Han kostet Røkke én milliard

KOSTBAR MANN Ben Bernankes ord om at han vil kunne lette foten av gasspedalen sendte ikke bare verdens børsmarkeder inn i kraftig turbulens, det har også bidratt til å senke interessen for Kjell Inge Røkkes seneste børseventyr. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB scanpix og Fartein Rudjord.
KOSTBAR MANN Ben Bernankes ord om at han vil kunne lette foten av gasspedalen sendte ikke bare verdens børsmarkeder inn i kraftig turbulens, det har også bidratt til å senke interessen for Kjell Inge Røkkes seneste børseventyr. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB scanpix og Fartein Rudjord.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt var klart for notering av Kjell Inge Røkkes nye børsbaby. Så snakket sentralbanksjef Ben Bernanke. - Vi var litt uheldig med timingen, sier toppsjef Lars Solbakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ocean Yield
• Tilbyr langsiktig skipsfinansiering. Ocean Yield eier seks skip og to nybygg som leies ut til selskaper innen shipping og oljeservice, som Aker Solutions, Farstad, Höegh Autoliners, Reliance og Ezra.
• Samlede eiendeler på 1,5 milliarder dollar med en egenkapitalandel på 35,5 prosent per første kvartal 2013.
• Vil i inneværende år omsatte for 240 millioner dollar basert på dagens ordrereserve. I en melding fra selskapet fredag, kutters prisintervallet i den planlagte børsnotering fra 30-34 kroner til 26-27 kroner, samtidig som tilbudsperioden forlenges til klokken 16.30 fredag
• Dermed senkes verdsettelsen ved notering fra 4.4,5 millioner kroner til 3,5 - 3,6 milliarder kroner
• Ocean Yield er i dag heleid av Aker ASA, der Kjell Inge Røkke og familien kontrollerer to-tredjedeler av selskapet
• Forutsatt at alle aksjene som søkt solgt i forbindelse med børsnoteringen utstedes, vil Akers eiereandel reduseres til 75 prosent
• Ocean Yield har hele fem meglerhus til å hjelpe seg med jobben; DNB Markets, Pareto Securities, SEB, Arctic Securities, Nordea Markets og Swedbank First Securitie.
• Aker har også inngått en bindingsavtale og forplikter seg til å ikke selge seg ned i Ocean Yield i løpet av de seks første månedene etter børsnotering

Aker- og Kjell Inge Røkke-eide Ocean Yield kuttet fredag prislappen på selskapet med nesten én milliard kroner. Det skal på ny friste investorene til å kjøpe inntil en fjerdel av aksjene slik at selskapet kan noteres på Oslo Børs.

- Uheldig timing

Toppsjef Lars Solbakken er tydelig på at de urolige finansmarkedene har bidratt til å stagge prosessen.

- Vi var litt uheldig med timingen her, sier han til DN.no.

Han er også klar på hvem som i størst grad har bidratt til utviklingen.

- Det var veldig god interesse inntil Bernankes tale, sier Solbakken.

Les også: Røkke slipper å lande all torsken i Finnmark

Kraftig markedsuro

Den amerikanske sentralbanksjefens signaler om at han vil kunne sakke på seddelpressen innen året er omme har gitt jo-jo børser verden over.

Samtidig har tiltakende frykt for kredittskvis i Kina gitt kraftige børsfall og forsterket uroen i både aksje- og valutamarkedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solbakken viser også til dette, som også gjort da Ocean Yield for én uke siden måtte be om mer tid til å nå salgsmålsetningen. Det var altså ikke nok, og nå kuttes prisen betydelig.

- En vanvittig mulighet

Det er normalt i slike prosesser at nye prisintervall er satt ut i fra nivåer basert på konkrete tilbakemeldinger fra potensielle investorer.

Toppsjefen opplyser til DN.no at det er «generell god interesse», men vil ikke kommentere hvorvidt han venter å ha fylt kurven innen utløpsfristen for det nye tilbudet klokken 16.30 i dag, fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Røkke: - Har vært en ulykke for aksjonærene

Han legger også til at selskapet oppfatter det opprinnelige prisingsintervallet som attraktivt, og at seks ulike meglerhus verdsetter Ocean Yield betydelig høyere enn dagens tilbud i sine analyser.

- Det er en vanvittig mulighet for de som nå benytter seg av anledningen de få timene vi har igjen, sier Solbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økte avkastningskrav

Ocean Yield-sjefen mener det har vært riktig å justere prisen.

Bakteppet er også at avkastningskravet generelt har blitt høyere for andre utbytteselskaper (yield-selskaper) i lys av den seneste markedsuroen, forklarer han.

- Det er stort beløp som skal inn i et urolig marked, det gjør at man må tilby en veldig attraktiv pris, sier han.

På gløtt

Ocean Yield har ønsket å fremstå som en folkeaksjer der småsparerne er blit forsøkt lokket med en rabatt på 1500 kroner dersom de tegner seg for 10.500 kroner.

Andre og profesjonelle investorer skal la seg friste av høye, stigende utbytter, der nivåene antydet har vært 8-9 prosent årlig avkastning, før eventuell verdistigning.

- Vi tror markedet er klar for en børsnotering. Det er veldig etterspørsel i markedet etter utbytteaksjer. På bakgrunn av de diskusjoner vi har hatt med investorer bør det være god etterspørsel, uttalte Solbakken til DN da børsplanene ble klare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder og finansdirkektør i Aker, Trond Brandsrud, var også optimisitisk.

- Emisjonsmarkedet er åpent. Da valgte vi å trykke på knappen, sa han på tidspunktet.

I en separat børsmelding fredag formiddag opplyser Ocean Yield at aksjesalget i forbindelse med børsnoteringen nå er fulltegnet i det nedjusterte prisintervallet på 26-27 kroner per aksje (se faktaboks).

Les også:

Statoil-sjef Helge Lund: Advarer nordmenn mot å legge seg bakpå

- Alle i bransjen tjener penger som gress om dagen