Voldelig spillsyndikat rullet opp – tre tatt i Norge

Politiet i Agder har pågrepet to nordmenn og en amerikaner i en koordinert internasjonal aksjon mot det som omtales som et voldelig, internasjonalt spillnettverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan bekrefte at politiet i Agder onsdag ettermiddag hadde en aksjon i samarbeid med amerikanske politimyndigheter. Under aksjonen ble to norske statsborgere og en amerikansk statsborger pågrepet, opplyser politiadvokat Geir Magne Søfteland i Agder politidistrikt til NTB.

Han vil ikke si hvor pågripelsene har funnet sted, men sier de siktede nordmennene har tilknytning til Agder. De to norske statsborgerne er siktet for grovt heleri, mens amerikaneren er siktet av FBI for ulovlig gambling, pengeutpressing og hvitvasking av utbytte.

Den ene norske statsborgeren og den amerikanske statsborgeren fremstilles for varetektsfengsling fredag. Amerikaneren er begjært utlevert til USA. Den andre norske statsborgeren kommer trolig til å løslates i morgen, opplyser Søfteland.

Søfteland vil ikke kommentere eventuell familietilknytning mellom de to norske statsborgerne eller kjønn på de siktede.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

18 tiltalt

Ifølge nyhetsbyrået AP er totalt 18 personer tiltalt for deltakelse i en voldelig, illegal gamblingring. 14 personer skal ha blitt arrestert i California, Peru og Norge i koordinerte aksjoner det siste døgnet.

Ifølge Dagbladet tror politiet at det er to norskamerikanske brødre som står bak det ulovlige spillnettverket. Den ene broren skal ha blitt pågrepet i Tvedestrand og den andre broren i Lima i Peru, ifølge avisen.

– Det har vært en etterforskning mot et miljø i USA som har drevet ulovlig gambling, utpressing og hvitevasking. Så har det kommet en pengestrøm til Norge. De to norske statsborgerne er siktet for å ha bistått i forbindelse med disse pengeoverføringene, sier Søfteland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at politiet har etterforsket saken siden februar. Saken startet med en anmeldelse fra Skatt Sør om skatteunndragelse og heleri mot de siktede nordmennene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millionformuer

De to brødrene skal ifølge FBI ha opprettet selskapet Macho Sports og så flyttet selskapet til Peru. Den ene broren, en 40-åring fra Tvedestrand, sto i 2011 registrert med 16 millioner i formue men bare snaut 300.000 i inntekt, mens broren, en 42-åring bosatt på Bygdøy og i Tvedestrand, i 2011 hadde en formue på 13,4 millioner, og en inntekt på drøyt 200.000 kroner, ifølge Dagbladet.

Søfteland sier de to nordmennene er siktet for heleri i størrelsesorden 20-30 millioner kroner.

Det er beslaglagt eiendom til en verdi av rundt 30 millioner kroner (5 millioner dollar) under de koordinerte politiaksjonene, ifølge Dagbladet.

Brutal innkreving

Ifølge FBIs siktelse, som Dagbladet refererer fra, har Macho Sports mottatt millioner av dollar fra gamblere i San Diego og Los Angeles de siste årene. Ifølge siktelsen har de norskamerikanske brødrene tatt imot veddemålene via telefon i Lima i Peru, hvor de skal ha hatt flere telefonbetjenter og mellomledere.

Organisasjonen skal ha brukt svært brutale metoder for å kreve inn spillegjeld.

FBI mener Macho Sports i utstrakt grad trikset med innbetalinger gjennom å la disse bli sluset til andre selskaper, som ved første øyekast ikke hadde noe med de norske brødrene å gjøre.