Dyrere å handle i Sverige

Høy kurs på svenske kroner gjør harryhandel dyrere. (Foto: Colourbox.com)
Høy kurs på svenske kroner gjør harryhandel dyrere. (Foto: Colourbox.com)

Svak krone gjør grensehandelen dyrere enn på lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært gunstige valutakurser for nordmenn som reiser utenlands, men nå er kronen på langt nær like sterk som den var i begynnelsen av året. Det påvirker de av oss som reiser på grensehandel til Sverige.

Vi må nemlig hele ni år tilbake i tid for å finne en like dårlig svensk valutakurs som nå.

Men det trenger ikke å vare, skal vi tro ekspertene.

Les også: Husk å bruke opp disse sedlene før nyttår

Dyr svenskehandel

Tall fra Norges Bank viser at den svenske kronen har blitt dyrere for nordmenn de siste månedene. Da vi gikk inn i 2013 lå kursen på rundt 85 norske kroner per 100 svenske.

Sakte men sikkert har kursen klatret oppover, men den holdt seg lenge under 90 kroner. Det var fram til i sommer. I løpet av sommeren har vi måttet gi stadig mer for den svenske kronen. 1. oktober nådde den 94,19 norske kroner per 100 svenske, og ligger per i dag på 92,84 kroner, viser ferske tall fra Norges Bank.

Så dyrt har det ikke vært for svenske kroner på svært lenge, ifølge valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor.

Årsaken er kombinasjonen av svekkede forventninger til norsk økonomi og en stabil svensk krone. For mens farten i norsk økonomi er i ferd med å avta, har veksten i Sverige holdt seg oppe, og er dessuten ventet å tilta i år og neste år.

Dette resulterer i blant annet dyrere grensehandel for nordmenn, som handler for stadig flere millioner på dagsturer til utlandet, ifølge tall fra SSB.

– Norske kroner har svekket seg mye siden begynnelsen av året når utsiktene for aktiviteten i norsk økonomi og forventningene til styringsrenten avtok. I samme periode har den svenske kronen vært relativt stabil. Det har bidratt til at den norske kronen er på sitt svakeste nivå mot svenske kroner på ni år, sier Østnor til DinSide.

Les også: Vi har den dyreste maten i Europa

Prognosene spriker fremover

Hvordan valutakursen for svenske kroner blir fremover, er vanskelig å spå. Magne Østnor i DNB er av den oppfatning at den norske kronen har svekket seg for mye den siste tiden. – Vi forventer en sterkere norsk krone fremover, og forventer at den norske kronen kan komme til å styrke seg med 4-5 prosent mot svenske kroner i løpet av det neste halve året.

Dette tilsier en valutakurs på rundt 88,5 norske kroner per 100 svenske.

Erik Bruce i Nordea Markets har derimot helt andre prognoser enn DNBs valutaanalytiker.

– På kort sikt tror vi ikke det skjer så mye, vi tror de to valutaene vil være ganske stabile mot hverandre fremover. Men på litt lengre sikt tror vi nordmenn vil måtte betale noe mer for den svenske kronen, sier Bruce til DinSide.

Nordea Markets begrunnelse er at de tror den svenske kronen vil bli noe sterkere, og spår en kurs på rundt 94 norske kroner per 100 norske om et halvt års tid.

Vil du sjekke valutakursene? Prøv DinSides valutakalkulator

Også dyrere i Danmark

Danmark er og et populært reisemål for nordmenn, og vi skal ikke lenger tilbake enn til mai i år for å se at den sterke, norske kronen gjorde at de to myntenhetene hadde samme verdi.

Slik er det ikke i dag.

Fersk kurs for danske kroner fra Norges Bank viser at man må ut med 109,79 norske per 100 danske, som er mer rundt det nivået den danske kronen bruker å ligge på.

Les også: Det rimeligste reisemålet akkurat nå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus