– Denne gangen bør dere være bekymret

Den amerikanske presidenten Barack Obama er oppgitt over Tea Party-bevegelsen i det republikanske partiet, og kaller dem uansvarlige. Den fastlåste situasjonen er fortsatt langt unna løsning. Foto: Susan Walsh (NTB Scanpix)
Den amerikanske presidenten Barack Obama er oppgitt over Tea Party-bevegelsen i det republikanske partiet, og kaller dem uansvarlige. Den fastlåste situasjonen er fortsatt langt unna løsning. Foto: Susan Walsh (NTB Scanpix)

President Barack Obama mener USA nå er i dype problemer. – Jeg er frustrert, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Stret bør være svært bekymret over det som nå foregår i Washington, avslører den amerikanske presidenten Barack Obama i et intervju med CNBC onsdag kveld amerikansk tid.

For på tross av at den fastlåste situasjonen i Washington ikke er noe nytt:

– Denne gangen tror jeg at Wall Street bør være bekymret, sier Obama i intervjuet.

Kontant avvist

Flere ledende kongresspolitikere møtte onsdag presidenten i et nytt forsøk på å bilegge striden.

Nok en gang forsøkte Republikanerne å knytte helsereformen til arbeidet med et nytt provisorisk budsjett. Og nok en gang ble forslagene kontant avvist av Obama og Demokratene.

– Presidenten gjentok enda en gang at han ikke vil forhandle, sa den republikanske lederen for Representantenes hus, John Boehner, da partene gikk hver til sitt, ifølge NTB.

Les også: Budsjettstrid like fastlåst etter krisemøte i USA

Dype problemer

– Når man er i en situasjon der én gruppe er villig til å ikke overholde forpliktelsene knyttet til amerikanske statsobligasjoner, da er vi i dype problemer, sier Obama i CNBC-intervjuet.

Obama viser til Tea Pary-bevegelsen innad i det republikanske partiet. Professor emeritus ved Universitetet i Oslo og USA-ekspert Ole O. Moen mener de ytterliggående kreftene innad i republikanerne trumfer all fornuft og alle spilleregler i et fungerende demokrati.

– Det er et makabert spill, sa han til DN.no tidligere denne uken.

– Det er uansvarlig Han kan ikke huske at det har vært lignende situasjon der en sterkt høyreorientert minoritet har holdt flertallet som gissel på lignende måte, som Tea Party-tilhengerne nå gjør.

Obama legger ikke skjul på sin frustrasjon overfor Tea Party-tilhengerne, og sier at de ikke bare truer regjeringen, men også den amerikanske økonomien.

– Jeg er frustrert over tanken på at hvis jeg ikke sier til 20 millioner mennesker at de ikke kan få helseforsikring, så kommer de ikke til å gjenåpne staten. Det er uansvarlig, sier han.

Les også: Ekspert: - USA kneblet av hvite menn over 45 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus