Single nordmenn får det stadig tøffere

Leder Live Lepperød i interesseorganisasjonen SingelSammen etterlyser politisk handling for å gjøre livet lettere for de enslige. Foto: Privat
Leder Live Lepperød i interesseorganisasjonen SingelSammen etterlyser politisk handling for å gjøre livet lettere for de enslige. Foto: Privat

Nesten 900.000 nordmenn bor alene. Det betaler de dyrt for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aleneboende i Norge
 • 896.000 husholdninger består av kun én person.
 • Dette tilsvarer rundt 40 prosent av Norges 2, 2 millioner privathusholdninger.
 • Aleneboende er husholdningstypen som vokser mest i alle de store byene.
 • Andel aleneboende i de store byene er 52,9 prosent i Oslo, 44,5 prosent i Trondheim, 44,2 prosent i Bergen og 41,6 prosent i Stavanger.

Økonomiske utfordringer for aleneboende:

 • Boutgiftene for aleneboende økte med 40 prosent fra 1987 til 2004.
 • Aleneboere har en medianinntekt som er over 100.000 kroner lavere (262.000) enn gjennomsnittshusholdningen i Oslo (377.000).
 • Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på boliger i Norge har mer enn doblet seg de siste ti årene, fra 15.182 kroner til 31.416 kroner.
 • Gjennomsnittlig månedsleie på leiligheter i Oslo steg med en tredjedel fra 7.661 kroner i 2005 til 11.302 kroner i 2012. (Leiepriser oppgitt på Finn.no)
 • Stavanger har i dag de høyeste leieprisene med en snittpris på 13.000 i måneden for en toroms. I Oslo, Bergen og Trondheim er utleieprisen på rundt 10.000 kroner i måneden.
 • Kommunale avgifter har de siste ti årene økt med 60 prosent.
 • Strømprisene har også gått opp i samme tidsrom.
 • NRK-lisensen har nesten doblet seg siden 2002, den har økt fra 1775 kroner til 2681 kroner.

Boligmangel i storbyene:

 • Høy befolkningsvekst og lav boligbygging har bidratt til kraftig vekst i boligprisene.
 • Strengere statlige kvalitetskrav til nybygde boliger presser boligprisene ytterligere i været, og gjør det økonomisk uforsvarlig å bygge små leiligheter, som få har råd til å kjøpe.
 • Oslo har 106.000 ett- og toromsleiligheter som skal fordeles på 168.000 aleneboere. Et forbud mot bygging av leiligheter under 40 kvm ble innført i 2007.
 • I Stavanger er det 10.000 ett- og toromsleiligheter og 24.000 aleneboende.
 • I Bergen er det 2,6 ganger så mange aleneboere som små leiligheter.
 • I Trondheim er situasjonen bedre, med 1,5 aleneboer per ett- og toromsleilighet.
Kilde: Interesseorganisasjonen SingelSammens rapport «Storbyen - ikke for aleneboere? - et singelregnskap 2013»

Galopperende strømpriser, kraftig økning i husleieprisene og enorm prisvekst i boligmarkedet har forverret levekårene til den stadig økende gruppen av aleneboende nordmenn.

Nå slår interesseorganisasjonen SingelSammen alarm.

– Situasjonen for single i Norge i dag er veldig vanskelig. De høye bolig- og leieprisene og de generelle bokostnadene, som single må dekke på en inntekt, gjør det vanskelig for mange å få endene til å møtes, sier leder Live Lepperød i SingelSammen til ABC Nyheter.

Les også: Spår tøffere tider for yngre boligkjøpere

– Endeløse bekymringer

SingelSammen har nylig utgitt et «singelregnskap» for 2013, som viser at det koster mellom 55.000 og 110.000 kroner mer å bo alene enn sammen med noen, avhengig av hvor man bor og størrelse på leiligheten.

Mange sliter dessuten med å finne et egnet sted å bo, spesielt i de store byene, hvor det er rift om små leiligheter.

– Vi får mange henvendelser fra medlemmer som sliter økonomisk og på andre måter. For mange blir konsekvenser av dette endeløse bekymringer og i verste fall svekket fysisk og psykisk helse, sier Lepperød.

Les også: Her kan du møte den rette

Ønsker skattefradrag

SingelSammen etterlyser i en pågående underskriftskampanje en stortingsmelding om aleneboernes levekår. De ønsker tiltak som kan bedre situasjonen for de single.

– På sikt ønsker vi et skattefradrag for aleneboende eller en eller annen form for kompensasjon, som kan redusere merkostnadene aleneboende har ved å bo kontra samboende. Vi ønsker også at politikerne gjør noe med boligmangelen, spesielt i de store byene, blant annet gjennom bygging av flere små leiligheter til overkommelige priser tilpasset aleneboere. Strenge tekniske kvalitetskrav og forbud mot å bygge små leiligheter i Oslo forhindrer dette, noe vi tidligere har påpekt i en underskriftskampanje til kommunalministeren i 2011, sier Lepperød.

Les også: Single etterlyser singelparti

Live Lepperød og Mariann Kihl Berg fra SingelSammen overrakte i 2009 prisen for beste singelparti til Senterparti-leder Liv Signe Navarsete (t. v.). Foto: PrivatLive Lepperød og Mariann Kihl Berg fra SingelSammen overrakte i 2009 prisen for beste singelparti til Senterparti-leder Liv Signe Navarsete (t. v.). Foto: Privat

Kårer beste singelparti

SingelSammen arrangerer en singelkonferanse 17. august. Der skal blant annet beste parti for single kåres. Senterpartiet vant sist, før stortingsvalget i 2009. Da hadde de programfestet skattefradrag for single, noe de ikke har gjort i år.

Les også: Frp på kne for de single

– Er det andre partier som i år har utmerket seg med valgløfter i de singles favør?

– Midtpartiene har generelt vært noe bedre enn de andre partiene på singelpolitikk, men vi syns generelt det har vært lite fokus på singelsaken de siste årene. Vi har nylig sendt alle partiene en forespørsel om å svare på seks sentrale singelspørsmål , som blant annet vil legge grunnlaget for kåringen av beste singelparti. Vår singelundersøkelse fra 2011 viste at mange single føler at de ikke blir tatt på alvor av politikerne og de på mange måter følte seg tilsidesatt, sammenlignet med kjernefamilien.

Les også: Jeg reiser alene ...

– Velger ikke å bo alene

– Tror du enda flere enn i dag kunne tenke seg å bo alene, men tenker at de ikke har råd til det?

– Jeg tror ikke folk nødvendigvis velger å bo alene. Det er ofte en konsekvens av samlivsbrudd eller at man ikke har funnet seg en partner. Selvfølgelig er det også de som ønsker å bo alene, men jeg tror vi må forholde oss til realitetene som de er, og sørge for en mest mulig likeverdig bosituasjon for aleneboende og samboende, uavhengig av hvorfor man bor alene.

Les også: Leier seg «kjæreste» for å ta med hjem til foreldrene

SingelSammen har fått nesten 2000 medlemmer siden organisasjonen ble stiftet i 2009. Organisasjonen jobber for å bedre forholdene for single økonomisk, holdingsmessig og sosialt. De arrangerer turer og treff, og har opprettet fylkesvise Facebook-grupper hvor medlemmene kan invitere hverandre med på aktiviteter.

– Det har vist seg å være en stor suksess!, sier Lepperød, som vil oppfordre alle single til å komme på konferansen 17. august.

Les også: - Derfor er du evig singel

SingelSammens budsjett viser at det koster mellom 55.000 og 110.000 kroner mer å bo alene enn sammen med noen. (Tabell hentet fra rapporten «Storbyene - ikke for aleneboere? - et singelregnskap for 2012»» SingelSammens budsjett viser at det koster mellom 55.000 og 110.000 kroner mer å bo alene enn sammen med noen. (Tabell hentet fra rapporten «Storbyene - ikke for aleneboere? - et singelregnskap for 2012»»


Personvernpolicy