50.000 norske pensjonister bor i utlandet

Stadig flere norske pensjonister bosetter seg i utlandet. Foto: COLOURBOX ( Illustrasjon)
Stadig flere norske pensjonister bosetter seg i utlandet. Foto: COLOURBOX ( Illustrasjon)

Over 50.000 pensjonsmottakere i Norge bor nå utenfor landets grenser, viser nye tall fra Arbeids- og velferdsforvaltningen (Nav).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2009 var 30.720 alderspensjonister bosatt i utlandet. Ved utgangen av 2012 hadde tallet steget til nesten 40.000, viser NAV-tall som VG har innhentet.

I tillegg til de 40.000 alderspensjonistene, kommer vel 10.000 uførepensjonister og over 1.100 gjenlevende ektefeller med pensjon-/overgangsstønad. Dessuten får 677 krigspensjonister sin pensjon fra Norge.

Les også: – Nordmenn tror pensjonisttiden blir en lang ferie

Totalt fikk pensjonistene i utlandet utbetalt rundt 5,5 milliarder kroner i fjor. I tillegg kommer flere titalls tusen eldre nordmenn som har fritidsbolig i utlandet og tilbringer deler av året der.

– Vi ser at trenden med at stadig flere drar ut med bare pensjonsytelser, er økende. Det er i tråd med at vi har fått et mer globalt flyttemønster, med lavere terskel for å bosette seg i andre land, sier fungerende kunnskapsdirektør Haakon Hertzberg i Nav.

Flesteparten av de norske alderspensjonistene bosetter seg i Sverige. Deretter følger USA, Danmark og Spania på listen. Nav ser en økning av alderspensjonister til Thailand, mens det, trolig på grunn av kostnadsnivået, har stagnert seg i Spania.

Personvernpolicy