Hegnar mener kronprinsparet opptrer som tiggere

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit får kraftig kritikk for bruk av anonyme gaver. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit får kraftig kritikk for bruk av anonyme gaver. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygve Hegnar mener kronprinsparets økonomi er ute av kontroll, og kaller pengeinnsamlingen til helgens bursdagsfest «kongelig tigging».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktør Trygve Hegnar kommer med en real kraftsalve mot kronprinsparet i dagens leder i Finansavisen. Paret har i det siste vært i hardt vær etter nyheter om sponsing av kjoler og pengeinnsamling til kronprins Haakons bursdagsfest.

Nå mener Hegnar det er på tide å si stopp.

«Kronprinsparet kan ikke opptre som økonomiske analfabeter», tordner han.

Les også: Venn samler inn penger til kronprinsens bursdagsfest

– Har ikke peiling på økonomi

Utspillet kommer i etterkant av at VG avslørte at parets venner er bedt om å bidra økonomisk til en musikkfestival i anledning kronprins Haakons 40-årsdag.

De inviterte har mottatt en e-post fra kronprinsparets venn Morten Andreassen, med kontonummer hvor de bes om å sette inn penger for å dekke utgifter til innleie av artister.

Dette får Hegnar til se rødt:

«Angivelig var det kronprinsesse Mette-Marits idé å arrangere en form for musikkfestival for ektefellen (han er svært musikkinteressert) med kjente og store navn fra inn- og utland, men Mette-Marit har ikke peiling på økonomi og da endte det slik advokat Andreassen så treffende sier:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Som alle festivaler så har vi uten økonomisk styring kjøpt først, og så løser vi problemene med penger etterpå ... dette er altså en desperat mail fra en mann som akkurat nå har seriøse pengeproblemer.» Det kaller vi kongelig tigging», skriver Hegnar.

Han skriver at festen antageligvis har en kostnad på mange millioner kroner, og at Slottet burde vite hva de gjør når de inviterer 220 gjester til Skaugum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Musikkfest og teltleir på Skaugum

– Ikke et tiggerbrev

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen er helt uenig i Hegnars beskrivelse.

– Dette er ikke et «tiggerbrev». Dette er et venneinitiativ for å gi Kronprinsen i bursdagsgave det han ønsker seg mest, nemlig musikk. Vennene samler seg om en gave istedenfor å kjøpe hver for seg, sier hun til ABC Nyheter.

Hagen sier de ikke har oversikt over hvor mye gaven beløper seg til ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utgiftene til festen dekkes over Slottets ordinære budsjett, uavhengig av pengene som kommer inn fra spleiselaget.

Les også: Møt de «kongelige» valpene

Vil ha offentlig gaveregister

Hegnar mener pengene fra kronprinsparets venner brukes som en form for garanti.

«Slottet og kongefamilien kan ikke gå konkurs, med ubetalte regninger, som en tradisjonell musikkfestival på Sørlandet. Da hjelper det at vennene betaler for deltagelse med beløp helt opp til en halv millioner kroner», skriver han, med henvisning til at en enkelt gjest har gitt 500.000 kroner til festen.

Les også: Politiet avviser konflikt rundt kronprinsparets feiring

Hegnar mener den skjulte gaveflommen til kronprinsparet tyder på at de ikke har kontroll med sin økonomi, og at anonyme givere er uakseptabelt. Han etterlyser et offentlig tilgjengelig gaveregister, slik at vi kan få vite hvem som står bak donasjonene til de kongelige.