Slik kan NAV kontrollere deg

JAKTER SVINDEL: Etter en lovendring i april har NAV større muligheter for kontroll av sine brukere. (Foto: Colourbox)
JAKTER SVINDEL: Etter en lovendring i april har NAV større muligheter for kontroll av sine brukere. (Foto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innhenter informasjon i flere registre for å oppdage svindel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Her kan NAV innhente informasjon:
For kontroll kan NAV blant annet innhente informasjon fra følgende etater:
  • Skatteetaten
  • Brønnøysund- registrene
  • Utlendings- direktoratet
  • Posten (adresseregister)
  • Toll- og avgiftsdirektoratet (valutaregisteret)

Mottar du penger fra NAV har de en rekke muligheter for å kontrollere om du følger kriteriene for å motta støtte. Blant annet sjekker de en rekke offentlige registre etter informasjon.

Så langt i år har dette ført til at 855 personer er anmeldt for svindel.

>> Ikke velg avdragsfrihet på lånet

Kan masseinnhente informasjon

Ifølge seksjonssjef Magne Fladby benytter NAV seg av flere registre for å sjekke blant annet inntekt og bosted til stønadsmottakere. Takket være en presisering av Folketrygdloven som ble vedtatt i Stortinget tidligere i år kan NAV nå drive masseinnhenting av informasjon fra disse registrene.

Fladby påpeker at dette ikke er for å mistenkeliggjøre brukere.

– Registersamkjøring er et viktig verktøy for å identifisere saker der vi mener det er risiko for svindel. De gjør at vi kan jobbe med de relevante sakene uten at vi mistenkeliggjør de som mottar sin rettmessige stønad, understreker Fladby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller videre at de ved kontroll legger inn noen søkekriterier for å identifisere risikosaker som de deretter ser nøyere på.

Dette ser de etter

Som mottaker av støtte fra NAV er det en rekke kriterier man må forholde seg. For eksempel vil en som mottar dagpenger ikke få utbetalt støtte de dagene man er bortreist på ferie i utlandet.

Her kommer blant annet Valutaregisteret inn i bildet, et register NAV har tilgang til. Her registreres både bruk av norskutstedte kort i utlandet, kjøp og salg av valuta når beløpet overstiger 5.000 kroner og overføringer til og fra utlandet uavhengig av beløpets størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NAV kan også innhente opplysninger om inntekt fra Skatteetaten, og sjekke om forskjellige stønadsmottakere har en inntekt som strider med det som er tillatt.

Dette kan blant annet være aktuelt for mottakere av sykepenger, uførepensjon, dagpenger og arbeids- og avklaringspenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NAV ser også etter opplysninger om adresse og bosted, som kan være relevant for blant annet aleneforsørgere og mottakere av overgangsstønad.

Oppdager mer svindel

Ferske tall fra NAV viser at de oppdager flere tilfeller av trygdemisbruk enn tidligere. Så langt i år er 200 flere personer anmeldt for trygdesvindel enn på samme tid i fjor, og det største tallet er knyttet til svindel av dagpenger (525 personer).

Fladby tror likevel ikke økende svindel er årsaken til de stigende tallene.

– Vi har ikke belegg for å si at svindelen har økt. Derimot har vi fått flere ressurser, så det er flere som jobber med dette, i tillegg til bedre muligheter for kontroll enn tidligere, sier Fladby.