Johnsen advarer den nye Solberg-regjeringen

Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen advarer mot for høy bruk av oljepengene på Fastlands-Norge og maner til forsiktighet. Foto: NTB scanpix.
Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen advarer mot for høy bruk av oljepengene på Fastlands-Norge og maner til forsiktighet. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et land som har mye penger, må ha politikere som evner å sette grenser for seg selv. Det er ikke mulig å bokføre seg vekk fra utgiftene, er avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsens siste hilsen til den kommende regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken påtroppende statsminister Erna Solberg (H) eller Frp-leder Siv Jensen ville mandag formiddag si noe om hvilke endringer de vil gjøre i statsbudsjettet som Johnsen la fram.

– Det høres ut som et budsjett hvor det er brukt mange penger, selv om andelen oljepenger er gått ned, er den knappe kommentaren påtroppende statsminister Erna Solberg (H) gir til forslaget til statsbudsjett.

Frp-lederen og en av favorittene til å overta i Finansdepartementet, Siv Jensen, varsler at hun vil gå nøye gjennom budsjettet.

– Jeg er sikker på at vi vil finne ting vi er enige i og ting vi er uenige i, sier Siv Jensen.

Les også: Dette mener de borgerlige om statsbudsjettet

Oljepenger

Den avtroppende regjeringen legger opp til å bruke 135 milliarder oljekroner neste år. Det er 10 milliarder mer enn i år, men likevel 54 milliarder mindre enn det handlingsregelen tillater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det utgjør en pengebruk på 2,9 prosent av oljefondets verdi. Statsbudsjettets utgifter utenom oljen er totalt på 1.084 milliarder kroner. Finansministeren brukte sin siste finanstale til å advare den kommende regjeringen.

Les også: Slik blir pengene fordelt

– Selv ikke vi har «råd til alt» hver gang nye krav, problemer og utfordringer blir brakt på bane. Alle regninger må betales, enten i dag eller i årene som kommer. Derfor må vi være åpne om hvor mye penger vi bruker. Det er ikke mulig å bokføre seg vekk fra utgiftene. Vi må ha mot og evne til å prioritere det som er viktigst innenfor ansvarlige budsjettrammer, sa Johnsen med klar adresse til de blåblå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la vekt på at budsjettet for 2014 ikke må gjøre det enda vanskeligere for konkurranseutsatte virksomheter og mener at budsjettforslaget er godt tilpasset en situasjon der kapasitetsutnyttelsen er nær det normale, men der næringslivets kostnader og husholdningenes gjeld er kommet opp på et høyt nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høy sysselsetting

Den avtroppende finansministeren viser til at produksjon og sysselsetting i fastlandsøkonomien har tatt seg godt opp i Norge etter finanskrisen.

– Det er nå sysselsatt 85.000 flere personer enn ved toppunktet før finanskrisen, sier Johnsen.

Han anslår at veksten i fastlandsøkonomien i år blir litt under gjennomsnittet for de siste 40 årene og litt over snittet neste år.

– Ledigheten er lav, både sammenlignet med andre land og med historiske tall for Norge, sier Johnsen.

Han anslår at budsjettforslaget vil virke omtrent nøytralt på produksjon og sysselsetting.

Dyrere flyreiser?

Flyreisene kan bli dyrere fra neste år, da regjeringen vil øke CO2-avgiften med 110 kroner per tonn, til 330 kroner. I tillegg varsles en omlegging til mer bruk av grønne avgifter for biler, gjennom mindre avgift på motorkraft og mer avgift på utslipp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ventet foreslår regjeringen i statsbudsjettet å øke bunnfradraget for både arveavgift og formuesskatt til 1 million kroner. Dette vil redusere tallet på dem som må betale arveavgift med 65 prosent. Med økt bunnfradrag kommer bare 14 prosent til å måtte betale formuesskatt.

Den avtroppende regjeringen legger opp til at kommunene skal få en reell inntektsvekst på 7,7 milliarder kroner i 2014, hvorav 5,2 milliarder kroner er økte frie inntekter.

– Dette skal sikre fortsatt vekst i de kommunale tjenestene, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Les alt om statsbudsjettet her