Her blir kortet kopiert

Så lett kopierer svindlerne kortet ditt. Se hele filmen lengre nede i artikkelen. (Skjermdump/montasje: YouTube/Tuva Moflag)
Så lett kopierer svindlerne kortet ditt. Se hele filmen lengre nede i artikkelen. (Skjermdump/montasje: YouTube/Tuva Moflag)

Slik lurer du skimming-ligaene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skimming av kort i minibanker og på ubetjente bensinstasjoner et tilbakevendende problem. Senest i forrige uke ble flere svenske bensinstasjoner rammet, ifølge Aftonbladet.

Politiet forklarer at kriminelle ligaer utvikler kort-kopieringsutstyr som er spesialtilpasset de enkelte pumpesystemer og minibanker. Alle ubetjente bensinstasjoner er dermed et mulig mål, og du må ta dine forholdsregler hver gang du bruker kortet.

Les også: Ikke ring dette nummeret

Shell-stasjoner angrepet

Politiet opplyser at forrige store angrep i Norge var rettet mot Shell-stasjoner over hele Sør-Norge tidligere i sommer. Den gangen fikk TV 2 opplyst at de kopierte kortene ble brukt til å ta ut penger i minibanker i Columbia, Den dominikanske republikk, Mexico og flere stater i USA.

– Dette understreker fordelen med å aktivere regionsperren på kortet sitt, sier Anders Beck, politioverbetjent ved Politiet i Oslo til DinSide.

Slik så det ut da en UNO X stasjon ble utsatt for svindel i fjor høst. Kortinstikket på pumpen ligger ca. 0,5 cm på utsiden av det originale. Også Statoil, St1 og Shell har blitt rammet i løpet av det siste året. Svindlerne lager skimming-utstyr tilpasset hvert enkelt pumpesystem. (Foto: Politiet)Slik så det ut da en UNO X stasjon ble utsatt for svindel i fjor høst. Kortinstikket på pumpen ligger ca. 0,5 cm på utsiden av det originale. Også Statoil, St1 og Shell har blitt rammet i løpet av det siste året. Svindlerne lager skimming-utstyr tilpasset hvert enkelt pumpesystem. (Foto: Politiet)

Les også: Nettbank-svindelen blir smartere

Vanskelig å oppdage

Skimmingutstyret kan være vanskelig å oppdage. Utstyret er todelt. Én del plasseres foran kortinnstikket for å kopiere magnetstripen på kortet ditt. Den andre delen er et kamera som filmer inntasting av koden. Derfor er det viktig at du skjuler at du skjuler PIN-koden når du bruker kortet ditt, også selv om det ikke er personer bak deg i køen.

– Det har liten verdi for for svindlerne å kopiere magnetstripen på kortet, hvis de ikke får tak i PIN-koden din også. Å skjule PIN-koden bør være like naturlig som å bruke bilbelte i trafikken.Det viktigste kortholderen selv gjør for å unngå at kortet blir misbrukt, påpeker Beck.

I denne videoen kan du se hvordan svindlerne monterer utstyret sitt, og deretter har fritt utsyn når kundene taster koden. Kanskje du skjuler den litt bedre neste gang?

Les også: Denne minibanken skjuler en hemmelighet

Politiets råd for å redusere risikoen

Med enkle grep reduserer du risikoen for å bli svindlet, og begrenser skadeomfanget dersom uhellet skulle være ute. Skimming-avdelingen ved Oslo politidistrikt gir følgende råd:

  • Ved kontantuttak, velg en minibank som ligger åpent til og har god belysning. Ikke snu deg eller forlat minibanken med pengene i hånden.
  • Ta et raskt overblikk før du setter inn kortet i minibanken eller bensinpumpen. Er det noe du stusser over eller ikke kjenner igjen – gå til neste automat. Går kortet unormalt tregt inn eller du må bruke flere forsøk før kortleseren aksepterer kortet – avbryt og bruk heller en annen minibank/bensinpumpe i nærheten. Unormale sår, skader eller sprekker kan være en indikator på at alt ikke er som det skal være.
  • Se deg bakover før du setter inn kortet – står det noen bak deg som du oppfatter som ubehagelig nær, så slipp dem foran deg i køen eller be vedkommende om å gå litt lengre tilbake. Når du først har satt inn kortet så tillatt ingen å distrahere deg – i så fall avbryt inntasting.
  • Still deg så nærme betalingsterminalen som mulig – skjul innslaget av PIN-koden. Slurv ikke med beskyttelse av PIN-kode ved noen form for varekjøp.
  • Oppgi aldri PIN-koden til noen.
  • Følg med på kontoutdrag – både de som er postert og de du mener burde vært postert.

Les også: Nettbanken avslører om du ble lurt i ferien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus