Høyre snudd om 200-kronersgrensen

"NYE IDEER, BEDRE LØSNINGER": Erna Solberg og Høyre vant valget på å ville bidra med noe nytt. Men momsgrensen vil de ikke gjøre noe med likevel. (Foto: Høyre/CF-Wesenberg)
"NYE IDEER, BEDRE LØSNINGER": Erna Solberg og Høyre vant valget på å ville bidra med noe nytt. Men momsgrensen vil de ikke gjøre noe med likevel. (Foto: Høyre/CF-Wesenberg)

Vil ikke la deg netthandle for 1.000 kroner momsfritt. Men resten av de borgelige vil heve grensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Dette har Høyre lovet deg" skrev DinSide dagen etter den borgerlige valgseieren. Vi tok for oss alt partiet hadde fortalt oss det siste året, fra en lang rekke forbrukerpolitiske artikler. Ett av punktene i oppsummeringen handlet om 200-kronersgrensen. Denne gjør at du ikke kan handle for mer enn 200 kroner i utenlandske nettbutikker uten å måtte betale moms på varen.

Les saken: Dette mener Høyre om sakene som angår lommeboken din

Høyre har tidligere fortalt DinSide at de ønsker å heve grensen fra 200 til 1.000 kroner. Dette stod også svart på hvitt i partiets stortingsprogram for perioden 2009 til 2013, som var gjeldende da vi snakket med partiet tidliger i år.

Men i deres nye program, for perioden 2013 til 2017 som ble vedtatt før sommeren, er dette fjernet. Der står det ikke ett eneste ord om hverken 200-kronersgrensen spesielt eller netthandel generelt.

Det viser seg nemlig at partiet har snudd. Høyre vil ikke lenger heve grensen, men beholde dagens 200-kronersgrense.

Les også: Dette mente partiene om 200-kronersgrensen i fjor

Bekrefter en reell politikkendring

"Vi hadde i forrige periode programfestet at Høyre ville «heve grensen for moms- og tollfritak fra 200 til 1.000 kroner». I det nye programmet er dette ikke omtalt." Slik lyder bekreftelsen fra finanspolitisk rådgiver Tore Vamraak per e-post til DinSide.

– Hva mener dere helt konkret? Vil dere gjøre noe med 200-kronersgrensen? "Nei. Vi har ikke gått til valg på å heve grensen de neste fire årene. Det er altså en reell politikkendring på dette området fra den forrige perioden, til den kommende stortingsperioden", slår Vamraak fast.

– Hvorfor har dere snudd? "Vi har sett at en dramatisk heving av grensen, for eksempel fra 200 til 1.000 kroner, vil forverre konkurranseevnen til norske bedrifter betydelig. En slik økning vil endre «tollfrigrensen» fra å være et forenklingstiltak til å bli en diskriminering av norske forretninger, eller et stort smutthull i momslovgivningen" svarer Høyre-mannen videre per e-post. Han sikter da til hvordan 200-kronersgrensen ikke er til for å gi deg billigere netthandel, men for å gjøre det enklere, og dermed billigere, for myndighetene. Skulle man krevd moms på kjøp under 200 kroner, kunne kostnaden raskt blitt høyere enn inntekten.

Tollsjokk etter netthandel fra eBay

"Tragikomisk"

I 2005 hadde Dagbladet saken "Rød-grønt hever tollgrensa – Vil la deg handle tollfritt på nett for 1.000 kroner per sending. Høyre og KrF imot". Altså sånn cirka det stikk motsatte av vår sak om hvem som ville hva med grensen, hvor alle unntatt de rødgrønne ville heve den. Høyre hadde finansministeren i 2005. Senere har Høyre mistet posisjon, og snudd mot å ville heve grensen, før de nå igjen har fått tilbake makten og lysten til å ikke ville heve grensen.

– Det tragikomiske i denne saken er at alle partiene i valgkamper har sagt at tollgrensen skal økes. Likevel står den fortsatt uendret. Jeg skjønner at dette kan skape politikerforakt, og håper velgerne husker dette når de avgir stemme ved stortingsvalget neste år, sa tollpolitisk talsmann Jørund H. Rytman i FrP til DinSide i fjor.

Hva koster det deg å handle fra utlandet? Sjekk med netthandelskalkulatoren

Positive regjeringspartnere

Høyre vil altså ikke gå inn for en lavere momsgrense. Men Høyre sitter ikke med makten alene. Hvilke partier de får med seg i regjering vet ingen foreløpig, men den borgelige fløyen som vant valget består av Høyre, KrF, FrP og Venstre.

Her er hva resten av høyresiden mener om 200-kronersgrensa, hentet direkte fra deres gjeldende programmer:

  • "KrF vil øke grensen for tollfrihet ved privat import fra 200 til 500 kroner."
  • "Fremskrittspartiet vil at grensen for tollfri import økes." (FrP har tidligere foreslått en grense på 1.000 kroner overfor DinSide, men har ikke fastslått dette i programmet.)
  • "Venstre vil øke grensen for momsplikt ved innførsel av varer til Norge til 500 kroner."

Selv om Høyre ikke vil heve grensen, blir det altså mest sannsynlig krefter i en ny regjering som ønsker dette. Om noe skjer av den grunn, er likevel langt fra sikkert, for som sagt: Partier har ut fra hva DinSide har registrert en tradisjon for å snu i denne saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus