Daytrader saksøker Spetalen

IRRITERT: Øystein Stray Spetalen lar seg provosere av søksmålet fra daytraderen Svend Egil Larsen. (Arkivfoto: NTB scanpix)
IRRITERT: Øystein Stray Spetalen lar seg provosere av søksmålet fra daytraderen Svend Egil Larsen. (Arkivfoto: NTB scanpix)

- Jeg vil bare ha samme betaling som alle andre fikk, sier investor Svend Egil Larsen. Øystein Stray Spetalen er kraftig irritert over fremgangsmåten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har bare én kommentar: Det er at det er en fordel at han orienterer meg før han orienterer media om det han holder på med, sier en tydelig irritert Øystein Stray Spetalen til DN.no.

Den profilerte investoren innrømmer at han ikke kjente til saksmålet før DN.no ringte.

Daytaderen Svend Erik Larsen har en langt mer humoristisk innstilling til søksmålet han selv står bak.

Tvitrer i vei

Twitter har han lagt ut bildet av førstesiden i stevningen med kommentaren: «man har ikke levd før man har saksøkt noen:)»

Striden mellom de to investorene dreier seg om hva aksjene i Saga Tankers er verdt. Svend Egil Larsen sitter i dag på 0,6 prosent av aksjene, mens Spetalen privat eier 95,2 prosent.

Spetalen har innløst en rekke aksjonærer til 2,40 kroner per aksje, inkludert Svend Egil Larsen som tidligere i år solgte en post på 190.000 aksjer til den profilerte investorene.

I ettertid har Larsen forsatt å plukke småposter i selskapet og håpet var å gjøre gode penger på å videreselge disse til Spetalen.

– Da jeg solgte den forrige posten ble det løst i løpet av noen få minutter etter en telefonssamtale, sier han.

Muntlig tilbud

Men da han kontaktet Saga Tankers konsernsjef Espen Lundaas i april fikk han muntlig fremsatt et tilbud om innløsning til 2,10 kroner per aksje. I midten av april sendte Larsens advokat et brev til Spetalen der han spurte hvor mye han var villig til å gi for de nye aksjene Larsen hadde sikret seg. Det brevet fikk han aldri noe svar på.

Larsen mener han har krav på å bli innløst etter at Spetalen gjennom en rekke transaksjoner har overført aksjer fra heleide Tycoon Industrier til seg selv og dermed krysset grensen for 90 prosents eierskap.

– Jeg krever bare 2,40 kroner, som var det alle andre fikk. Jeg krever ikke noe mer enn det tilbudet lød på, sier Larsen med referanse til Spetalens tilbud til minoritetsaksjonærene som utløp 17. januar i år.

Larsen har gjennom sin advokat sendt begjæring til Oslo tingrett om skjønnsfastsettelse av aksjenes verdi.

Rettferdighet

Investoren mener Øystein Stray Spetalen ikke opptrer rettferdig i aksjemarkedet.

– Jeg synes det var fair å få samme pris om alle andre har fått, sier han, og legger til at han ikke har noe imot om andre minoritetsaksjonærer henger seg på.

– 4,8 prosent av aksjene har andre eiere enn Spetalen, påpeker han.

For Larsens del utgjør differansen på en pris på 2,40 kroner per aksje og 2,10 kroner per aksje 140.000 kroner.

– Jeg vil helst unngå rettssak, men synes 140.000 kroner er penger, så jeg kan bruke ganske mange timer på advokat for den summen. Hvis han vil innløse til 2,40 så kan han gjerne det. Så slipper han å bale med dette, oppfordrer investoren.

Larsen er selv ingen hvem som helst i norske rettssaler. Han ble kjent for finanspressens lesere etter at han ble tiltalt for kursmanipulasjon etter at han klarte å gjennomskue en programmeringsfeil i aksjeroboten til et meglerhus. Saken gikk hele veien til Høyesterett og endte med at Larsen og den andre daytraderen som var tiltalt, begge ble frifunnet.

Les også: Frifunnet i robothandelsaken

– Jeg er egentlig en fredelig person, og jeg er ikke ute etter bråk, sier Larsen.

– Jeg utnytter bare arbitasjemuligheter i markedet, men det er mulig Spetalen mener det er forbeholdt han selv. Han har gjort det samme i Standard Drilling. Han arbiterer jo selv så det holder.

Mener aksjene kan være verdt dobbelt

I stevningen argumenterer Larsens advokat for at aksjene er verdt et sted mellom 2,40 kroner og 4,95 kroner. Påstanden er at nettoverdien av skattefordelen som ligger i selskapet alene er verdt 2,55 kroner, samt at de øvrige eiendelene skal ha en verdi på 2,40 kroner.

– Du kan spørre deg hvorfor han kjøper 95 prosent av selskapet på 2,40 kroner hvis han selv mener det er verdt 2,10 kroner per aksje. Det er noe som skurrer her.

– Du frykter ikke resultatet av skjønnet vil ende i din disfavør?

– Jeg er rimelig komfortabel på at innløsning ikke vil skje til en kurs som er lavere enn det han har tilbudt, sier traderen.

Les også:

Spetalen tar kontroll over fotball-hall

Spetalen utvider tilbudet

Spetalen over 25 prosent i Saga Tankers

Spetalen kjøper Saga Tankers-aksjer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus