Tror privatøkonomien rammes

Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix, Gorm Kallestad/Scanpix,
Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix, Gorm Kallestad/Scanpix,

Frykt for rentehevinger og økt arbeidsledighet fører til største pessimisme på nesten to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Til en forandring er det størst negativt utslag på forventninger til egen økonomi om 12 måneder. Vi må tilbake til desember 2011 for finne like lave forventninger til privatøkonomien, sier seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion Perduco i en pressemelding.

Forbrukertillitsindeksen (CCI) økte til 5,1 poeng i august etter to måneder med den laveste CCI siden desember 2011, men i september faller forbrukertilliten igjen, til 2,1 poeng, viser ferske tall fra analyseselskapet Opinion Perduco.

Tror boliglånet blir dyrere

- Flere nordmenn forventer at rentene på boliglån vil være høyere om ett år, det høyeste nivået siden mars, som i sin tur påvirker forventningene til egen økonomi, sier Høidahl.

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

Det er kun i juni og juli i år at indeksen har vært lavere. Indeksen er 5,2 poeng lavere enn for ett år siden.

Frykter at arbeidsledigheten skal opp

Gjennomsnittet for tredje kvartal er 2,6 poeng, det svakeste kvartalet for forbrukertillitsindeksen siden fjerde kvartal i 2011. CCI-gjennomsnittet for hele 2012 var 5,9 poeng.

- Forventningene til landets økonomi har vært vesentlig lavere enn til privatøkonomien over lengre tid. I september ligger disse forventningene under gjennomsnittet etter ni målinger i 2013. Lavere forventninger henger også sammen med en tendens til at nordmenn i økende grad tror at arbeidsledigheten vil være høyere om ett år. De økonomiske utfordringene til mange land i eurosonen påvirker i aller høyeste grad fortsatt norsk økonomi og nordmenns forventninger til den, sier Høidahl.

Les også: - Arbeidsledigheten øker mer enn tidligere Norges Bank: Varsler boligprisvekst mot null Sjeføkonom: - Renteøkning allerede i mars

Personvernpolicy