Meny

Hyttekjøpere er skremt av at solskinn er unntaket

Hytter på Sør- og Østlandet er blitt vanskeligere å selge. Foto: Finn.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selgernes prisforventninger er for høye og nordmenn flyr heller til syden, mener meglere.

En varm juli slik mange ønsker seg har ikke fått fart på hyttesalget på Sørlandet, skriver Dagens Næringsliv.

Et tydelig og varig trendskifte i nordmenns ferievaner, spår megler.

– Fem år med drittvær på Sørlandet er en vesentlig forklaring. Veldig mange ønsker å feriere på Sørlandet, men de gidder rett og slett ikke når været har vært så dårlig, sier eiendomsmegler Gunnar Sædberg, som har fulgt hyttemarkedet langs sørlandskysten tett i snart 30 år.

Les også: Boligprisene falt i juli

- Trenger reprising

Han tror været kan forklare 70–80 prosent av at markedet er så dødt som nå.

– I Sør-Europa har prisene på eiendom gått betydelig ned, samtidig som antall flyavganger har økt. Du får mye for to millioner i sør, selv på et sted som Marbella. Og det tar ikke mer tid å reise til Frankrike eller Spania enn til Sørlandet. Og sør i Europa er du sikret varme, sier Sædberg til DN.

Meglerveteranen tror også for høye prisforventninger blant selgerne er en del av forklaringen, og at det trengs en reprising for å få fart i markedet igjen.

Les også: Kommunen plusset på 600.000 til taksten

- Kritiske til hva de får for pengene

Regionleder Claus Eftevaag i Eiendomsmegler 1 i Agder opplever god etterspørsel fra rogalendinger etter hytter i Vest-Agder på steder som Mandal, Lyngdal og Lindesnes.

I Aust-Agder, med populære hyttekommuner som Lillesand, Arendal, Risør og Tvedestrand, er prisene langt høyere og markedet labert.

– Det vi har solgt mest av er hytter fra 2,5 til tre millioner kroner. Det er kjøpere i det segmentet, men de er kritiske til hva de får for pengene sine. De ønsker komfort – strøm, vann og kloakk er noe folk etterspør, og så er selvfølgelig beliggenhet viktig, sier han.

På Grimsøya i Bærum ligger en eiendom på 9 mål og med 100 meter strandlinje til salgs med med to båter, hagetraktor og fem millioner i rabatt, skriver budstikka.no. Likevel har interessen ifølge avisen så langt vært laber.

Les også: Her er det mulighet for gode kjøp på svenskekysten

Prisene må ned

Også i Vestfold og Telemark er det laber hytte-interesse og stort sett bare én interessent ved salg.

– Det er ingen budrunder lenger, sier DNB-megler Tom Didrik Eriksen til DN. Han tror i likhet med de øvrige meglerne at prisene må ned for å få opp interessen.

Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret tror ikke primært det er været, men billige flybilletter, hyppige flyavganger og prisfall på eiendom i Sør-Europa som har bidratt til å dempe interessen for dyre hytter langs norskekysten.

– Avstanden mellom drøm og virkelighet er for stor i Norge. I utlandet har den avstanden blitt mye mindre, sier han til Dagens Næringsliv.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus