Bompengeselskap delte ut over 11 millioner i utbytte

Stortingsrepresentant for Ap Freddy de Ruiter mener det er uakseptabelt av bompengeselskap å ta ut utbytte. Arkivfoto: NTB Scanpix/Arbeiderpartiet
Stortingsrepresentant for Ap Freddy de Ruiter mener det er uakseptabelt av bompengeselskap å ta ut utbytte. Arkivfoto: NTB Scanpix/Arbeiderpartiet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristiansand kommune henter ut millioner i utbytte fra bomselskap. – Jeg skjønner nesten ikke at de tør, sier Ap-politiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristiansand kommune henter ut 5,2 millioner i utbytte fra Agder Bomdrift, melder Nettavisen onsdag. Selskapet drifter blant annet bomstasjoner på E39 og E18, samt bomringen i Kristiansand.

Siden oppstarten i 2001 har selskapet delt ut nesten 11,5 millioner kroner, som har gått rett til Kristiansands kommunes kommunekasse.

Les også: Frp vil bruke 455 milliarder ekstra på samferdsel

– Bilistene blir forbanna

– Dette er en hån mot bilistene. Når det offentlige på denne måten beriker seg ved at penger som bilistene trodde gikk til veiutbygging i stedet går til å finansiere helt andre offentlige oppgaver, så skjønner jeg at mange bilister er, og kommer til å bli, fly forbanna, sier Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for Frp, til Nettavisen.

Hoksrud sitter i Transport-og kommunikasjonskomiteen, sammen med blant andre Freddy de Ruiter (A). Han er langt på vei enig i kollegaens utsagn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ingen sympatisk handling av selskapet. Jeg skjønner nesten ikke at de tør, sier de Ruiter til ABC Nyheter.

Les også: Krever maksgrense for bompenger

– Må stramme inn regelverket

Han mener utbytte i bompengeselskaper skal være helt uakseptabelt, på lik linje med høye styrehonorarer og dyre utenlandsturer.

– Dette betyr at jeg vil ta en prat med mine kolleger og vi må virkelig se på regelverket rundt bompenger.

Han påpeker at selv om 11,5 millioner ikke utgjør veldig mye i det store bompengeregnestykket, er signaleffekten det gir farlig.

– Det er med på å svekke folks tillit til bompengeordningen. Det hangler tross alt om skikk og bruk, sier Arbeiderparti-politikeren.

Les også: Frp: – Alle veier fører til bom

Grunnen var eierskifte

Agder Bomdrift sier til Nettavisen at grunnen til det store utbyttet er et nylig eierskifte. Fra 1. juli er selskapet eid av de fire bompengeselskapene de er driftsoperatør for, og alt overskuddet vil heretter gå til veiutbygging, forsikrer selskapet.