Høyre-kommunen Kristiansand krever høyest eiendomsskatt

Kristiansand kommune krever mest i eiendomsskatt. Foto: NTB Scanpix
Kristiansand kommune krever mest i eiendomsskatt. Foto: NTB Scanpix

Det er de rødgrønnes feil, mener Høyre, som er imot eiendomsskatt. Kritikken er uten troverdighet, svarer Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Kristiansand krever kommunen 7000 kroner i skatt for en standard bolig på 120 kvadratmeter. Balestrand er kommunen som krever minst i eiendomsskatt, eller såkalt e-skatt. Der må man betale 326 kroner i e-skatt for en tilsvarende bolig.

Det kommer fram i en oversikt fra Huseiernes Landsforbund.

Se hele oversikten her.

Les også: Kommunen plusset på 600.000 til taksten

Disse kommunene krever mest eiendomsskatt i Norge:

  1. 1. Kristiansand - 7000 kr.
  2. 2. Gjemnes - 6600 kr.
  3. 3. Lindesnes - 6000 kr.
  4. 4. Vadsø - 6000 kr.
  5. 5. Gjøvik - 5940 kr.

Legger skylden på de rødgrønne

Øyvind Halleraker ( H). Foto: NTB scanpixØyvind Halleraker ( H). Foto: NTB scanpix

I Norge er det hvert enkelt kommunestyre som avgjør om de skal kreve e-skatt.

Øyvind Halleraker, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av Kommunal- og forvaltningskomiteen, mener Kristiansand ikke kan lastes for det høye skattenivået.

– Vi er prinsipielt imot e-skatt, men vi er også veldig klare på at det er kommunalt selvstyre. Vi har ingen problemer med at Kristiansand krever høyest eiendomsskatt på landsbasis. De har tross alt blitt lagt press på av en rødgrønn regjering i åtte år, sier Halleraker til ABC Nyheter.

Han understreker at selv om Kristiansand er styrt av Høyre, er det den rødgrønne regjeringen som har lagt rammene.

– Det er åpenbart at i årene med rødgrønn regjering har kommunenes gjeldsportefølje økt, og en høy eiendomsskatt er et utrykk for at ressursene ikke står i forhold til behovene. En høy eiendomsskatt er etter mitt syn et tegn på at kommunen er underfinansiert. Kristiansand har nok forsøkt å kutte og vurdert situasjonen helhetlig før de besluttet å kreve inn høy eiendomsskatt, sier Halleraker.

– Må disponere egne midler

Høyre-politikeren påpeker at det er viktig at kommunene får anledning til å disponere egne inntekter.

– Kommunene bør få beholde selskapsskatten. I dag går den direkte til staten, som fordeler skjønnsmessig, sier Halleraker og legger til:

– Dessuten har kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) instruert alle fylkesmenn om ikke å gi skjønnsmidler til kommuner som ikke utnytter inntektspotensialet sitt, som eiendomsskatten.

– Merkelig kritikk

Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av Kommunal- og forvaltningskomiteen, reagerer på Hallerakers utspill.

Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Ap. Foto: ArbeiderpartietEirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Ap. Foto: Arbeiderpartiet

– Øyvind Hallerakers kritikk er helt uten troverdighet. Da Høyre satt i regjering forsøkte de å sultefore kommunene til å slå seg sammen. Høyre har heller ikke foreslått høyere rammer for kommunene. Faktisk vil deres opplegg for kommunene svekke Kristiansands økonomi med 3,3 millioner kroner, sier han til ABC Nyheter.

– For meg fremstår Høyres kritikk som merkelig, legger han til.

Sivertsen synes heller ikke Høyres forslag om å la kommunene beholde selskapsskatten er noen god idé.

– Når det gjelder selskapsskatten, er dette veldig avhengig av at kommunens hjørnesteinsbedrifter går bra. De årene det ikke går bra, går det hardt utover kommunene, sier Ap-politikeren til ABC Nyheter.

Les også: Stadig fleire innfører eigedomsskatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus