Ekspertene gir Jens en knepen seier over Erna

Solberg ble hardt presset under mandagens debatt. Foto: NTB scanpix
Solberg ble hardt presset under mandagens debatt. Foto: NTB scanpix

Alle de sju partilederne gjorde jobben sin godt under partilederdebatten mandag. Men Jens Stoltenberg (Ap) gjorde den aller best, mener ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Stoltenberg kom best ut av det, men ikke bra nok til at det er nok til å vippe valgkampen i hans favør, konkluderte valgforsker Svein Tore Marthinsen overfor NTB kort tid etter å ha sett den første partilederdebatten i høstens valgkamp.

Idet Arendalsuka gikk mot slutten mandag kveld tok valgkampen for alvor fatt – med partilederdebatt, statsministerduell og blokkdiskusjon under en drøy times valgsending på NRK.

Les også: Høyre mobiliserer til aviskampanje

Vant på skatt

Valgforsker Frank Aarebrot mener Stoltenberg fikk lov til å definere premissene i den skattedominerte partilederdebatten. Høyre-leder Erna Solberg har prøvd å legge den ballen død, men slik debattopplegget var lagt opp, fikk hun ikke til den. Det vant Stoltenberg på, ifølge Aarebrot.

Marthinsen er enig:

– Det er overraskende at vi har en Høyre-leder som er bedre på helse enn på skatt. Erna framsto som presset, men så hadde hun også dårlig oppladning, sier Marthinsen med henvisning til Dagsrevyens innslag om masteroppgaven som viste at formuesbeskatningen har få og små negative virkninger for bedriftene.

– Erna gjorde også en meget god jobb. Men hvis jeg skal gi Jens en sekser på terningen, så blir det en femmer på Høyre-lederen, istemmer Aarebrot.

Stoltenberg i opposisjon

Partilederne fikk bryne seg på en rekke politiske spørsmål, som innretningen og nivået på beskatningen og tilstandene i helsevesenet, men til tider var det regjeringens angrep på manglende avklaringer hos opposisjonen som dominerte.

Stoltenberg framsto til tider som en opposisjonsleder, mener Aarebrot, som poengterer at det også er jobben hans å angripe, slik ståa er på meningsmålingene.

– Stoltenberg var hakket bedre i statsministerduellen. Han er frisk, og det er beundringsverdig hvordan det virker som han morer seg i debatten, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Alle tre konkluderer mer eller mindre med at de sju partilederne gjorde jobben sin godt i debatten, men at Erna Solberg og Jens Stoltenberg gjorde sin aller best. Og når en vinner skal kåres, er det statsministeren som stikker av med en knepen seier.

Fortsatt i skyggen

For de fire småpartiene som kjemper mot sperregrensen, handler slike TV-opptredener om å komme ut av skyggen, ifølge Marthinsen. Det klarte de bare delvis, men de tre eksperten er ikke helt enige.

– Minst bra gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande det etter min mening. Hun framstår til tiden som en litt sur og småarrogant skolelærer, sier Aarebrot.

Todal Jenssen mener hun ble «litt for omstendelig», men Marthinsen mener hun «til en viss grad klarte å komme seg ut av skyggen» sammen med leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti.

Alle tre utroper Fremskrittspartiets leder Siv Jensen til den nokså forutsigbare tredjeplassen.

– Hun er verken god eller dårlig. Hun er på det jevne. Hun havner i et vakuum. Regjeringsspørsmålet er ingen god sak for henne, fordi alle vet at Frp er nødt til inngå en god del kompromisser, sier Marthinsen.

– Det mest interessante fra Jensen var replikken om at hun var tøff i forhandlinger. Men da jeg hørte hva hun sa i debatten, viste hun mindre skarpe klør enn hva vi er vant til, sier Todal Jenssen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus