Ikke bli et lett bytte for svindlerne

Pass godt på hver gang du bruker kortet og begrens hvor mye penger du har stående på brukskontoen. Da får ikke svindlerne med seg stort mer enn skuffelse, selv om de skulle klare å få tak i kortet ditt. (Illustrasjonsfoto: Kim Jansson)
Pass godt på hver gang du bruker kortet og begrens hvor mye penger du har stående på brukskontoen. Da får ikke svindlerne med seg stort mer enn skuffelse, selv om de skulle klare å få tak i kortet ditt. (Illustrasjonsfoto: Kim Jansson)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tøm brukskontoen og skjul PIN-koden din når du bruker kortet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag fylles kontoen opp med skattepenger for mange av oss. I tillegg gjør feriepengeutbetalingen at vi har ekstra mye penger på brukskontoen akkurat nå. Det kan få store konsekvenser om du blir svindlet. Med enkle grep kan du redusere risikoen for svindel, og begrense skadeomfanget hvis du skulle være uheldig å bli rammet.

Les også: Slik varer feriepengene hele året

Tøm kontoen

Punkt en er å begrense beløpet du har på brukskontoen. Du bør altså tømme kontoen selv, før svindlerne gjør det. Ditt ansvar for svindlet beløp er riktignok begrenset, men det er deilig å slippe alle problemene i etterkant, og ikke bli stående fullstendig tom for penger midt i ferien.

– Banken vil dekke tapet så lenge du ikke har vært uaktsom. Men det er svært ubehagelig og det innebærer merarbeid dersom du blir utsatt for kortsvindel, så det er lurt å være føre var, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge til DinSide. Å begrense saldoen på brukskontoen er for øvrig et råd som er gyldig hele året, ikke bare i ferietiden. Gjør det til en vane å overføre penger fra brukskontoen til en regningskonto på lønningsdag hver måned. Da har du alltid penger på konto når regningene forfaller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne reiseforsikringen kan du bare droppe

Pass på pinkoden

Punkt to er å ta dine forholdsregler hver gang du bruker kortet. Da DinSide spionerte på kunder i en travel butikk i Oslo sentrum, overrasket det oss at så mange ikke skjuler PIN-koden når de skal betale. Det tok oss bare 15 minutter å avsløre PIN-koden til en av de handlende. Og da er veien kort til lommetyveri og tom konto. Ved kontantuttak og når du fyller bensin, bør du sjekke at alt ser ut som det skal på betalingsterminalen. Det siste året har det nemlig blitt påmontert såkalt skimming-utstyr ved både minibanker og selvbetjente bensinpumper.

– Skimming og andre typer svindel går i bølger, så det er lurt å være observant hele året, råder Neverdal.

Ikke slik! (Foto: Per Ervland)

Ikke slik!

(Foto: Per Ervland)

Men slik! (Foto: Per Ervland)

Men slik!

(Foto: Per Ervland)

Les også: Med kredittkortet får du plass selv om det er «fullt»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets tips

Skimming-avdelingen ved Oslo politidistrikt har nyttige råd som gjør det enda tryggere å bruke kortet, både hjemme og utenlands.

  • Velg en minibank som ligger åpent til og har god belysning.
  • Ta et raskt overblikk på minibanken før du setter inn kortet. Er det noe du stusser over eller ikke kjenner igjen – gå til neste minibank. Går kortet unormalt tregt inn eller du må bruke flere forsøk før minibanken aksepterer kortet – avbryt og bruk heller en annen minibank i nærheten. Unormale sår, skader eller sprekker kan være en indikator på at alt ikke er som det skal være.
  • Se deg bakover før du setter inn kortet – står det noen bak deg som du oppfatter som ubehagelig nær, så slipp dem foran deg i køen eller be vedkommende om å gå litt lengre tilbake. Når du først har satt inn kortet så tillatt ingen å distrahere deg – i så fall avbryt inntasting.
  • Still deg så nærme minibanken som mulig – skjul innslaget av PIN-koden. Slurv ikke med beskyttelse av PIN-kode ved noen form for varekjøp.
  • Oppgi aldri PIN-koden til noen.
  • Ikke snu deg eller forlat minibanken med pengene i hånden.
  • Følg med på kontoutdrag – både de som er postert og de du mener burde vært postert.

Politiet anbefaler dessuten at man iverksetter regionsperre på kortet, slik at man begrenser svindlernes mulighet til å tømme kontoen fra brukersteder i utlandet.

Les også: Ikke gå i fella - dette er ikke saldoen din