Skriftlige budrunder ved alle boligsalg fra nyttår

Mulig kjøper studerer prospektet under en visning før en eventuell budrunde mot andre interessenter. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)
Mulig kjøper studerer prospektet under en visning før en eventuell budrunde mot andre interessenter. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)

Finansdepartementet har bestemt at alle budrunder ved boligsalg skal foregå skriftlig fra 1. januar 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muntlige bud vil ikke lenger være gyldige fra årsskiftet, melder Stavanger Aftenblad.

Hittil har det vært tilstrekkelig at de som vil by på en bolig legger inn det første budet skriftlig, deretter har man kunnet heve budet muntlig.

SMS eller epost

Finansdepartementet endret fredag eiendomsmeglerforskriften om dokumentasjon av budrunder. Det påpekes at både bud, avslag og aksepter mellom megler, selger, budgiver og andre interessenter skal foregå skriftlig når endringene trer i kraft fra 2014.

Bud gitt ved SMS eller epost vil være godtatt etter de nye reglene.

Les også: Oslo-leilighet gikk én million over takst

Trygghet og tillit

– Med dagens teknologi er tiden inne for å stille større krav til etterprøvbarhet i budrunden slik at budprosessen blir enda tryggere for kjøpere av hus og hjem. Kjøp og salg av bolig og fritidseiendommer er blant de viktigste og største økonomiske transaksjonene nordmenn gjør, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Målet med endringene er å øke forbrukernes tillit til at budrundene foregår på korrekt måte, i tillegg til å redusere antall tvister i forbindelse med avtale om kjøp og salg av bolig.

Les også: Leilighet gikk 3,4 millioner over prisantydning

Finansdepartementet har hatt forslaget om skriftlige budrunder ute på høring. Forbrukerrådet har støttet Finansdepartementet, men tror ikke nødvendigvis kravet om skriftlighet vil dempe tempoet i budrundene. Norges Eiendomsmeglerforbund har også støttet forslaget, men mener skriftlighet ikke er tilstrekkelig. De ønsker i tillegg mulighet til å lagre lydopptak av hva som har blitt sagt på telefon i forbindelse med budrunder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus