Slik kan barn få skattefri gevinst i aksjefond

Få er klar over at skatten på det man sparer til barna kan kuttes kraftig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
Få er klar over at skatten på det man sparer til barna kan kuttes kraftig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

- En helt lovlig skattetilpasning, sier forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange foreldre sparer i aksjer eller aksjefond for barna, enten i barnets eller eget navn. Få er imidlertid klar over at skatten på gevinsten av sparingen kan reduseres kraftig, kanskje helt til null, om man velger å spare i barnets navn.

- Okei? Kunne han fått gevinsten skattefritt, spør Guttorm Jon Bakkehaug og far til Jogaila August på åtte år.

Familien på tre fra Sørreisa i Troms har de siste fem årene spart fast i aksjefond på vegne av minstemann i familien. Men sparingen står i farens navn, uten at han hadde tenkt over at det kunne få betydning for lønnsomheten.

For når barn som har spart i aksjer i sitt navn blir 17 år kan de nemlig ta ut nesten 50.000 kroner årlig i skattefrie kapitalinntekter.

Ukjent mulighet

Trøsten for Bakkehaug er at de ikke er alene om å ikke å være klar over skattehullet. Få foreldre kjenner til denne muligheten, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard.

- Det er snakk om fullt lovlig skattetilpasning som gjelder for de som er over 17 år og har lav inntekt, men som få er klar over, sier hun.

Personer over 17 år kan ha inntil 47.150 kroner samlet i kapital- og lønnsinntekter i året (tilsvarende personfradraget), uten at det utløser skatt på gevinsten. Forutsetningen er at fondene eller aksjene har stått i barnets navn, og at personen ikke har lønnsinntekt som overstiger frikortgrensen på 39.950 kroner samme år som aksjefondene realiseres (selges).

Dersom ikke disse vilkårene er oppfylt må man betale vanlig kapitalskatt på 28 prosent av den skattbare gevinsten (se eksempel i egen ramme).

Les også: Vil ha pensjonssparing for voksne

Sparer til bolig

8-åringen August er allerede en ganske holden mann, alderen tatt i betraktning.

- Jeg har kanskje 10.000 kroner. Og når jeg blir voksen, 20 eller 30 år gammel, skal jeg kjøpe tre etasjers hus, sånn som mamma og pappa har, sier han til DN.no.

Selv om August har sparemålet i orden og viser betydelig interesse for sparingen, har han ifølge faren ikke helt oversikt over utviklingen på formuen. Den er nemlig betydelig høyere, blant annet som følge av betydelig oppgang i verdens aksjemarkeder.

- Han har blitt ufattelig rik på kort tid, ler Guttorm Bakkehaug.

Fondene har faktisk vokst til nærmere 80.000 kroner, etter fem år med sparing i to-tre forskjellige fond.

Og beløpet kan naturligvis vokse seg mye større frem til August blir 17 år. I så fall vil også den skattbare gevinsten bli betydelig.

Les også: Dette skiller talentene fra røkla

OBS: Pass på Lånekasse-fellen!

Det er samtidig viktig å være klar over at det også er andre fordeler og ulemper knyttet til sparing både i barnets og foreldrenes navn (se faktaramme nederst i saken).

En av ulempene er at overformynderiet kan ta kontroll over barnets formue, dersom den overstiger et visst beløp. Denne beløpsgrensen er imidlertid nettopp justert kraftig opp, med virkning fra 1. juli. Grensen som før var 75.000 kroner er nå hevet til to ganger Folketrygdens grunnbeløp (85.245 kroner), som betyr at grensen nå er drøyt 170.000 kroner.

En annen er at Lånekassen kan avkorte stipendandelen du ellers ville hatt krav på, dersom man har for høy inntekt eller formue. For 2014 er formuegrensen 357.782 kroner, mens grensen for person- og kapitalinntekt er 157.265 kroner.

PS: Dersom aksjegevinsten er skattefri, kan man heller ikke få fradrag for tap. Har du fond eller aksjer med tap, bør du derfor vente med å selge dem til et år du har skattepliktig inntekt som du kan trekke tapet fra.

Eksempel på redusert skatt på aksjegevinst

Litt forenklet kan man illustrere verdien av skattefritaket slik:

Foreldrene setter inn et engangsinnskudd i et aksjefond på 10.000 kr ved dåpen til den håpefulle. 20 år senere er fondsandelene vokst til 38.700 kroner (forutsetter syv prosent årlig avkastning etter kostnader).

Ved salg 20 år senere vil skatten - med dagens skatteregler - bli anslagsvis 5.700 kr, som tilsvarer 20 % av gevinsten på 28.700. Årsaken til at den effektive skatteprosenten blir lavere enn skattesatsen på kapitalinntekter (28 prosent) er at sparing i aksjer gir rett på såkalt skjermingsfradrag hvert år. Det vil si at den delen av gevinsten som tilsvarer renten man ville fått uten risiko i banken, ikke skal skattes av.

Denne skjermingsrenten fastsettes av staten hvert år og var i fjor 1,55 prosent. Forutsetningen for skjermingsfradrag er at du har eid aksjeandelene ved årsskiftet. Var innskuddet i utgangspunktet 100.000 kroner, vil den begunstigede altså kunne unngå over 50.000 kroner i skatt - fullt lovlig.

Dersom gevinsten fra aksjeandelene er større enn personfradraget på selvangivelsen (47.150 kr i år) må man selge aksjene over flere år slik at de samlede kapitalinntektene (husk at det også inkluderer renter fra banksparing), ikke overstiger dette beløpet. Overstigende beløp blir belastet med vanlig kapitalskatt.

Storebrands forbrukerøkonom Kristina Picard oppsummerer fordelene og ulempene ved å spare i barnets/foreldrenes navn slik:

Sparing i foreldrenes navn:

Fordeler:

 • Lånekassen: Man risikerer ikke kutt i studiestøtten, siden pengene står i foreldrenes navn.
 • Overformynderiet: Ingen innblanding, siden pengene står i foreldrenes navn.
 • Disposisjonsrett: Foreldre har disposisjonsrett til de ønsker å gi barna ansvar for sparepengene.
 • Skatt: Vanlig rente/gevinstskatt og eventuelt formuesskatt. Når fond overføres til voksne barn, overtar barna skatteforpliktelsen.

Ulemper:

 • Arveavgift: Risikerer arveavgift av både innskudd og avkastning når pengene overføres, men fribeløpene er store (470.000 kroner). Hver forelder kan dessuten gi ca. 42.000 kr årlig (1/2G) til barnet avgiftsfritt uten at det spiser av fribeløpet.
 • Ved skilsmisse og død: En risiko ved å spare i foreldrenes navn, er at pengene inngår i boet ved skilsmisse eller død.
 • Barnet kan gå glipp av skattefri gevinst (se sparing i barnets navn)

Sparing i barnets navn

Fordeler:

 • Skatt: Du kan unngå skatt på gevinsten. Fra du er 17 år må du selv skatte av kapitalgevinster. Selger du fondene etter fylte 17 år, men før du får høy inntekt, typisk mens du er student, kan skatten faktisk bli 0! Dersom kapitalinntektene (renter, fondsgevinster) er lavere enn personfradraget på 47 150 kroner, slipper du nemlig skatt. Forutsetningen er at lønnsinntekten er innenfor frikortgrensen på 39.950 kroner.
 • Foreldrene kan ikke bruke opp pengene til barna. Ved for eksempel en skilsmisse er det vanskeligere for den ene forelderen å ta pengene som er oppspart til barna dersom de står i barnets navn.

Ulemper:

 • Lånekassen: Kutt i studiestøtten hvis totalformuen er over 344.000 kroner (pr 2013).
 • Overformynderiet: Skal etter loven forvalte pengene hvis totalsummen overstiger ca 170.000 kr, men overformynderiet kan settes til side av giver.
 • Disposisjonsrett: Når barnet blir 18 år, kan hun/han selv bestemme over pengene, med mindre annet er uttrykkelig avtalt.

(Kilde: Storebrand)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:38 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Virusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Minnesota Wild tapte 1–4 hjemme for St Louis Blues04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21 Flyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland
Siste nytt
06:38NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30VerdenSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23VerdenVirusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00VerdenAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30SportMinnesota Wild tapte 1–4 hjemme for St Louis Blues04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12VerdenSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21NorgeFlyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus