Slik blir NRK-lisensen i 2014

NRK-lisensen går opp med 60 kroner sammenlignet med 2013. (Foto: Berit B. Njarga).
NRK-lisensen går opp med 60 kroner sammenlignet med 2013. (Foto: Berit B. Njarga).

Blir justert opp med 60 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I statsbudsjettet for 2014 foreslår den nåværende regjeringen å øke NRK-lisensen med 2,4 prosent. Det utgjør en økning på 60 kroner.

>> Vil heve 200-kronersgrensen

Så mye skal det koste

Dermed blir den totale NRK-lisensen på 2.745 kroner i år, og som før skal beløpet betales i to deler, med ett forfall i januar og ett i juli. Prosentmessig er dette en lavere økning enn den vi har sett de siste par årene.

Regjeringen begrunner dette med at de senere års sterke vekst i NRKs inntekter samt utviklingen i markedet peker i retning av at NRKs rammer bør kunne reduseres noe.

De påpeker også at forslaget innebærer at NRK må finne inndekning også gjennom effektivisering og innsparing.

Les også: Den nye regjeringen vil ha lengre åpningstider på polet

Blå endring av lisensen?

Om den blå regjeringen vil gjøre noe med NRK-lisensen i sitt reviderte budsjett, som de ifølge Finansdepartementet må ha klart innen midten av november, gjenstår å se. At de på sikt ønsker å se på ordningen, er mer sannsynlig.

Da de to partiene la fram sin politiske plattform sist uke, kom det fram at de ønsker å se på NRK-lisensen og alternative betalingsformer.

De ønsker også å "begrense NRKs mulighet til å bruke sin robuste økonomi til å svekke frie institusjoners aktivitetsgrunnlag."

Les også: Slik blir statsbudsjettet for 2014

Les også: Vent med grensehandelen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus