Meny

Rødgrønt kutt i både arveavgift og formuesskatt

Rødgrønt kutt i både arveavgift og formuesskatt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det er ikke sikkert Erna Solberg jubler over Stoltenberg-regjeringens siste farvel.

14. oktober legger de rødgrønne frem sitt siste forslag til statsbudsjett, før en borgerlig regjering overtar. Stoltenberg-regjeringen vil ifølge sentrale regjeringskilder legge frem et forslag om endret formuesskatt og arveavgift, skriver Dagens Næringsliv.

Både bunnfradraget i formuesskatten og fribeløpet for arveavgiften blir ifølge avisen satt til én million kroner, opp fra henholdsvis 870.000 kroner og 470.000 kroner. Formuesskatten blir dermed en skatt kun for millionærer.

Finansieringen av forslaget kan ifølge DN skape problemer for Erna Solberg.

Les også: Giske: – Meningsløst å selge seg ned i Statoil

100.000 slipper

Skatteoppgjøret for 2011 og tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at drøye 100.000 personer som med dagens regler hadde måttet betale arveavgift og formuesskatt, nå slipper helt unna.

Skatteendringene som Stoltenberg-regjeringen legger opp til, kan slå direkte inn i og påvirke sonderingene og de kommende regjeringsforhandlingene som de fire borgerlige partiene startet mandag. Valgløfter fra valgkampen tilsier at de vil ønske skattelettelsene velkommen.

Hvordan regjeringen foreslår å dekke inn skattelettelsene, er ikke kjent. Finansdepartementet har tidligere beregnet at den totale prislappen for de to skatteendringene vil beløpe seg til 880 millioner kroner i inntektstap på formuesskatten og 1,3 milliarder for arveavgiften. Totalt må dermed nesten 2,2 milliarder kroner dekkes inn på statsbudsjettet for 2014, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Én forsinket flyvning kan koste Norwegian mer enn millionen

– Beskjeden økning

I dag skal det betales 1,1 prosent skatt av formue som overstiger 870.000 kroner. Arveavgiften slår inn ved 470.000 kroner i dag. Hver arving kan motta tilsammen 470.000 kroner fra hver arvelater/giver før det skal betales arveavgift. Et ektepar kan altså gi 940.000 kroner til en arving uten at det utløser arveavgift. Etter det nye forslaget økes dette altså til to millioner kroner. Det er i tillegg et årlig fribeløp på drøye 41.000 kroner.

Les også: Dette mener Spetalen er regjeringens jobb nummer én

Professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole betegner en økning av bunnfradraget i formuesskatten med 130.000 kroner som en «meget beskjeden økning».

– Dersom fribeløpet i arveavgiften økes til én million kroner, er dette en relativt sett vesentlig større skattepolitisk endring, sier Schjelderup til avisen.

Han mener likevel det er mest spennende å se hvor mye av Høyres skatteløfte som blir realisert i en ny regjering.

Les også:

Slik blir Norge med Erna som sjef

Her kommer det nye grep fra Erna

– Boomen i norsk økonomi er nå trolig over

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus