Meny

- Jeg tryglet penger av venner og familie uten å vite om det selv

Utsatt for svindelforsøk: Svein Oskar Jansens venner og familie mottok e-poster om at han var på ferie og hadde havnet i pengenød. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Utsatt for svindelforsøk: Svein Oskar Jansens venner og familie mottok e-poster om at han var på ferie og hadde havnet i pengenød. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Hackere kapret Svein Oskar Jansens (63) pc for å hente ut bankinfo fra alle hans e-postkontakter. Nettskurkene spiller på frykt, begjær og bekjentskap, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E-postsvindel:

- Phishing er digitale forsøk på innhenting av sensitiv informasjon, som passord, kredittkortnummer eller kontoinformasjon. Masseprodusering av svindel-eposter er en utbredt phishing-metode.

- Et robotnett, eller «botnet», er et stort nettverk av infiserte datamaskiner som svindlerne bruker til å sende ut falske e-poster.

- I 2011 ble nesten 25 millioner kroner stjålet fra norske bankkonti, og brukt på internett. I 2012 økte dette til over 35 millioner kroner. Stjålet kortinformasjon ble brukt til å svindle nesten 56 milllioner kroner fra nordmenn samme år.

- I 2012 ble hele 1,35 milliarder kroner stjålet ved hjelp av stjålne kort og/eller kortinformasjon.

- Tallene er innhentet av FNO og Bankenes Standardiseringskontor (BSK) i samarbeid med Finanstilsynet.

- Svindelbrev har eksistert siden 1500-tallet. Såkalte «Nigeriabrev» var svært utbredte før phishing og e-postsvindel tok av på internett.

Slik unngår du svindelfellene:

- Ikke la deg friste til å klikke på lenker. Banker ber deg aldri klikke på lenker i e-posten eller oppgi sensitiv informasjon gjennom en e-post.

- Gå heller til kilden for den aktuelle informasjonen.

- Er du i tvil, sjekk nettadressen til linker du blir tilsendt. Sikre sider har https:// i adressefeltet, og dermed et hengelåsmerke i nettleservinduet.

- Får du en epost fra noe som ligner på en bank, så gå inn i banken og sjekk. Banker kommuniserer sjelden slik informasjon gjennom e-post, og all informasjon blir publisert på bankens egne nettsider og på din nettbank.

- Har du vært så uheldig og sendt inn informasjon, som for eksempel kortinformasjon, passord og koder på den falske nettsiden, må du kontakte banken.

Kilder: NorSIS, Sparebank 1

- E-postsvindlerne gjorde at kontoen min sendte ut e-poster som tryglet familien min om penger, forteller Fredrikstad-mannen Svein Oskar Jansen til DN.no.

Mange banker advarer nå kundene sine om den nye bølgen innenfor digital kriminalitet.

- Trenden er at stadig flere nettsvindlere nå forsøker å lure ut bankinformasjonen til ofrene sine, sier Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til DN.no.

NorSIS er en del av regjeringens satsing på informasjonssikkerhet i Norge.

- Blir du utsatt for slikt bedrageri, kan din personlige informasjon kan bli tatt og misbrukt. Id-tyveri kan forekomme, du kan få kontoen din tømt, og varer og tjenester for store summer kan handles inn i ditt navn, sier Meyer.

Les også: Trojanere stjal 700.000 kroner fra nettbankkunder

Meldte om pengenød på ferie

Svein Oskar Jansen ble for flere måneder siden oppringt fra USA, av en mann som ville fikse pc-en hans.

- Jeg var dum nok til å godta en e-post som ba meg skifte passord på kontoen min. I ettertid kom det masse telefoner fra USA, og da jeg til slutt svarte, ble jeg fortalt at pc-en ville gå i stykker hvis jeg ikke overlot kontrollen over pc-en min til de som ringte, forteller han.

Jansen gjorde som han ble fortalt, og klikket seg inn på et nettsted som gjorde at oppringeren fikk kontroll over både musepeker og skjerm. Det ble "påvist" en rekke tilsynelatende feil på maskinen, som det ville koste opp mot 6000 kroner å reparere.

Les også: Nettbanksvindelen øker

- Da sa jeg stopp, sier Jansen.

I ettertid begynte han likevel å merke noe rart med e-postkontoen sin.

- Jeg fikk ikke svar på e-post, og jeg fikk plutselig veldig mange kontakter, forteller han.

Jansens venner og familie mottok på denne tiden bekymrende e-poster om at Jansen hadde pengenød på ferie. Hvis noen skulle ha svart på disse e-postene ville informasjonen havnet rett i hendene på nettsvindlerne, som hadde omdirigert Jansens innboks.

- Jeg ble oppringt av venner og familie som lurte på hva dette var for noe, sier Jansen.

Les også: Sjekk dette svindelforsøket

Merker trenden

Nettstedet Finn.no har tidligere sett sine kunder utsatt for storstilte svindelforsøk både gjennom sms og e-post. I den siste tiden har nettstedet derimot merket en negang i svindelforsøk mot sine kunder.

- Svindlerne ser ut til å ha byttet mål fra Finn.no og andre slike nettsteder til banker og andre som har mer interessante opplysninger, sier ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no, Lars Vinden til DN.no.

E-postsvindlere svindler nå til seg ofrenes bankinformasjon mye større skala enn før, det ser også Erik Fjørtoft i Bankenes Standardiseringskontor.

- Folks evner til å holde på hemmeligheter er tilsynelatende helt til stede, ingen ville delt ut sensitiv bankinfo til en dresskledd mann på gata, men det er tydeligvis noe helt annet når samme mann sitter bak et tastatur og sender e-post, sier Fjørtoft til DN.no.

Også Sparebank 1 har opplevd mange svindelforsøk på sine kunder de siste ukene, og har advart mot nettsvindlerne og deres metoder. I en melding til sine kunder har de publisert en rekke tips for å unngå svindelfellene (se faktaboks).

Vet du om andre svindelsaker? Tips oss!

- Nettsvindel følger økonomiske kriser Svindel-epostene gir seg ut for å være å være fra banker eller kredittkortleverandører, og krever at du oppgir sensitiv konto- eller kortinformasjon. Ofrene risikere at hvert tastetrykk blir overvåket og at datamaskinen blir en del av et kriminelt cyber-nettverk.

- Datamaskinen kan bli en del av et nettverk med infiserte maskiner, hvert eneste av dine tastetrykk kan overvåkes, og din datamaskin kan så brukes til å sende ut enda flere svindel-eposter, sier Meyer.

Utbrudd av nettsvindel følger ofte økonomiske kriser, og det er grunnen til at mange av den siste tidens svindelforsøk kommer fra Øst -og Sør-Europa, forklarer han.

- De kriminelle danner en godt organisert undergrunnsverden, og bakmennenes opprinnelse følger gjerne den økonomiske utviklingen. Når det de siste årene har vært en økonomisk krise i Sør – og Øst-Europa, vokser slik virksomhet i de utsatte områdene, sier han.

Les også: Organisert kriminalitet har eksplodert siden finanskrisen

Utgir seg for å være din venn

- Det er tre ting disse svindlerne spiller på: frykt, begjær og bekjentskap, sier Meyer.

Ofte er e-postene kamuflert som en venn eller noen som tilbyr en tjeneste, eller at det er noe galt med din bank eller datamaskin.

- Det er den samme regla som gjelder; høres det for godt ut til å være sant, så er det gjerne det, advarer han.

Selv om svindelforsøkene skapte litt oppstand og pinlige episoder, slapp Svein Oskar Jansen og hans e-postkontakter unna økonomiske tap.

- Heldigvis tapte ingen penger på dette, siden e-postene hadde så rart språk. De som fikk meldingene skjønte vel hva som var galt, sier Jansen.

Les også: Tabbeklikket som avslørte 10 års bedriftshemmeligheter

It-forsker: - Overvåking er et demokratisk problem

Den svarte økonomien: - Vi blir hengende etter i kampen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:24 Johansen og Fulham i tetstriden00:14 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord
Siste nytt
00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden00:14SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus