Laber prisstigning til glede for alle med boliglån

HAR DU BOLIGLÅN? Norges Bank hadde antydet renteheving sommeren 2014, men nå er sannsynligheten i stedet høyere for at renten blir stående urørt, eller kanskje den til og med vil kuttes. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)
HAR DU BOLIGLÅN? Norges Bank hadde antydet renteheving sommeren 2014, men nå er sannsynligheten i stedet høyere for at renten blir stående urørt, eller kanskje den til og med vil kuttes. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)

Inflasjonen faller langt mer enn det Norges Bank antydet forrige måned. At renta heves neste år, er langt fra sikkert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjerneinflasjonen var på 1,7 prosent i september, en nedgang fra 2,5 prosent i august. Den gang var kjerneinflasjonen sett på som overraskende høy, og Norges Bank regnet med at den ville synke til 2,2 prosent i september.

Når kjerneinflasjonen faller langt under Norges Banks prognose, svekkes sannsynligheten for fremtidig renteøkning. Norges Bank hadde antydet renteheving sommeren 2014, men nå er sannsynligheten isteden høyere for at renta blir stående urørt, eller kanskje kuttes.

– Norges Bank la i siste pengepolitiske rapport til grunn at oppgangen i inflasjonen var forbigående og anslagene for inflasjonen om to til tre år ble lite endret. Den vurderingen delte vi. Dagens tall støtter opp under det synet, men korreksjonen har kommet mye raskere enn ventet, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Muligheten for rentekutt beskriver han på denne måten:

– Det er dermed nedsiderisiko på Norges Banks rentebane, sier han.

Avventende

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror imidlertid ikke at Norges Bank kutter renta neste år, men er rimelig sikker på at den i alle fall ikke blir satt opp.

– Vi var i tvil om våre spådommer om et rentehopp neste år etter svake arbeidsmarkedstall og det store boligprisfallet forrige måned. Dagens tall gjør at vi ser det som mer sannsynlig at Norges Bank vil være avventende neste år. Men husk at krona er 4 prosent svakere enn Norges Bank forutså for fjerde kvartal. Det vil gi høyere inflasjon i tiden som kommer, sier Bruce.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank heller imidlertid litt kaldt vann i blodet til folk med høye boliglån. Han tror at den varslede renteoppgangen vil komme neste sommer, fordi veksten i Norge mest sannsynlig vil ta seg opp, skriver E24.

Svakest siden 2001

På forhånd hadde en rekke analytikere ventet at kjerneinflasjonen for september ville ligge på rundt 2,3 prosent, melder Dagens Næringsliv. Norges Bank har som oppgave å sikre en prisvekst som ligger på rundt 2,5 prosent.

Den overraskende lave inflasjonen førte torsdag formiddag umiddelbart til at kronekursen ble svekket mot blant annet euroen og pundet. Mot euroen svekket krona seg med åtte-ni øre, og fire øre mot dollar.

Konsumprisindeksen steg 0,5 prosent fra august til september, ikke minst på grunn av høyere priser på møbler og klær, viser de ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå. Det siste året har KPI steget 2,8 prosent. Årsveksten har dermed sunket fra 3,2 prosent i august.

En av de viktigste årsakene til den lave prisstigningen er fall i matvareprisene med 0,2 prosent – den svakeste utviklingen siden 2001. Prisene på klær og sko økte mye mindre enn ventet, det samme gjorde prisen på transport – blant annet flypriser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus