Slik handler du trygt på nett

ARGH: Det er lett å bli frustrert når du handler på nett, for det er en ganske annen opplevelse enn å handle i butikk. Men nordmenn er heldigvis godt beskyttet. Foto: Phantermedia
ARGH: Det er lett å bli frustrert når du handler på nett, for det er en ganske annen opplevelse enn å handle i butikk. Men nordmenn er heldigvis godt beskyttet. Foto: Phantermedia

Lovene du kan bruke, fellene du må unngå og betalingsmetodene du bør velge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julehandelen nærmer seg med museskritt, og alt tyder på at enda flere pakker i år vil bli kjøpt på nettbutikker.

For mange er dette ren rutine, mens det for andre er en helt ny verden. Og uansett hvor mye erfaring du har, kan det fortsatt være noe å lære.

Her er det du må vite før, under og etter netthandelen.

1. Finn laveste pris

Sjekk først hvilken nettbutikk som er billigst. Dette gjør du enkelt ved prissøketjenester som Prisjakt.no.

Her skriver du simpelthen inn varen du skal kjøpe, og får opp lister med de billigste nettbutikkene. Husk samtidig å sjekke fraktprisen.

SJEKK FØRST: Det er ikke noe vits i å betale mer enn du trenger, så sjekk på for eksempel Prisjakt.no før du velger butikk. Sjekk også hvor fornøyd brukerne er, for det kan være verdt å betale mer om butikken er flinkere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokk (skjermdump)SJEKK FØRST: Det er ikke noe vits i å betale mer enn du trenger, så sjekk på for eksempel Prisjakt.no før du velger butikk. Sjekk også hvor fornøyd brukerne er, for det kan være verdt å betale mer om butikken er flinkere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokk (skjermdump)


Den mest reelle fraktprisen får du av butikken selv. Mange nettbutikker lar deg putte varen i handlekurven og gå helt til «utsjekking» før du har logget inn og betalt for noe som helst. Det er sluttprisen du får opp her som teller.

Og selvfølgelig: Sjekk at varen faktisk er på lager.

Les mer:

2. Velg riktig nettbutikk

Ikke bare se på prisen før du velger butikk. Du bør handle fra noen du kan stole på.

På blant annet Prisjakt.no kan du også se tilbakemeldinger fra tidligere kunder, for å se hvor fornøyde de ble. Om den aller billigste butikken har fått dårlig tilbakemelding, kan det lønne seg å velge nestemann på lista om den behandler kundene bedre.

For enhver pris må du unngå å handle fra butikker som er ren svindel, enten med falske varer eller rett og slett kriminelle hensikter.

Les mer:

3. Frakt

FRUSTRERENDE: Mange fleste kjenner følelsen av å vente på en vare de gleder seg til. Ved å velge riktig leveringsmåte kan frustrasjonen bli mindre. Foto: Posten FRUSTRERENDE: Mange fleste kjenner følelsen av å vente på en vare de gleder seg til. Ved å velge riktig leveringsmåte kan frustrasjonen bli mindre. Foto: Posten

De fleste nettbutikker tilbyr deg flere måter å få pakken levert på. Dette kan bety stor forskjell i både leveringstid og pris. Så sjekk alltid prisene og vilkårene for de ulike metodene.

Vår personlige favoritt er å få pakken levert i nærbutikken. Du kan da hente den når det passer deg, innenfor butikkens åpningstider, og bor du sentralt kan den dukke opp i butikken allerede dagen etter bestilling.

Mange tilbyr også levering av pakken på døren. Selv har vi hatt store problemer med denne typen levering. Man risikerer at budene ringer på døren din midt i arbeidstiden, og hva som skjer videre med pakken da... varierer, for å si det pent. Et alternativ er å be budet levere pakken på jobben din.

Les mer:

4. Visa eller Mastercard?

Både debetkort som Visa og kredittkort som MasterCard gir deg beskyttelse fra loven. Finansavtaleloven sier at tap fra misbruk av kortet, for eksempel at det trekkes mer enn du har avtalt, skal tilbakebetales av banken (kortutsteder). Dette gjelder både debet- og kredittkort.

Men finansavtaleloven gir deg ekstra beskyttelse når du bruker kredittkort. Loven sier at du kan rette de samme kravene mot kortutsteder som du kan rette mot butikken. Det betyr for eksempel at du kan ta reklamasjonssaker direkte med banken når butikken ikke ordner opp, eller går konkurs. Dette gjelder ikke ved bruk av debetkort.

