Mønsterklubbene Glimt og Godset

KAN JUBLE FOR MER ENN POENG: Strømsgodset og trener Ronny Deila er blant mønsterklubbene i norsk fotball. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.)
KAN JUBLE FOR MER ENN POENG: Strømsgodset og trener Ronny Deila er blant mønsterklubbene i norsk fotball. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.)

Blant norske fotballklubber skiller Bodø/Glimt og Strømsgodset seg ut som strålende eksempler på at sunn økonomi og sportslig suksess fint kan kombineres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag presenterte Norges Fotballforbund oversikten over hvordan toppfotballklubbene ligger an i forhold til det finansielle oppfølgingssystemet (FOS) de er pålagt å følge.

Særlig to klubber markerer seg som gode eksempler de siste tre årene.

I Bodø/Glimt måtte man i starten av 2010 sette seg og finne en løsning for å ordne klubbens totaløkonomi. Ved neste halvårsrapportering var klubben gått fra rød til grønn sone (i FOS-modellen), og der har den vært siden, forklarer Rune Nordhaug, som er klubblisensansvarlig i NFF.

Nylig sikret klubben eliteseriespill for første gang siden 2009.

– Bodø/Glimt har levert det de skal økonomisk, samtidig som de har bygget opp et bedre og bedre sportslig resultat. De kronet det med å rykke opp til eliteserien samtidig som de er i grønn sone. Stor ære til dem for det, sier Nordhaug til NTB.

Les også: Hønefoss og Start i rød sone

Suksessmodell

Strømsgodsets suksesshistorie er velkjent for de fleste norske fotballentusiaster. Men det er ikke mange år siden klubben slet økonomisk og presterte moderat på det sportslige plan.

– Godset var også i en situasjon hvor de rapporterte i rødt. Så fant de ut hvordan de kan holde tilbake på kostnader og samtidig fortsette sin sportslige satsing. Nå har klubben vært i toppen av eliteserien i flere år på rad. De fortsetter sin positive utvikling og har altså greid både sportslig og økonomisk å drive klubben veldig godt, roser Nordhaug.

Med unntak av en snartur innom gul sone i første halvår i 2011, har drammensklubben kunnet rapportere «grønn» økonomi kontinuerlig siden høsten 2010.

Seks i trøbbel

Tre andre eliteserieklubber blir også rangert i beste kategori i FOS. Haugesund, Rosenborg og Sandnes Ulf har alle vist sunn økonomi over en lengre periode.

Ti eliteserieklubber havner i gul kategori, mens Hønefoss og Start havnet for første kvartal i 2013 i rød sone. Dermed må klubbene opprette en handlingsplan for å komme ut av uføret.

I 1. divisjon har Kristiansund slitt økonomisk siden opprykket og havnet i rød sone. HamKam, Stabæk og Ull/Kisa er fra før underlagt handlingsplaner. Elverum og Mjøndalen har ved siden av Bodø/Glimt vist den beste klubbøkonomien i 1. divisjon i 2013.

Les flere fotballnyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus