Kronen stuper - det gjør harryhandelen dyrere

DROPP «HARRYHANDELEN»: Sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, forteller at svak norsk krone gjør grensehandel svært lite lukrativt. (Foto: SEB)
DROPP «HARRYHANDELEN»: Sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, forteller at svak norsk krone gjør grensehandel svært lite lukrativt. (Foto: SEB)
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er lenge siden det har vært så dyrt å dra over gensen for å handle, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB. Slik vil den svekkede kronen slå ut på feriereiser til utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du feriere i utlandet i sommer, er det blant annet i eurosonen du kan regne med å få mest for feriepengene. og er du lur, styrer du unna sommerens «harryhandel».

Etter Norges Banks rentemøte forrige torsdag, hvor sentralbanksjef Øystein Olsen konstaterte langt svakere vekst i norsk økonomi, og sendte signaler om at renten vil holde seg lav lengre enn ventet, har kronen svekket seg kraftig mot de store valutaene.

Det påvirker ferierende nordmenns økonomi. Sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, forteller at målt mot en handelsveid valutakurv, har kronen svekket seg mest mot dollar med en nedgang på 5,4 prosent siden Norges Banks rentemøte forrige uke. Deretter ser man en svekkelse på 4,8 prosent mot pund, mens man mot euroen opplever en svekkelse på 4 prosent.

- Kronen har svekket seg mer mot dollaren enn mot euroen. Med bakgrunn i de siste dagenes kronesvekkelse kan det være en fordel å reise til land i eurosonen snarere enn USA og Storbritannia. Dog er kronen fortsatt dyr mot euroen sammenlignet med siste årets nivåer, forteller Blomgren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dropp harryhandelen

Også mot den svenske kronen står vi svakere i dag enn på lenge. Etter forrige uke har kronen nå svekket seg 1,5 prosent mot kronen hos søta bror.

Det vil påvirke sommerens «harryhandlere» som ikke kan regne med å få like mye flesk for pengene denne sommeren.

- Det er lenge siden det har vært så dyrt å dra over gensen for å handle, forteller Blomgren og legger til at man må helt tilbake til 2008 for å se liknende forskjell i kronekurs mot svenskene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Børsen, krona og oljeprisen faller

Ikka la valutakursen ødelegge

Valutaanalytiker i DNB Markets, Camilla Viland, vil ikke råde nordmenn til å utsette ferien på grunn av svak krone.

- Ikke la valutakursen ødelegge ferien. De fleste har vel sikkert betalt veldig mye allerede. Det du bruker penger på da, er kos med mat og drikke. Det blir jo ofte ikke de største summene, så da har jo ikke kursen så mye å si.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener svingningene i valutamarkedet vil påvirke feriebudsjettet i svært liten grad.

- Det vil nok utgjøre en svært liten del av det man allikevel bruker. Hvis valutamarkedet er avgjørende for om du kan dra på ferie, bør du kanskje la være å dra, sier Viland.

Selv skal hun på Norges-ferie, uten at det ligger valutastrategi bak ferieplanene.

- Nei, drar jeg et sted med sterk krone tar jeg heller det som et pluss, men jeg tar ikke det med i mine feriebeslutninger, ler hun.

Kan spare penger på høstferie

Erica Blomgren i SEB mener markedet ble tatt noe på sengen etter torsdagens rentemøte. Hun tror kronen vil holde seg noe svakere gjennom sommeren, men at vi mot årsskiftet vil se en svak styrking av den norske kronen.

- Vi tror ikke kronen skal etablere seg på et så svakt nivå som vi ser nå. Den vil nok styrke seg på 6 til 12 måneders sikt, sier Blomgren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at det nok vil kunne være billigere å ta ferien et stykke ut på høsten, men tror ikke det vil være snakk om de største besparelsene med å utsette ferien.

- Fra et rent valutaperspektiv vil det nok være billigere å ta ferie fra høsten av, men det er ikke de store forskjellene det dreier seg om, sier hun, og råder nordmenn til å komme seg av gårde til sol og varme om det allerede er planlagt.

Les også:

Sjeføkonom: Kronen vil være like ustabil som det norske sommerværet

Norsk reiseliv mot nullvekst i 2013

Et av historiens mest ekstreme kroneras