Spar smart med skattepenger

SMART: Ved å ha kontroll over egen økonomi, kan man lettere skrelle bort unødvendige utgifter og lage rom for sparing. (Foto: Ingvild Silseth)
SMART: Ved å ha kontroll over egen økonomi, kan man lettere skrelle bort unødvendige utgifter og lage rom for sparing. (Foto: Ingvild Silseth)

Hvert år utbetales et åttesifret beløp med skattepenger til gode. Det er en god anledning til å begynne med gode sparevaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjett i nettbanken:

For å ha god styring over egen økonomi, anbefaler Sandmæl at du lager et budsjett. Dette kan blant annet gjøres enkelt i nettbanken.

– Hvor mye du bruker, sammenlignes med hva du har satt opp i budsjettet. Slik kan du enkelt følge med på hvordan du ligger an.

Hvis du er usikker på hva som er vanlig forbruk, kan du sjekke ut SIFO, Statens institutt for forbruksforskning, sin kalkulator.

Sandmæl mener at du ved å ha kontroll over egen økonomi, lettere kan skrelle bort unødvendige utgifter og lage rom for sparing.

DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, forteller at nordmenn generelt har blitt mye flinkere til å spare i etterkant av finanskrisen. Dette til tross for at finanskrisen også har sørget for at rentenivået i landet har vært unormalt lavt, mens lønningene har steget.

– Med finanskrisen i ryggen, har folk forstått at det kan være lurt å ha sparepenger i tilfelle urolige tider. I stedet for å starte en kjøpefest, har vi heller vært fornuftige og spart, sier hun.

Men hva med bankene? De nye partyfikserne ...

Viktig med sparing

Sandmæl forteller at det er mange grunner til at det er viktig med gode sparevaner. Både i etableringsfasen og senere når man skal spare til egen pensjon.

– Som ung er det viktig å spare for å komme seg inn på boligmarkedet. Når du har kommet deg inn her, eller har andre verdier som for eksempel en bil, er det viktig å spare til en buffer, sier hun.

Bufferen er god å ha hvis bilen må på verksted, vaskemaskinen ryker eller du må ta et uventet besøk til tannlegen.

– Dette koster, og man er nødt til å ha oppsparte penger på konto hvis man ikke vil låne til en dyr rente, påpeker Sandmæl.

Smart og effektivt: Spar tusenvis på et par timer

Godt alternativ

Sandmæl forklarer at BSU er et godt sparealternativ for de som har en skattbar inntekt og er under 34 år. Fordeler med en slik sparing er at den går målrettet til bolig og at det er en veldig god rente.

Med BSU kan du spare 20.000 i året, og maks 150.000 kr.

– Denne grensen mener jeg bør økes, da det nå kreves 15 prosent egenkapital for å få boliglån, sier Sandmæl.

Les også: Disse partiene vil øke BSU-grensene

God start med penger til gode

Er du blant de heldige som får penger igjen på skatten, kan det altså være lurt å spare pengene til bolig eller andre store investeringer. Et annet alternativ kan være å bruke skattepengene for å få bedre kontroll på hverdagsøkonomien.

Har du en regningskonto blir det lettere å takle store regninger og svingninger i økonomien. Men for å komme i gang med en slik konto trenger du gjerne litt startkapital. Da passer det godt å begynne når skattepengene kommer i juni.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus