Meny

Oslo-leilighet gikk én million over takst

Hete budrunder: Leiligheten på 72 kvadratmeter på Sagene i Oslo hadde en prisantydning på 3,49 millioner. Nylig gikk den for 4,55 millioner kroner. - Dette var en veldig spesiell leilighet, kommenterer ansvarlig eiendomsmegler Zehra Catak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset er stort, mener eiendomsmegler. Likevel ventes det en avkjøling i boligmarkedet.

Etter å ha flatet ut i mars, fikk boligprisene et solid løft i april. Mandag legger eiendomsmeglerbransjen frem den landsomfattende boligprisstatistikken for mai.

At temperaturen fremdeles er høy finnes det flere eksempler på.

Nylig ble en 72 kvadratmeter stor treromsleilighet på Sagene solgt for mer enn én million kroner over takst. Det overrasket ikke minst ansvarlig eiendomsmegler Zehra Catak i Aktiv Eiendomsmegling.

Se bilder av leiligheten på Finn.no (ekstern lenke )

Hun forteller at det ikke er uvanlig at boliger i Oslo i dag går 500.000 kroner over takst. Catak mente samtidig at akkurat denne leiligheten var høyt priset i utgangspunktet. Og hun understreker at én million kroner tross alt er mye.

- Det er et veldig vanskelig marked å prise boliger i. De siste ukene har det blitt lagt ut mange boliger på markedet, men det er tydeligvis fortsatt ikke nok. Da jeg hadde budrunde etter to visningsdager var det nesten 60 interessenter, sier eiendomsmegleren til DN.no. 

Zehra Catak er partner og eiendomsmegler i Aktiv Eiendomsmegling.

Zehra Catak er partner og eiendomsmegler i Aktiv Eiendomsmegling.
Foto: Jon Skille Amundsen

Påske- og væreffekter

Ifølge DNB Markets prognoser vil mai-tallene vise en prisoppgang på 0,5 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

Det er en liten oppgang i forhold til veksten i april.

- Akkurat i mai tror vi på en høyere prisvekst enn den vi har hatt de siste tre månedene. Dette fordi påske- og væreffekter som har hatt innvirkning på tallene, sier Haugland.

- Veksttakten vil deretter gradvis avta, for så å stagnere i 2014. Da, og i de to årene som følger, vil vi begynne å se månedlige fall i boligprisene. Ikke store fall, men en avtakende trend, sier hun.

Les også: Tilbyr sms-lån til 9245 % rente

Markedet avkjøles

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 tror også på en avkjøling av boligmarkedet.

- Det vil fortsatt være en bra vekst, men at det vil være en svakere veksttakt. Jeg har et anslag på året på mellom fire og fem prosent, sier hun til DN.no.

Kjell Senneset, sjeføkonom ved Prognosesenteret, er på sin side redd analysebyrået blir nødt til å revidere opp sine egne prognoser for i år.

- April-tallene var mye høyere enn vi hadde regnet med. Skal vi klare å beholde vår prognose på seks prosent i år, kan vi ikke ha noe særlig prisvekst i mai, sier han og fortsetter:

- Jeg tror prisene har steget noe, og det er fare for at våre prognoser tikker opp i mot syv. Det bygges for lite, og etterspørselen er fremdeles høyere enn tilbudet. Vi hadde også regnet med at prisene er så høye at de i seg selv skulle dempe prisveksten i større grad, sier Senneset.

Les også: Sjekklisten når du skal på visning

- Står stille

Eiendomsmegler og leder for Oslo & Akershus Eiendomsmeglerforening (OAEF) Anders Langtind sier han er «svært spent» på hva mandagens boligtall vil vise.

Prisene tror jeg egentlig har stått helt stille, men jeg tror tallene vil vise at omløpshastigheten har gått opp. Det er ikke det samme trøkket som det har vært, sier han til DN.no.

Langtind er en av dem som den siste tiden har gått hardt ut mot bruken av ulovlige lokkepriser. Nå lurer han på om arbeidet kan ha gitt utslag i boligprisene. Ifølge eiendomsmegleren har bransjen foretatt en kraftig korrigering av prisantydningene.

- Boligene som ble lagt ut for salg i Oslo var tidligere mellom 8 og 12 prosent lavere priset enn det de faktisk ble solgt for. Jeg tror markedet opplever at prisene nå har gått opp ti prosent på kort tid. Dette kan igjen har roet ned markedet noe.

- Hva med unntakene, for eksempel leiligheten som ble solgt på Sagene til over én million kroner over takst?

- Enkelttilfellene vil man alltid oppleve. Det kan jo være at takstmann, megler og selger ikke helt har vært klar over hvor attraktivt det ene objektet var for noen, sier Langtind.

Fredag la Garanti Eiendomsmegling frem sin mai-statistikk. Den viste en oppgang på 0,4 prosent.

- Prisveksten i mai er ikke dramatisk, men vi registrerer at prisene har steget hver eneste måned i år. Flere har vært ute og varslet stopp i boligprisveksten, men dette ser vi foreløpig ikke noe til når det gjelder borettslagsleiligheter. Dette kan ha sammenheng med at boliger i borettslag selges oftere enn for eksempel eneboliger, og etterspørres av alt fra førstegangskjøpere til eldre og etablerte, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Se boligprisene først på DN.no klokken 11 mandag!

 Les også:

- Boligprisvekst på under 1 prosent

- Vårslippet kommer tre uker for sent

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus