regjeringen foreslår.

Teoretisk har Solberg-regjeringen 54 milliarder kroner å gå på til neste år før handlingsregelen brytes.

Det tilsvarer 2 prosent av verdiskapingen i fastlandsøkonomien.

Dørum tror ikke den blåblå regjeringen vil bruke dette handlingsrommet.

– Det er åpenbart at norsk økonomi verken trenger eller vil ha godt av en stimulans tilsvarende 2 prosent av BNP, sier Dørum til NTB.

Les også: Slik blir pengene fordelt

Omprioriteringer

Dørums stalltips er at den ny regjeringen vil nøye seg med omprioriteringer – innenfor de rammene Stoltenberg-regjeringen har lagt.

Den nye regjeringen har fire uker på seg til å lage et alternativt budsjett.

I tillegg til at de blåblå vil bli møtte med anklager om at de ikke evner å prioritere, trekker Dørum fram to andre politiske begrensninger som den nye regjeringen vil stå overfor.

– Det ene er at regjeringens handlingsrom begrenses av hvilke fornuftige ting det fins å bruke penger på.

Les også: Johnsen advarer den nye Solberg-regjeringen

Men viktigere: Så lenge vi har hatt handlingsregelen, har regjeringsskifter etter valg hatt ett fellestrekk: Påtroppende regjeringer har valgt å bruke omtrent samme beløp som avtroppende. Det gjaldt både Bondeviks regjering og Stoltenbergs regjering.

Men når revidert nasjonalbudsjett skal legges fram til våren, vil denne krittstreken være glemt, påpeker sjeføkonomen.

– Og når den nye regjeringen begynner å snekre på budsjettet for 2015, så definerer de krittstreken selv, poengterer han.

– Neppe noen mulighet

Noen vil mene at det finnes ett utviklingstrekk som gjør det fornuftig for den nye regjeringen å bruke mer penger, nemlig at norsk økonomi nå synes å vokse svakere.

– Ja, det ser ut til at vi er på vei inn i smulere farvann. Det kan rettferdiggjøre en høyere offentlig pengebruk, men jeg tror ikke den påtroppende regjeringen vil få gjennomslag i embetsverket for dette. Og det er for kort tid til å lage nye anslag. Jeg tror muligheten for å stimulere norsk økonomi sterkere på grunn av lavere vekst, er stengt på denne siden av nyttår, sier Dørum.

Den avtroppende regjeringen bruker 2,9 prosent av avkastningen av oljefondet i budsjettforslaget som ble lagt fram mandag. Det er godt under handlingsregelens grense på 4 prosent, men innebærer likevel en viss «fartsøkning» i norsk økonomi.

– Budsjettet er lett ekspansivt, men representerer ingen fare for at rentenivået vil bli presset opp, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus