Slik svindles du av falske Microsoft

SVINDLER: Telefonsentre på andre siden av kloden ringer nordmenn for å få kontroll over PC-ene deres. Vi har snakket med noen av dem. (Foto: Colourbox.com)
SVINDLER: Telefonsentre på andre siden av kloden ringer nordmenn for å få kontroll over PC-ene deres. Vi har snakket med noen av dem. (Foto: Colourbox.com)

To år etter vi skrev den første artikkelen, fortsetter svindlerne å ringe nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i 2011 advarte DinSide mot en pågående type svindel: Falske telefoner fra Microsoft. Her hevdes det gjerne at PC-en din er infisert av virus, og at Microsoft derfor vil hjelpe deg.

Les saken: Nordmenn svindles av falsk Microsoft

Det svindlerne egentlig vil er å få kontroll over maskinen din. Og da er det i teorien bare fantasien som setter grenser for hva de kan foreta seg. Ofte guider de deg inn på nettsider hvor du blir bedt om å fylle inn betalingsinfo, for å betale den heftige regningen for "jobben".

– Svindlerene er aktive igjen, forteller Ole-Peder Holmberg nå til DinSide.

Gir seg ikke

Han ble nylig oppringt av noen som tradisjonen tro hevdet de var fra Microsoft, og ville hjelpe ham å fjerne virus de hadde oppdaget. – Og det hastet, sier Holmberg.

Slike tips har kommet med jevne mellomrom siden vi først skrev om svindelen. En annen leser forteller at han ble oppringt av noen som hevdet å jobbe for betalingstjenesten Western Union, som ville gi han pengene tilbake etter å ha blitt svindlet av falske Microsoft.

Det stemte at han hadde blitt oppringt av svindlerne, men han hadde ikke betalt noe. Hans teori er derfor at de samme svindlerne nå også svindler potensielle svindelofre, i en slags dobbelsvindel.

Bredbåndsleverandøren din kan faktisk vite om du har virus – denne e-posten er ikke spam!

Det er derfor på tide å minne om hvordan dette fungerer, så du kan være føre var. DinSide ble nemlig selv oppringt av svindlerne, og tok opp deler av samtalen som du kan høre her: You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Vinner din tillit

Det finnes ulike varianter av slik svindel, men de som ringte oss hadde tilsynelatende ett klart mål: Få kontroll over PC-en vår. For å få til dette måtte de først vinne vår tillit. Mannen sa at han ringte fra Windows' kundestøtte, og etter å ha fortalt oss at maskinen vår var i fare, ville han gjerne bevise for oss at han faktisk ringte fra Microsoft. Vi ble derfor bedt om å åpne kommandolinjen, skrive inn "assoc " og lese av en lang tekststreng kalt "CLSID" fra teksten som kom frem.

Vi fant et CLSID-eksempel på nett, og dette stemte visstnok overens med hva mannen hadde fremfor seg. Vi skulle derfor være sikre på at han faktisk jobbet for Microsoft.

IKKE UNIKT: Det lengste tallet her er en CLSID. Dette er ikke et unikt tall, slik svindlerne hevder. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke)IKKE UNIKT: Det lengste tallet her er en CLSID. Dette er ikke et unikt tall, slik svindlerne hevder. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke)

– Det er bare to stykker som kjenner denne ID-en: Deg og Microsoft, forsikret mannen. Dette er ren løgn. ID-en man får opp er ikke unik, og vil være den samme på alle PC-er. Dette googlet vi oss frem til mens vi snakket med mannen, og ba han derfor om å gi mer informasjon om oss for å være sikker på at han faktisk ringte fra Microsoft. Telefonnummeret vårt og navnet på telefonens eier kunne han oppgi, men det skulle også bare mangle, da han jo tross alt hadde ringt nummeret vårt.

– Du kan vel i alle fall fortelle oss hvilken versjon av Windows vi bruker?

– Ja, det skal jeg fortelle deg. Men først: Kan du fortelle meg hva slags versjon av Windows du bruker? svarte mannen, før han etterhvert tok en råsjanse på at vi brukte Windows 7. Da vi ba om enda mer informasjon satt mannen oss over til en kvinne. Det er her samtalen du kan høre over starter. MSN-virus blir stadig mer avanserte - slik gikk det da DinSide chattet med et virus

Skremmer deg

Neste steg for svindleren var å få oss til å tro at PC-en vår var infisert av farlige datavirus. Også her brukte han metoder som er totalt virkelighetsfjerne. Vi ble bedt om å åpne verktøyet Event Viewer, eller Hendelsesliste som det heter i norsk Windows. Her ba han oss om å få opp en logg over feil i programmer, som finnes under "Windows-logger" og "Program". Videre måtte vi telle opp alle feil vi fant.

– For du vet det, sir, at bare én feil kan bety 52 korrupte filer, sa mannen.

Ettersom vi kun satt med en iPad da mannen ringte, fant vi på tallet to. Dette er urealistisk lavt, da alle vil finne hundrevis av feil og advarsler her, uten at det betyr at du faktisk har virus. Mannen stusset, men fortsatte med planen sin.

– Ja, det er så mye korrupsjon du har i maskinen din. Men ikke bekymre deg, sir, jeg skal koble deg til vår tekniske avdeling så de kan vise deg alle virusene som kjører på maskinen din, sa svindleren, som advarte mot at PC-en vår kunne bli totalt ødelagt hvert øyeblikk om ikke noe ble gjort.

Kontrollerer deg

Nå trodde svindleren at han først hadde vunnet vår tillit, og så overbevist oss om at vi trengte hans hjelp. Neste steg var derfor det siste og viktigste: Få kontroll over maskinen. For å sette inn nådestøtet ble vi bedt om å gå inn på nettstedet ammyy.com og laste ned et program. Programmet brukes for å fjernstyre maskiner fra andre maskiner over internett, ofte kalt "remote desktop".

Svindlerne får altså folk til å med viten og vilje installere programvare som i gale hender kan være svært farlig. Å få kontroll over PC-en din er målet med de fleste datavirus og trojanere, men enda bedre er det selvfølgelig å få folk til å installere lovlig programvare med samme hensikt selv. Vi hevdet overfor svindleren at vi fikk installert Ammyy, og at vi hadde startet det.

– Bra, kan du gi meg tallet under "Your ID", sir? spurte mannen, og vi ga han tallet "123".

IKKE LURT: Gir du svindleren din ID i Ammyy, kan han få tilgang på hele PC-en din. Faktisk kan han få opp skrivebordet ditt og styre musen og tastaturet ditt. Da åpner det seg et hav av muligheter. (Skjermdumper: Ammyy.com)IKKE LURT: Gir du svindleren din ID i Ammyy, kan han få tilgang på hele PC-en din. Faktisk kan han få opp skrivebordet ditt og styre musen og tastaturet ditt. Da åpner det seg et hav av muligheter. (Skjermdumper: Ammyy.com)

Og det var nok omtrent her at svindleren endelig skjønte at han selv hadde blitt svindlet.

Hadde vi faktisk installert programmet og gitt han maskinens ID, hadde musen og tastaturet vårt vært i hans hender, nærmest bokstavelig talt. Og hva han da hadde funnet på, tør vi ikke tenke på.

Nå får nordmenn Nigeria-spam på mobilene sine

God tid, mange folk

Samtalen vår med svindlerne varte i omlag en halv time. Og vi snakket ikke bare med mannen vi omtaler her, men også en kvinne, som du kan høre i videoen over. Vi ble satt frem og tilbake da vi stilte vanskelige spørsmål, trolig for å få oss til å roe oss ned.

Samtalen ble først avsluttet da vi sa rett ut at han snakket med en journalist som hadde all intensjon om å skrive om samtalen, som vi godt visste var svindel. Personene vi snakket med hadde sterk aksent, som virket indisk eller pakistansk. Og i bakgrunnen hørte vi hele tiden en haug andre mennesker som trolig drev med akkurat det samme.

Her traff vi med andre ord ikke enkeltpersoner som ringte fra mørke rom, men personer som ringte fra organiserte telefonsentre som tjener sine penger på ren kriminalitet.

Legg på!

Og bare sånn i tilfelle det skulle være uklart: Om noen ringer deg og hevder at de jobber for Microsoft bør du bare legge på røret. Eventuelt ha det litt morsomt med dem, slik vi hadde, og slik mange på Youtube har hatt før oss. – Ikke bli lurt. Vi ringer ikke brukere om maskinfeil på PC-er, virus eller liknende, har sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge forsikret oss tidligere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse
Siste nytt
12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39KulturHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus