Meny

Nå er det kostbart for bedrifter å betale for sent:

– Det kan virke urettferdig

DYRT: Nå kan den du skylder penger kreve 300 kroner ved for sen betaling. Sjekk vilkårene og velg dem som ikke gjør det, råder Forbrukerrådet. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra første juli i år kan den du skylder penger kreve 300 kroner, om du ikke betaler innen fristen.

KORRIGERING: Siden artikkelen ble skrevet har Forbrukerrådet trukket sin pressemelding som var utgangspunkt for artikkelen, fordi den inneholdt feil informasjon.

Endringene i regelverket som omtales gjelder kun for bedrifter, ikke for privatpersoner, slik som det først ble fremstilt i meldingen og i denne artikkelen.

I sommer trådte nye regler i kraft som gjør det enda viktigere for bedrifter å huske å betale regningene i tide, nå kan den man skylder penger nemlig kreve 300 kroner om regningen ikke blir betalt innen fristen.

– Det kan virke urettferdig at du må betale 300 kroner i kompensasjon for manglende betaling av en regning på 79 kroner, men det er lov, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet i en pressemelding.

De nye reglene som gjelder fra første juli i år, skyldes en harmonisering med EU-regler, og gjelder kun for bedrifter, ikke privatpersoner.

Les også: Betalte ikke blomster - mistet huset

Ikke alle krever så mye

Pengene er en standard kompensasjon for inndrivelseskostnader og kommer i tillegg til

forsinkelsesrenter, ifølge Forbrukerrådet.

Men selv om det nå er mulig å kreve mye penger ved for sen betaling, er det ikke alle som kommer til å gjøre dette. Både kompensasjonen og forsinkelsesrentene er frivillig å kreve inn.

– Vårt råd er å kjøpe tjenester av noen som ikke gjør det. Sjekk betalingsvilkårene til dem du handler av, sier Halsos.

Hvis regninger ikke betales som avtalt, kan saken gå til inkasso. Da kommer det ytterligere kostnader. Det er strenge regler for dette, forklarer rådgiveren.

Først skal du få et inkassovarsel, som du må betale for. Det kan man først sende fjorten dager etter at du skulle ha betalt regningen. Så har du fjorten nye dager på å skaffe pengene før du må betale inkassogebyr første gang. Gebyret er bestemt av loven og er knyttet til hvor mye du skylder.

Les også: Høyere forsinkelsesrente gir dyrere inkasso

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus