Meny

– Urettferdig å straffe folk som bor alene

I 2009 kåret SingelSammen Senterpartiet til det beste singelpartiet. I år vil Venstre gjerne ha den utmerkelsen. Her er kommunalminister Liv Signe Navarsete sammen med Live Lepperød og Mariann Kihl Berg i SingelSammen. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

900.000 nordmenn bor alene, og det betaler de dyrt for. Nå kurtiserer Venstre og Senterpartiet de single velgerne.
Aleneboende i Norge

 

 • 896.000 husholdninger består av kun én person.
 • Dette tilsvarer rundt 40 prosent av Norges 2, 2 millioner privathusholdninger.
 • Aleneboende er husholdningstypen som vokser mest i alle de store byene.
 • Andel aleneboende i de store byene er 52,9 prosent i Oslo, 44,5 prosent i Trondheim, 44,2 prosent i Bergen og 41,6 prosent i Stavanger.

Økonomiske utfordringer for aleneboende:

 • Boutgiftene for aleneboende økte med 40 prosent fra 1987 til 2004.
 • Aleneboere har en medianinntekt som er over 100.000 kroner lavere (262.000) enn gjennomsnittshusholdningen i Oslo (377.000).
 • Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på boliger i Norge har mer enn doblet seg de siste ti årene, fra 15.182 kroner til 31.416 kroner.
 • Gjennomsnittlig månedsleie på leiligheter i Oslo steg med en tredjedel fra 7.661 kroner i 2005 til 11.302 kroner i 2012. (Leiepriser oppgitt på Finn.no)
 • Stavanger har i dag de høyeste leieprisene med en snittpris på 13.000 i måneden for en toroms. I Oslo, Bergen og Trondheim er utleieprisen på rundt 10.000 kroner i måneden.
 • Kommunale avgifter har de siste ti årene økt med 60 prosent.
 • Strømprisene har også gått opp i samme tidsrom.
 • NRK-lisensen har nesten doblet seg siden 2002, den har økt fra 1775 kroner til 2681 kroner.

Boligmangel i storbyene:

 • Høy befolkningsvekst og lav boligbygging har bidratt til kraftig vekst i boligprisene.
 • Strengere statlige kvalitetskrav til nybygde boliger presser boligprisene ytterligere i været, og gjør det økonomisk uforsvarlig å bygge små leiligheter, som få har råd til å kjøpe. 
 • Oslo har 106.000 ett- og toromsleiligheter som skal fordeles på 168.000 aleneboere. Et forbud mot bygging av leiligheter under 40 kvm ble innført i 2007.
 • I Stavanger er det 10.000 ett- og toromsleiligheter og 24.000 aleneboende.
 • I Bergen er det 2,6 ganger så mange aleneboere som små leiligheter. 
 • I Trondheim er situasjonen bedre, med 1,5 aleneboer per ett- og toromsleilighet.
Kilde: Interesseorganisasjonen SingelSammens rapport «Storbyen - ikke for aleneboere? - et singelregnskap 2013»

Onsdag skrev ABC Nyheter om at single i Norge får det stadig tøffere.

–  Situasjonen for single i Norge i dag er veldig vanskelig. De høye bolig- og leieprisene og de generelle bokostnadene, som single må dekke på en inntekt, gjør det vanskelig for mange å få endene til å møtes, sa leder Live Lepperød i SingelSammen til ABC Nyheter.

Venstre reagerer på saken, og vil gjerne komme single til hjelp. I et eget singel-kapittel i sitt partiprogram for høsten ønsker Venstre å bedre forholdene for enslige i Norge.

– Det finnes 900.000 aleneboende nordmenn i dag. Det er absolutt på tide å ta disse på alvor, sier Kristin Øygarden, stortingskandidat i Agder Venstre, til ABC Nyheter.

Les også: Single nordmenn får det stadig tøffere

– Basert på 50-tallet

Særlig ønsker Venstre å se på avgiftsystemet, som per i dag fører til at mange enslige må betale de samme statlige og kommunale avgiftene som husholdninger med to inntekter.

– Avgiftssystemet er basert på 50-tallets familiestruktur. Det er urettferdig at enslige skal straffes for at de lever på en annen måte. Dette systemet vil vi endre, sier Øygarden.

Hun betegner det som tragisk om konsekvensen er at folk blir værende i usunne forhold fordi de ikke har råd til å bo alene.

– Er det ikke nettopp litt «50-talls» å snakke om at mange blir i uønskede forhold fordi de ikke har økonomisk mulighet til å bryte ut?

– Jeg tror absolutt det er en realitet i dag også. Jeg har selv erfart hvor stor økonomisk byrde det er å skulle gå fra en husholdning på to personer til det å stå alene med alle utgiftene. Har du ikke en veldig stor inntekt, kan det steget være veldig vanskelig, sier Øygarden.

Les også: Frp på kne for de single

NRK-lisens og boliglån

En av tingene Venstre vil gjøre for de enslige, er å senke kapitalkravet for å få boliglån fra nåværende ti prosent til femten prosent.

En statlig utgift Venstre vil til livs, er den for mange beryktede NRK-lisensen. Kringkastingsavgiften er lik for alle som eier en TV, og skaper jevnlig debatt.

Venstre vil finansiere NRK over statsbudsjettet.

Les også: – Lisensboikott har ingen effekt

Kårer beste singelparti

Før hvert valg kårer interesseorganisasjonen SingelSammen det beste singelpartiet.

– Vår singelundersøkelse fra 2011 viste at mange single føler at de ikke blir tatt på alvor av politikerne og de på mange måter følte seg tilsidesatt, sammenlignet med kjernefamilien, har SingelSammen-lederen tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Før stortingsvalget i 2009 ble Senterpartiet vinneren. Da hadde de programfestet skattefradrag for single, noe de ikke har gjort i år.

Stortingsrepresentant for Senterpartiet Olov Grøtting sier det er fordi de har kortet ned programmet. 

Les også: Single etterlyser singelparti

– Dumt å fjerne skattefradrag

I år forteller programmet heller om en «helhetlig plan som bedrer aleneboende sin situasjon på boligmarkedet», som Sp vil utarbeide. Sentralt i denne planen ligger nettopp et skattefradrag, forsikrer Grøtting.

– Sender dere ikke et feil signal til enslige velgere når dere fjerner det fra programmet?

– Jo, og der må jeg legge meg helt flat. Det var litt dumt at det ble borte, for vi har jo ikke endret politikk, sier Grøtting til ABC Nyheter.

– Men det kommuniserer dere ikke til velgerne?

– Da må vi prøve å overbevise om at vi fortsatt tar singelpolitikk på alvor. Det blir nok en større utfordring nå.

Senterpartiet har også programfestet en endring i den statlige og kommunale avgiftsystemet, og vil som Venstre basere det på faktisk forbruk.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus