Bør du kjøpe eller selge bolig først?

GODE RÅD DYRE: Eiendomsmeglerbransjen melder om at noen flere nå ønsker å selge sin egen bolig før de kjøper noe nytt. Men er det egentlig noen grunn til at norske boligkjøpere skal sette seg på gjerdet? (Montasje: DinSide)
GODE RÅD DYRE: Eiendomsmeglerbransjen melder om at noen flere nå ønsker å selge sin egen bolig før de kjøper noe nytt. Men er det egentlig noen grunn til at norske boligkjøpere skal sette seg på gjerdet? (Montasje: DinSide)

Så lenge du legger inn en buffer i budsjettet kan du fint kjøpe før du selger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedet forventer at boligprisene vil flate mer ut i tiden som kommer. I tillegg må vi forvente at rentene vil krype oppover mot et normalt nivå i løpet av de neste årene.

Spørsmålet er om boligkjøperne bør tenke annerledes i et eiendomsmarked som er i endring. Mange sitter nå og lurer – bør man kjøpe eller selge først?

Les også: Flytt boliglånet og spar en halv million

Ingen grunn til panikk

En undersøkelse fra NEF (Norges Eiendomsmeglerforbund) viser en svak økning i antallet boligeiere som ønsker å selge først. Det til tross for at kun mindre justeringer er forventet i markedet. En utflating av boligprisene og en noe høyere rente betyr i grunn bare at boligmarkedet blir mindre opphetet enn vi har sett de siste årene. Det er ingen grunn til panikk i et normalisert marked.

– Selv om avisene skriver om færre på visning, har nordmenn flest lite å bekymre seg over mener Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun råder heller boligkjøpere til å gjøre en verdivurdering av egen bolig og snakke med banken om muligheter for mellomfinansiering.

Les også: 450.000 nordmenn kan få superrente

Selge først: fordeler og ulemper

Fordelen med å selge først, er at du fjerner risikoen for å bli sittende med to boliger over en lengre periode. Du vet hvor mye du har å kjøpe for når du selv skal kjøpe, og du slipper unna mellomfinansiering. Mellomfinansieringen er nemlig noe dyrere enn rentene du betaler på et langsiktig lån.

Ulempen er at du gjerne må flytte ut før det er klart for overtakelse i din nye bolig. Noen vil kanskje la seg stresse til å kjøpe et objekt fordi de begynner å få hastverk, uten at det nødvendigvis er drømmehuset.

Selger du først bør du også ta høyde for å ta en mellomlanding på leiemarkedet. Det betyr en ekstra flytterunde, og eventuelt leie av eksternt lager for å få plassert alle eiendelene dine.

Økonomisk risiko ligger i hvor lenge du blir værende i leiemarkedet. Du går glipp av en eventuell prisstigning mens du står utenfor. Leieperioden bør altså ikke være for lang hvis du ønsker å selge og kjøpe i samme marked.

Les også: Renteavtalen åtte av ti har tapt på

Kjøpe først: fordeler og ulemper

Fordelen med å kjøpe først, er vissheten om at du kjøper en bolig du virkelig har lyst på. Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i EFF (Eiendomsmeglerforetakenes Forening) sier at særlig barnefamilier vil være sikre på at de får kjøpt i riktig skolekrets før de selger egen bolig.

– Boligkjøpet skal man leve med i lang tid. Du er ikke garantert å finne en bolig du trives med hvis du har begrenset tid. Å gjøre din største økonomiske investering basert på tidsnød er ikke noe godt råd, advarer Warloe.

Ulempen med å kjøpe først er først og fremst at du risikerer å bli sittende med to boliger over en lengre periode. Denne risikoen kan du redusere ved å forhandle deg frem til en overtakelsesdato et stykke frem i tid.

– Boligkjøperne må huske på at man forhandler om mye mer enn pris. Det kan godt være at selger vil godta en lang overtakelse for å sikre seg en høyest mulig pris, råder Dreyer.

Hva er din bolig verdt? Sjekk DinSides boligverdikalkulator

Regionale forskjeller

Det finnes likevel ikke noe fasitsvar for hvordan man skal angripe prosessen med boligkjøp og salg. Det er store regionale forskjeller i det norske boligmarkedet.

– I Tromsø er det nå få boliger på markedet, sammenlignet med Kristiansand og Stavanger som har svært mange boliger til salgs. Man bør derfor ta en prat med en megler som kjenner sitt lokale marked før man avgjør hvilken strategi som er riktig i hvert enkelt tilfelle, sier Dreyer.

Skal du bytte bolig i et markedet der salget for tiden går noe tregt, er det ikke slik at du må selge først. Kjøper du først er det tre ting du bør tenke på:

  • Ikke strekk deg altfor langt på objektet du skal kjøpe.
  • Legg inn en nøktern forventning til hva du kan oppnå i salgspris for egen bolig.
  • Legg inn en buffer i budsjettet, slik at du tåler å sitte med to boliger i en periode.

Personvernpolicy