TRYGGEST: Det beste er å betale med kredittkort som Mastercard når du handler på nett. Men du er til en viss grad også sikret ved bruk av debetkort som Visa. Foto: Colourbox.comTRYGGEST: Det beste er å betale med kredittkort som Mastercard når du handler på nett. Men du er til en viss grad også sikret ved bruk av debetkort som Visa. Foto: Colourbox.com

Samtidig kan bankene og kortselskapene gi deg ekstra trygghet gjennom vilkårene sine. Merk at dette ofte bare gjelder Visa-delen av kortet, ikke BankAxept som først og fremst brukes i norske butikker og nettbanker. Visa har tidligere sagt til DinSide at det skal være like sikkert å handle på debet som med kredit. Men det er én viktig forskjell uansett hva vilkår og lovverk sier: Med kredittkort betaler du til banken, i ettertid, og butikken trekker ingenting fra kontoen din.

Det beste er å aldri betale på forhånd, før du vet at alt har gått etter planen. Kredittkort er ofte den letteste måten å gjøre dette på. Det absolutt verste er å overføre pengene direkte til selger før varen er levert. Da sitter du praktisk talt uten noen beskyttelse.

Les mer:

5. Handle fra utlandet

MER KOMPLISERT: Du må gjerne handle fra utlandet, som på britiske Ebay, særlig om det er varer som ikke finnes i Norge. Men du mister lovbeskyttelse, og kan få ekstra regninger. Skjermdump: Ole Petter Baugerød StokkeMER KOMPLISERT: Du må gjerne handle fra utlandet, som på britiske Ebay, særlig om det er varer som ikke finnes i Norge. Men du mister lovbeskyttelse, og kan få ekstra regninger. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke

Mange varer får man ikke kjøpt fra norske butikker, og man må utvide horisonten. Du må gjerne handle fra utlandet, men vær klar over flere farer.

For det første må du betale moms og gebyrer om varens verdi er over 200 kroner. Momsen er 25 prosent av handelens verdi inkludert frakt, mens gebyrene varierer kraftig.

Dessuten mister du beskyttelse fra blant annet norsk reklamasjonsrett og angrerett.

Les mer:

6. Angrerett

Flere butikker reklamerer med åpne kjøp, hvor du kan kostnadsfritt kan returnere varen om du ikke liker den. Men på nettet har du denne rettigheten uansett.

Det kalles angrerett, og er nedfelt i angrerettloven. Inntil 14 dager etter at du har mottatt både varen og et angrerettskjema fra butikken kan du levere varen tilbake, uten å måtte oppgi noen grunn, og få alle pengene tilbake. Det eneste du trenger å betale er frakten.

ÅPNE OG PRØVE: Mobilselgere har tidligere fortalt deg at du ikke får lov til å prøve mobilen og så angre etterpå. Dette ble det slutt på da DinSide tok opp saken. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeÅPNE OG PRØVE: Mobilselgere har tidligere fortalt deg at du ikke får lov til å prøve mobilen og så angre etterpå. Dette ble det slutt på da DinSide tok opp saken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Dette er også en «prøverett», da varen kan åpnes og brukes før den returneres. Men innenfor rimelighetens grenser; den må kunne leveres tilbake i tilnærmet samme stand.

Loven gjelder bare nettbutikker som henvender seg til nordmenn. De må ikke være norske, men for eksempel ha norsk tekst eller reklamere i Norge. Et eksempel er nettbutikken til Apple, som ikke er norsk i seg selv.

Les mer:

7. Garanti og reklamasjon

GRATIS: Du kan få reparert produktene dine gratis om du er innenfor reklamasjonsfristen og feilen ikke skyldes feil bruk. Foto: Per ErvlandGRATIS: Du kan få reparert produktene dine gratis om du er innenfor reklamasjonsfristen og feilen ikke skyldes feil bruk. Foto: Per Ervland

Mange blander garanti og reklamasjon, men det er to vidt forskjellige ting: Reklamasjonsretten din er lovfestet, og gjelder praktisk talt alle produkter fra butikker som henvender seg til norske forbrukere. Garanti skal gi deg bedre rettigheter enn hva loven tilsier, og er noe produsenten eller butikken kan velge å gi deg. Om du handler på nett eller i butikk spiller ingen rolle her.

Reklamasjonsretten gjelder i to eller fem år etter kjøpet, alt etter som hvor lenge produktet forventes å leve, og er langt mer omfattende enn mange tror. DinSide har fortalt utallige historier om folk som har fått gratis reparasjon, nye varer eller pengene tilbake på produkter som butikkene først nektet å reparere, etter å for eksempel ha funnet fukt i produktet.

Også denne loven gjelder kun for nettbutikker som henvender seg til nordmenn. Hvorvidt garantien gjelder når du handler fra utlandet, er opp til produsenten eller butikken.

Les mer:

Har du flere tips til en trygg netthandel? Del gjerne ditt forslag i kommentarfeltet under artikkelen!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus