Obama: – Ingen unnskyldning for skatteskandale

President Barack Obama ber om at de ansvarlige for skatteskandalen i USA må stilles til ansvar for sine handlinger. Foto: Reuters
President Barack Obama ber om at de ansvarlige for skatteskandalen i USA må stilles til ansvar for sine handlinger. Foto: Reuters

Det finnes ingen unnskyldning for den amerikanske skatteetatens ekstra strenge gransking av konservative grupper, mener president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har bedt finansminister Jack Lew sørge for at de som sto bak spesialbehandlingen, stilles til ansvar for sine handlinger.

Blant annet politiske grupper med bånd til den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen er blitt kontrollert ekstra nøye av skatteetaten Internal Revenue Service (IRS). Granskingen har skjedd når gruppene har søkt om skattefritak, ifølge en rapport fra finansdepartementet.

– IRS må tolke loven på en rettferdig og upartisk måte, og etatens ansatte må utvise den største integritet. Rapporten viser at noen av de ansatte ikke besto denne testen, sa Obama tirsdag.

Etterforskning

Det føderale politiet FBI har satt i gang etterforskning for finne ut om lover ble brutt i forbindelse med kontrollen av Obamas politiske motstandere. Blant gruppene som er gått ekstra nøye etter i sømmene, er det rundt 75 med tilknytning til Tea Party-bevegelsen.

– Jeg tror alle er enige om at dette er skandaløst og uakseptabelt, om ikke ulovlig, sa justisminister Eric Holder tidligere denne uken.

Den republikanske kongressrepresentanten Vern Buchanan, som sitter i en komité som fører tilsyn med IRS, krever at «hoder må rulle» som følge av skatteskandalen.

– Alvorlig lekkasje

Granskingen av skatteetatens overtramp skjer samtidig med avsløringen av at justisdepartementet har hentet ut informasjon om telefonsamtalene til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Justisminister Holder forklarte tirsdag at en «svært alvorlig lekkasje» var årsaken til at departementet skaffet seg rettslig tillatelse til å innhente informasjonen. AP antar at formålet var å finne ut hvem som lekket opplysninger om en mislykket terrorplan i fjor.

– Jeg har vært statsadvokat siden 1976. Og jeg må si at dette er én av de mest alvorlige lekkasjene jeg noensinne har sett, om ikke den alvorligste, sa Holder.

– Minner om Nixon

AP reagerte imidlertid svært kraftig da byrået fikk vite at informasjon om telefonsamtalene til byråets journalister var gitt til myndighetene.

Også republikanske politikere er svært kritiske både til AP-saken og skatteetatens spesialbehandling av konservative grupper.

– Jeg aldri sett noe lignende, bortsatt fra i tidligere tider da Nixon var president, sier den republikanske senatoren Orrin Hatch.

Richard Nixon ble tvunget til å gå av i 1974 etter at han hadde forsøkt å skjule et innbrudd i hovedkvarteret til Det demokratiske partiet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus